Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κανένα έμπρακτο ενδιαφέρον για το «γερασμένο» κτήριο Κύριο

Το Λιμεναρχείο Καλύμνου και το συστεγαζόμενο Τελωνείο περιμένουν,

χρόνια και χρόνια, να δούνε κάποιο έμπρακτο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς που έχουν υποχρέωση να φροντίζουν τη συντήρηση των δημόσιων αυτών κτηρίων.

Το Λιμεναρχείο υπάγεται στο υπουργείο Εμπ. Ναυτιλίας, το Τελωνείο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ τοπικά ευθύνες φέρουν και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου – Επαρχείο Καλύμνου και ο Δήμος, ο άρχοντας του τόπου.

Το Λιμεναρχείο είναι ταγμένο να «φυλάει Θερμοπύλες», με πρώτιστο καθήκον να αποτρέπει τις λαθραίες ροές των πάσης φύσεως μεταναστών ή προσφύγων, που ξεκινάνε από τα μικρασιατικά παράλια. Καθημερινά και μέρα-νύχτα δίνουν επικίνδυνες αναμετρήσεις κατά των δουλεμπόρων. Μένουν όμως σε κτήριο ερείπιο, που άρχισε να γίνεται επικίνδυνο. Παρομοίως και το συστεγαζόμενο Τελωνείο, που φέρει μεγάλη ταμπέλα, είναι ταγμένο να εισπράττει χρήμα για το κράτος, αλλά δεν βλέπει να του διατίθεται ούτε ένα ευρώ.

Τα κατά καιρούς δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ δεν αγγίζουν τη διοικητική και πολιτική τους ευαισθησία των πολιτικών, ενώ το κεντρικό κράτος πάντα «συμφωνεί» αλλά δεν κινητοποιεί τις υπηρεσίες του.

Το κτήριο, κατασκευή των ιταλών κατακτητών (1912-1945) και είναι της γενιάς του 1935. Σήμερα έχει φτάσει στο «αμήν». Ραγίσματα σε όλες τις πλευρές του, που προειδοποιούν την εσωτερική διάβρωση, αλλά και πτώσεις διακοσμητικών κομματιών της στέγης. Το κτήριο έχει «γεράσει» επικίνδυνα – κινδυνεύει από «πέσιμο» και όλοι το έχουν ξεχασμένο…

Τι περιμένει το κράτος; Ο κινητικός περιφερειάρχης; Οι συνεργαζόμενοι άψογα έπαρχος και δήμαρχος;

Θα πει, ίσως, κάποιος, «μα ο δήμος δεν είναι ικανός να τελειώσει κανένα έργο εργολαβίας: Καρπάθειο Δημ. Σχολείο, Βρεφονηπιακός Σταθμός, ασφαλτοστρώσεις, επιδιορθώσεις του άθλιου οδικού δικτύου κ.λπ. κ.λπ. Είναι αιχμάλωτος των υπηρεσιών του και των εργολάβων του - αρρώστια βαριά και διαχρονική».  

Σωστά, όμως ο σημερινός δήμαρχος μπορεί να «κινήσει νήματα», όπως έκανε παλιότερα στην Ψέριμο, την οποία κήρυξε σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» για τις μικροζημιές μιας βροχούλας και την επισκέφτηκαν υπουργοί…

Επιτέλους, κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για το Λιμεναρχείο.

*

Το ΚΚΕ Καλύμνου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου για το Λιμεναρχείο:

 

Κοινοβουλευτική Ομάδα

ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του κτηρίου του Λιμεναρχείου Καλύμνου.

 

      Σύμφωνα με δημοσιεύματα η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στις 15 Φλεβάρη στην περιοχή της Καλύμνου, είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν μεγάλα κομμάτια από εξωτερικούς σοβάδες του κτηρίου του Λιμενικού Σώματος στην Κάλυμνο.

      Το ΚΚΕ είχε καταθέσει ερώτηση από τις 26 Φλεβάρη 2019 και ανάφερε ανάμεσα στα άλλα: "Πρόκειται για κτήριο Ιταλικής κατασκευής, στο κέντρο του λιμανιού, με εξωτερικά εμφανείς, ευρείες, κάθετες ρηγματώσεις ικανού μήκους, που αποκαλύπτουν τον μεταλλικό οπλισμό! Η θέση του κτηρίου στο λιμάνι το εκθέτει περιφερειακά στην επίδραση της θάλασσας με αποτέλεσμα ο φέρων οργανισμός του να δέχεται, εξαιτίας αυτού, επιπλέον καταπόνηση. Η διάβρωση συνεχίζεται από τη βροχή, με κίνδυνο πρώτα από όλα για το προσωπικό του Λιμεναρχείου και του Τελωνείου, όπως και για τους πολίτες που επισκέπτονται τις υπηρεσίες αυτές. Στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου, κάτω από τα πιο επικίνδυνα σημεία, έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα, που όμως δεν προστατεύουν τους διερχόμενους, απλά και μόνο τους προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν. Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, που απαιτεί άμεσες ενέργειες".

      Η προηγούμενη κυβέρνηση απάντησε στην ερώτηση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι έχει εγκριθεί η μελέτη επισκευής – συντήρησης του κτηρίου όπου στεγάζεται η Λιμενική Αρχή Καλύμνου. Επίσης ανάφερε ότι η κυβέρνηση το είχε εντάξει στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του έτους 2018 της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών.

      Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά εργασία για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το κτήριο.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει επιτέλους η κυβέρνηση για την άμεση και ταχεία αποκατάσταση του κτηρίου;

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version