Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χορός και Συγχώριο στην Παναγιά χωρίς… κορονοϊό Κύριο

Εξαιρετικός ο καιρός και ο κόσμος πολύς στο «Χορό της Παναγιάς», καθώς και τον

Κατανυκτικό Εσπερινό, το «Συχγώριο», που ακολουθεί. Οι Καλύμνιοι αγνόησαν με την αδιαφορία τους τον διαφημιζόμενο από τις τηλεοράσεις και τα κυβερνητικά μέτρα κίνδυνο του κορονοϊού (κορωνοϊού, κορωναϊού κ.λπ.!).

Ο χορός στην πλακόστρωτη αυλή της Παναγιάς, της Κεχαριτωμένης, άρχισε στις 3μμ, έληξε στις 5μμ με το χτύπημα της καμπάνας, κατά το έθιμο, από το μητροπολίτη κ. Παΐσιο, ώστε να αρχίσει ο Κατανυκτικός Εσπερινός. Στο μεγαλοπρεπή και ιστορικό ναό συνέρρευσε πλήθος των εορταστών, για να ακούσει τα κατανυκτικά τροπάρια «Μη αποστρέψεις», «Έλαμψεν» κ.λπ. Η φετινή εξαίρεση ήταν, κατ’ εντολή του μητροπολίτη, η απαγόρευση του φιλήματος της συγχώρησης στο τέλος του εσπερινού.  

Στο χορό και τον εσπερινό το «παρών» έδωσε ο έπαρχος Καλύμνου κ. Μαν. Μουσελλής, Χωριανός και παλιός ενορίτης της Παναγιάς.

Αδέλφια και ξαδέρφια της  νέας γενιάς Τσουνιά («Ενήματα»), χάρισαν και φέτος  ζωντάνια με τα βιολιά τους και τα λαούτα, στον ίσο και σούστα (όπως απαιτεί το έθιμο), ενώ στους κυκλωτικούς χορούς πρωταγωνίστησαν οι έφηβοι, κυρίως κορίτσια, που με τη χάρη τους και τις χορευτικές τους ικανότητες έδωσαν την υπόσχεση ότι το έθιμο του «Χορού της Παναγιάς» στη Χώρα Καλύμνιου καλά κρατεί και έχει λαμπρό μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version