Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο «Χορός της Παναγιάς» στις δόξες του φέτος Κύριο

 Ο φετινός «Χορός της Παναγιάς» τα είχε όλα και κρατούσε ψηλά την παράδοση.

 

Μεγάλη η παρουσία του κόσμου και εντυπωσιακά μαζική η συμμετοχή στο χορό (ίσος και σούστα) με μπροστελάτες όλων των ηλικιών. Από νέα παιδιά εφηβικής ηλικίας, κυρίως κορίτσια που διαθέτουν εκπληκτικό ταλέντο – ξεχώρισαν Καζώνη, Λουλουδιά (βίντεο Δ΄& τελευταία φωτο στο άλμπουμ) -  αλλά και με «νέους» της τρίτης ηλικίας, πρώην σφουγγαράδες-δύτες, που τραβούσαν λεβέντικα τον κάβο και αποδείχτηκαν γερά κόκαλα -  ξεχώρισαν οι Αντ. Καμπουράκης και Μιχ. Κασσάρας -, ενώ το «παρών» στη σούστα έδωσαν και τρεις ιερείς – Παντ. Γιαννικουρής, Ηλ. Μουζουράκης και Σάββας Μουζουράκης. Τον «κάβο» πήρε και ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής. Και μία παρατήρηση: φέτος απουσίασαν οι «συνήθεις» πολιτικοί των πανηγυριών – ονόματα δε λέμε, μιλάνε τα βίντεο που δημοσιεύουμε.

Ηταν ο τελευταίος αποκριάτικος χορός της χρονιάς, την Κυριακή της Τυρινής, 13/3/16, στην πλακόστρωτη αυλή της Παναγίας Χώρας, της Κεχαριτωμένης. Το χορό παρακολούθησε και ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, από το τραπέζι του εκκλησιαστικού συμβουλίου.

Στις 5μμ ο κ. Παΐσος χτύπησε τις καμπάνες τις εκκλησίας για να σημάνει τη λήξη του χορού και ταυτόχρονα άνοιγμα της Μ. Τεσσαρακοστής. Και η αρχή της μεγάλης αυτής εκκλησιαστικής περιόδου ξεκίνησε αμέσως με τον κατανυκτικό εσπερινό, στην κατάμεστη από κόσμο Παναγιά, και το «Συγχώριο», κατά το οποίο συγχωρούν αλλήλους με ασπασμό ιερείς με ιερείς και ιερείς με πιστούς, ώστε να μπούμε στο «μέγα πέλαγος» της Σαρακοστής με καθαρές καρδιές.

*

Παραβολικός λόγος

Προφανώς η εσωτερίκευση το «Συχώριου» είναι μέγιστο άθλημα  και οι «βουλόμενοι αθλήσαι» (που έλεγε το πρωί το ιδιόμελο των Αίνων) είναι ελάχιστοι. Αναλαμβάνουν αυτόν τον «αγώνα»  μόνον όσοι θέλουν και μπορούν. Κάτι όμως που αποδεικνύεται όχι με τα εύκολα των παραινέσεων και του κηρύγματος αλλά με πράξεις και συμπεριφορές που βεβαιώνουν την αγάπη προς τον άνθρωπο.

Άντε τώρα να βρεις «αγωνιστές» με καθαρή καρδιά χωρίς δόλια σχέδια και εμπαθείς σκέψεις, χωρίς μανιακή φιλοχρηματία αρπακτικού. Εδώ «το πέλαγος είναι βαθύ» και αρχίζει μετά το «Συγχώριο». Οι απογοητεύσεις πολλές και συγκλονιστικές. Χρειάζεται δύναμη ψυχής.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ δημοσιεύθηκε από ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ

    ΑΓΑΠΗΤΗ ΑΡΓΩ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΕΛΗΔΩΝ ΣΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΗ ΜΑΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΦΕΤΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΕΙΖΕΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΗΤΗ ΜΗΚΕΚΕ ΤΣΟΥΝΙΑ Η ΕΝΝΗΜΑ, ΜΙΚΕ ΤΣΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΟΡΜΗΤΗ ΠΛΑΤΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΞΑΝ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΜΝΙΚΟ ΙΣΣΟ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟΥΤΟ ΤΟΥ ΠΟΥ
    ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕ ΤΟΣΟ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΩ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΟΥΖΗ, ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟ ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΥ,ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ, ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΟ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΛΕΒΕΝΤΙΚΑ ΕΣΗΡΕ ΤΟ ΧΟΡΟ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΠΑΤΕΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΙΑΝΝΗΚΟΥΡΗ, ΣΑΒΒΑ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ, ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΤΟ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑ ΗΛΙΑ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ, ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΓΙΑΝΝΙΟ, ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΧΟΡΕΨΕ ΤΟΝ ΙΣΣΟ. ΤΕΛΟΣ ΣΥΓΧΕΡΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΜΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΥΜΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΜΑΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version