Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στην Κω ελαιοτριβεία υψηλής ποιότητας & παραγωγικότητας Κύριο

Και μόνο το ένα από τα 4 ελαιοτριβεία της Κω, σε 2 ώρες αλέθει τόσες ελιές όσες

σε 24 ώρες το ελαιοτριβείο του Δήμου της Καλύμνου.

Ακούγαμε τους συμπατριώτες μας Καλύμνιους ελαιοπαραγωγούς να μιλάνε με θαυμασμό για τα ελαιοτριβεία της Κω και απορούσαμε. Λέγανε για υπερσύχρονα ελαιοτριβεία, τεράστιας παραγωγικότητας και αποδοτικότητας (στην αναλογία ελιές προς λάδι), τα πάντα πεντακάθαρα, εγγύηση υγιεινής λειτουργίας. Πήγαμε κι εμείς φέτος ένα ταξιδάκι (4/11/17) για να αλέσουμε τις ελιές. Οι εντυπώσεις μας άριστες και, να υπογραμμίσουμε η πραγματικότητα αποδείχτηκε πολύ ανώτερη από τις περιγραφές.

Επιλέξαμε (μέσω Internet) στο ελαιοτριβείο του κ. Χατζηπέτρου Δημοσθένη –στον Λινοπότη, απέναντι από το (εγκαταλειμμένο) στρατόπεδο.

Μείναμε έκπληκτοι: η ταχύτητα, η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, η άψογη και εντυπωσιακή καθαριότητα, οι άριστες συνθήκες υγιεινής του ελαιοτριβείου και η ταχύτατη εξυπηρέτηση μας άφησε άναυδους. Μέσα σε δύο ώρες το ελαιοτριβείο άλεσε πάνω 2,5 τόνους ελιές. Επεξεργαζόταν ταυτόχρονα έξι νοικοκυριά.

Και κάτι «λεπτομέρειες»:

Α)  Πάνω στη δουλειά ήταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, ο κ. Δημοσθένης Χατζηπέτρος, ντυμένος με φόρμα του εργοστασίου του όπως οι εργάτες του (φωτο).

Β)  Η σύζυγος του εργοστασιάρχη καθαρίζει η ίδια με τη σκούπα της, κάθε τρις και λίγο, τον εσωτερικό χώρο του ελαιοτριβείου και το κρατάει πεντακάθαρο. Αλλά και στους εξωτερικούς τεράστιους χώρους δε βλέπεις σκουπίδι

Γ)  Η ίδια η κα Χατζηπέτρου έχει στημένο, μες στο ελαιοτριβείο μεγάλο τραπέζι με καρέκλες και προσφέρει φρούτα (μανταρίνια, πορτοκάλια) αλλά και καφέ, ενώ δίπλα από το τραπέζι ήταν και ο φορητός καταψύκτης νερού με πλαστικά ποτήρια.

Δ)  Ο προαύλιος χώρος εξαιρετικά άνετος για την κίνηση των οχημάτων. Ο παραγωγός βάζει το αμάξι του με την όπισθεν μες στο ελαιοτριβείο, στη γούρνα, και παίρνει το λάδι του από τη δεύτερη μεγάλη πόρτα.

Καμιά αγανάκτηση, καμιά διαμαρτυρία, καμιά απολύτως καθυστέρηση (πας το πρωί στην Κω και φεύγεις το μεσημέρι, ενώ έχεις όλο το χρόνο να κάνεις ψώνια από προϊόντα εκλεκτής ποιότητας. Άντε τώρα να κάνεις σύγκριση με τα καλυμνιακά δεδομένα.

Στην Κάλυμνο η «κατάρα του ελαιοτριβείου»

Ο Δήμος της Καλύμνου (λες και) κουβαλάει την «κατάρα του ελαιοτριβείου»:

α) Η δημαρχία Διακομιχάλη (8ετούς θητείας και χρήμα με ουρά) το έκτισε, χωρίς οικοδομική άδεια, μια τρύπα σαν μικρή αποθήκη, με μηχανή της πλάκας, χωρίς περιβαλλοντικούς όρους και υποδομή για επεξεργασία των αποβλήτων, με τριτοκοσμική καθαριότητα κ.λπ.

β) Η επόμενη δημαρχία, του κ. Ρούσσου (8ετούς θητείας), έβλεπε το ελαιοτριβείο με «στραβό μάτι». Στελέχη της επέμεναν να το κλείσουν, γιατί, λέει, δεν είναι παραγωγική «επένδυση».

γ) Η επανελθούσα δημαρχία Διακομιχάλη (4ετούς θητείας), «τυρβάζουσα περί πολλά», ούτε που έδωσε σημασία στο ελαιοτριβείο.

δ) η τελευταία δημαρχία, του κ. Γαλουζή, έφαγε κιόλας 3 χρόνια σε μετεωρισμό και στασιμότητα στο θέμα του ελαιοτριβείου. Φέτος… ανακάλυψε ότι διαθέτει οικόπεδο ενός στρέμματος στο Βαθύ – λες και στις Ζάρες και στο Φάραγκα δεν έχουνε πολύ μεγαλύτερους χώρους και σε απόσταση άνω των 300 μέτρων από σπίτια, όπως απαιτεί ο νόμος. Μόλις τώρα «ελπίζει» ότι θα πάρει άδεια λειτουργίας για… 1 χρόνο. Και του χρόνου τι γίνεται; Ξανά-μανά τα ίδια. «Φτου κι από την αρχή» τα σχέδια και η προθέρμανση… για μελέτες, χρηματοδότηση, προκήρυξη του έργου κ.λπ. κ.λπ.

Στο μεταξύ οι Καλύμνιοι ελαιοπαραγωγοί καθημερινά πηγαινοέρχονται από την Κω, ενώ και οι Κώοι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων προσφέρουν τις καλύτερες εξυπηρετήσεις για μεταφορές των ελιών της Καλύμνου από και προς το Μαστιχάρι, μέχρι την «παντόφλα».

Ζητείται πολιτική βούληση και κατανόηση του μεγάλου προβλήματος που έχει η ελαιοπαραγωγός Κάλυμνος.

Για ποια ανάπτυξη της Καλύμνου μιλάμε, όταν δεν είμαστε ικανοί να στήσουμε ούτε ένα ελαιοτριβείο νόμιμο και της προκοπής; Γίναμε πια, χωρίς αμφιβολία, ουραγοί και βαστάζοι της Κω. Έως εκεί μπορούμε…

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version