Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αρχίζει η λειτουργία ΚΕΘΕΑ – Δήλωση δημάρχου Κύριο

Σήμερα, 23/3/16, υπογράφηκε σύμβαση συνεργασίας του Δήμου Καλύμνου με το ΚΕΘΕΑ

(Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), του οποίου Γραφείο ήδη στεγάζεται σε αίθουσα του δημοτικού κτηρίου ΚΑΠΗ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν, το μεσημέρι, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου με την παρουσία ΜΜΕ, ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Γιάννης Γαλουζής και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Κρήτης κ. Γκιτάκος Βασίλειος, ο οποίος συνοδευόταν από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΘΕΑ κ. Σκουλά Μιχαήλ. Παρούσα στη σύντομη και λιτή τελετή υπογραφής της σύμβασης ήταν και η τοπική επιτροπή στήριξης του έργου του ΚΕΘΕΑ, γονείς εξαρτημένων ατόμων.

Οι συμβαλλόμενοι δήλωσαν αισιόδοξοι για το έργο που θα επιτελέσει το τοπικό γραφείο του ΚΕΘΕΑ. Ο ρόλος του τοπικού γραφείου είναι να προετοιμάζει με επιστημονική μέθοδο και διαδικασία τα άτομα που επιθυμούν να πάνε στο ΚΕΘΕΑ Κρήτης για να μπούνε στο πρόγραμμα απεξάρτησης. Η προετοιμασία αυτή, εφόσον βέβαια το επιθυμεί το ίδιο το εξαρτημένο άτομο, χρειάζεται περίπου ένα μήνα. Εάν μετά από αυτή την προετοιμασία κριθεί ιάσιμος, τότε στέλνεται στο ΚΕΘΕΑ Κρήτης.

Γιατί τώρα το ΚΕΘΕΑ

Η ίδρυση και λειτουργία γραφείου του ΚΕΘΕΑ στην Κάλυμνο ξεκίνησε πριν από περίπου 6-7 χρόνια, με πρωτοβουλία επιτροπής Καλυμνίων που έχουν το πρόβλημα στο σπίτι τους. Δεν ευοδώθηκε όμως η κίνηση εκείνη για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων ήταν και η σκιά του ΟΚΑΝΑ, για τον οποίο είχε κτιστεί και ειδικό κτήριο στο χώρο του Βουβαλείου Νοσοκομείου, δίπλα στο νεκροτομείο - τελικά ο ΟΚΑΝΑ έμεινε στα χαρτιά.

Αυτή τη φορά οι προϋποθέσεις για το ΚΕΘΕΑ είναι πολύ θετικές, γιατί, πρώτον, έρχεται ως αρωγός ο Δήμος με τον κ. δήμαρχο να είναι ένθερμος και συνειδητός υποστηρικτής του ΚΕΘΕΑ (και αντίθετος με τον ΟΚΑΝΑ), και, δεύτερον, χορηγός της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ Καλύμνου, για μια πενταετία, προθυμοποιήθηκε να είναι ο Καλύμνιος επιχειρηματίας του Ντάργουιν κ. Γιάννης Χαλίκος.  

Η χορηγία Χαλίκου συνίσταται (α) στη μισθοδοσία δύο υπαλλήλων που θα προσληφθούν για το Γραφείο ΚΕΘΕΑ, καθώς και (β) η αποστολή τους στην Κρήτη για να εκπαιδευτούν στα κεντρικά του  ΚΕΘΕΑ πάνω στο έργο που θα επιτελούν.  

Η χορηγία Γ. Χαλίκου

Έτσι, με δεδομένα τη χορηγία του κ. Χαλίκου και τη στήριξη του Δήμου, που προσέφερε στέγη, στο ΚΑΠΗ, και θα στέκεται δίπλα στο ΚΕΘΕΑ, αρχίζει μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση της λαίλαπας των ναρκωτικών που έχει κάψει και συνεχίζει ακάθεκτα να καίει πολλές οικογένειες.

Προφανώς, το ΚΕΘΕΑ επιτελεί έργο θεραπείας, όμως η πηγή του κακού είναι το εμπόριο των ναρκωτικών, κάτι που επισήμανε ο κ. δήμαρχος τονίζοντας ότι προέχει η ολοκληρωτικά καταπολέμηση του δικτύου αυτού.

Η δήλωση του δημάρχου

Ο κ. Γαλουζής στη δήλωσή του, μετά την υπογραφή της σύμβασης, επισήμανε με καθαρότητα λόγου δύο κρίσιμα ζητήματα για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κάλυμνο: 1) Το ΚΕΘΕΑ είναι η μόνη οδός ελπίδας για θετικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους - υπονοώντας σαφέστατα τον ΟΚΑΝΑ.  2) Μεγάλη η κοινωνική προσφορά του ΚΕΘΕΑ, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταπολεμηθεί το εμπόριο των ναρκωτικών.

Η σημασία του ΚΕΘΕΑ στην Κάλυμνο

Το Γραφείο ΚΕΘΕΑ στην Κάλυμνο έχει τριπλή σημασία και σπουδαιότητα:

1)   Η υπογραφή του δημάρχου στη σύμβαση δηλώνει μια άλλη φιλοσοφία στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

2)    Το ΚΕΘΕΑ (α)  υπηρετεί τη νεολαία του νησιού - που οδηγείται στο μαρασμό.

                              (β) συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.  

                             (γ) κόβει το δρόμο στον ΟΚΑΝΑ.  

*

Το Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου
εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

Κάλυμνος 23 / 3/2016

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ &

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ηλ/κή Δ/νση :grafeioepikoinwnias@gmail.com

Τηλέφωνο        : 22430- 59141

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογράφτηκε σήμερα 23/3/2016 σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Καλύμνου, εκπροσωπούμενο από τον δήμαρχο κο Ιω. Γαλουζή και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του κο Γκιτάκο Βασίλειο και τον επιστημονικό συνεργάτη κο Μιχ. Σκουλά. 

Η σύμβαση αυτή είναι τριμερής, καθώς εκτός από τους δυο προαναφερθέντες ετέρους, περιλαμβάνει και χρηματοδότηση από ιδιώτη χορηγό και συγκεκριμένα τον συμπατριώτη μας επιχειρηματία κο Ιωάννη Χαλίκο, η οποία θα αφορά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του κέντρου στο νησί μας, για μια πενταετία.

Ο κος δήμαρχος αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ευτυχή κατάληξη αυτής της συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Καλύμνου και το ΚΕΘΕΑ, με την υπογραφή της σύμβασης, τόνισε τον πρωτοποριακό και καινοτόμο χαραχτήρα αυτής της πρωτοβουλίας, που περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός πολυδύναμου κέντρου στην Κάλυμνο, για την ανακούφιση της νεολαίας που δίνει τον δικό της αγώνα για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών .

Τόνισε ωστόσο κλείνοντας ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το κομμάτι της καταστολής στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών και θα πρέπει ως κοινωνία και ως άτομα, να δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και επαγρύπνηση.

Από το Γραφείο Επικοινωνίας 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos