Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τιμητική εκδήλωση στην Αθήνα για τον Σκεύο Ζερβό Κύριο

Από το Δήμο Καλυμνίων, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω & την Ένωση Καλυμνίων Αττικής

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Κάλυμνος  24/10/ 2017  

E-mail: grafeioepikoinwnias@gmail.com

Tηλ : 22433-60105

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στις 22/10/2017 στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα η τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Αγωνιστή της Απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου, καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σκεύου  Ζερβού.

                Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο της ανακήρυξης από τη Βουλή των Ελλήνων του έτους 2017 ως «Έτος Δωδεκανήσου», επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την Απελευθέρωσή της,  σε συνδιοργάνωση με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω και με τη  συνεργασία  της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής, ενώ την παρουσίασε η κα Άρτεμης Σκουμπουρδή ξεναγός και συγγραφέας.

Την  εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του  και απηύθυνε χαιρετισμό, ο π. πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κος Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος εξήρε το επιστημονικό έργο και την προσφορά στην πατρίδα του τιμώμενου, τονίζοντας πως δεν είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο να εμφανίζονται τέτοιες προσωπικότητες στο δημόσιο βίο .

Εκπροσωπώντας την  Κυβέρνηση απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφ. Ναυτιλίας και βουλευτής Δωδ/σου κος Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτηρίζοντας τον Σκεύο Ζερβό ως παγκόσμια προσωπικότητα και μεγάλο πατριώτη, με την ακάματη εργασία του οποίου ήρθαν στο φως  και αξιοποιήθηκαν πόροι από τα Εθνικά κληροδοτήματα.

Εκ μέρους της Κ.Ο. της Ν.Δ. χαιρέτισε την εκδήλωση η κα Σοφία Βούλτεψη, η οποία έδωσε συγχαρητήρια στον κο Δήμαρχο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης και τόνισε το έλλειμμα που υπάρχει στη δημιουργία σύγχρονων προτύπων, καθώς αυτού του μεγέθους προσωπικότητες και η προσφορά τους δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Χαρ. Κόκκινος, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ως ευκαιρία για την ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων με προσφορά στην πατρίδα και την επιστήμη. Κατέθεσε δε την πρόταση να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί το πολύτιμο αυτό υλικό, που αναφέρεται στην ιστορία της Δωδεκανήσου, σε κοινή συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων και του κεντρικού κράτους.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής κος Δημ. Καλικάτζαρος προτείνοντας τη δημιουργία Μουσειακής αίθουσας στο νησί της Καλύμνου, όπου θα εκτίθεται συγκεντρωμένο το ιστορικής σημασίας υλικό το οποίο ήδη υπάρχει σχετικά με τη ζωή και το έργο του Σκεύου Ζερβού.

Ακολούθησαν οι προγραμματισμένες εισηγητικές ομιλίες, όπου ο κος Δήμαρχος αναφέρθηκε εισαγωγικά στην προσωπικότητα του τιμώμενου τονίζοντας σε αδρές γραμμές τα σημαντικότερα σημεία από την εξαιρετικά σημαντική του προσφορά στην επιστήμη και την πολύτιμη συμβολή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Δωδεκανήσου.

Χαρακτηριστικά ο κος Δήμαρχος τόνισε ότι αυτό που διατρέχει ως ιερό χρέος όλη τη ζωή και –κυρίως- επισφραγίζει την γενικότερη κοσμοθεωρία αυτής της ξεχωριστής προσωπικότητας, κάτι που αξίζει πραγματικά να αποτελέσει για όλους  «κτήμα ες αεί»  και λαμπρό παράδειγμα, είναι χωρίς αμφιβολία η ακούραστη και ανιδιοτελής διάθεσή του για προσφορά σε όλα τα επίπεδα.

 Ενώ κλείνοντας επεσήμανε ότι, η εκδήλωση μνήμης αποτελεί την ελάχιστη οφειλόμενη τιμή προς την προσωπικότητα του Σκεύου Ζερβού και είναι  υποχρέωση όλων  όσων ασχολούνται με τα κοινά αλλά και εκείνων που έχουν ακολουθήσει κυρίως επιστημονική ή ακαδημαϊκή πορεία, να βαδίσουν στα χνάρια του και να ακολουθήσουν  το παράδειγμά του στο μέτρο του δυνατού.

Με ιδιαίτερα ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό πλαισίωσε την ομιλία του ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, πρώην εισαγγελέας και ιστορικός ερευνητής, κος Κωνσταντίνος Λογοθέτης, οποίος συνδέεται με οικογενειακούς δεσμούς με τον τιμώμενο.

 Παρουσίασε ανέκδοτες φωτογραφίες και πλούσιο αρχειακό υλικό από την ιατρική καριέρα του Σκεύου Ζερβού, το συγγραφικό του έργο αλλά και από τον ημερήσιο τύπο της εποχής, όπου αποτυπώνονταν οι αγώνες των Δωδεκανησίων για την Εθνική ανεξαρτησία, στους οποίους είχε ηγετικό ρόλο ο Σκεύος Ζερβός.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου - Υπουργός κος Αρ. Παυλίδης, αναφερόμενος σε άγνωστες πτυχές της επιστημονικής, της εθνικής δράσης και της ιδιαίτερης προσωπικότητας του Σκεύου Ζερβού.  Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα την αναμφίβολη προσφορά του στην αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων. Απευθυνόμενος δε στον παρόντα Υφυπουργό Ναυτιλίας κο Νεκτάριο Σαντορινιό, επεσήμανε την ανάγκη να τιμηθεί και επίσημα ο Σκεύος Ζερβός για την προσφορά του από την Πολιτεία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης  ο καθηγητής Παν/μίου κος Στέφ. Γερουλάνος, ο νευροχειρουργός-καθ/της Παν/μίου κος Στ. Κορφιάς, ο καθ/της κ. Σακ. Καρπάθιος, ο π. Υπουργός κος Γ. Νικητιάδης, ο π. βουλευτής Δωδ/σου κος Γ. Κασσάρας, ο Γεν. Γραμματέας Αποδήμων κος Μιχ. Κόκκινος, καθώς και η πρώην Έπαρχος Καλύμνου κα Χρυσούλα Σιφονιού.

Επίσης εκ μέρους των σωματείων και Συλλόγων παρόντες ήταν ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδ/κών Σωματείων, η Πρόεδρος της Δωδ/κής Μέλισσας και  η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου κα Μ. Βάλλα.

Την Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου και τον κο Έπαρχο, εκπροσώπησε ο κος Μιχ. Μπούκης, ενώ η  αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κο Γιάννη Μαστροκούκο.

Από το Γραφείο Επικοινωνίας 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version