Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λαμπρά Θεοφάνια στην Κάλυμνο με ανοιξιάτικο καιρό (φ-vd)

Η μεγάλη θρησκευτική εορτή των Θεοφανίων φέτος στην Κάλυμνο τελέστηκε

υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες - που θύμιζαν περισσότερο Άνοιξη.

Στον ι. μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος και παρέστησαν, εκ μέρους του Δήμου, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής, δημ. σ/λοι όλων των πτερύγων του δημ. σ/λίου, και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ενώ  Από τα εκτός Καλύμνου πολιτικά πρόσωπα δεν παρέστη ούτε ένας, πλην του πρώην υπουργού κ. Αρ. Παυλίδη.  

Μετά τη Θ. Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό, στις 11π.μ., η εκκλησιαστικο-λαϊκή πομπή, με επικεφαλής το μητροπολίτη κ. Παΐσιο  συνοδευόμενο από μεγάλη ακολουθία ιερέων και εξαπτέρυγων, αλλά και από στρατιωτικό τμήμα του συντάγματος, τους επισήμους και μέγα πλήθος κόσμου, υπό τους ήχους της δημοτικής Φιλαρμονικής, παρήλασε ως μεγάλη εορταστική πομπή μέχρι τον κεντρικό λιμενοβραχίονα, όπου είχε στηθεί εορταστική εξέδρα. Κατά την πορεία, και παράλληλα με τους ήχους της Φιλαρμονικής, οι ιερείς της πομπής έψαλλαν καταβασίες των Θεοφανίων.  

Στην εξέδρα ανέγνωσε το Ευαγγέλιο ο μητροπολίτης και ακολούθως ψάλλοντας το απολυτίκιο των Θεοφανείων, «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε,…», καθαγίασε τα ύδατα με τη ρίψη του τιμίου σταυρού στη θάλασσα.

Ήταν εντυπωσιακή η εικόνα και το όλο σκηνικό της στιγμής εκείνης, καθώς νεαροί κολυμβητές από την απέναντι μεριά, που περίμεναν την ευλογημένη στιγμή στην κουπαστή, έπεσαν ορμητικά στη θάλασσα ανταγωνιζόμενοι για το ποιος καταδύτης θα πιάσει το σταυρό. Νικητής της χρονιάς αναδείχθηκε ένας 17χρονος (φωτο), τον οποίο αγκάλιασαν και φίλησαν οι συναγωνιστές του στο παραδοσιακό έθιμο, ενώ ο κ. δήμαρχος του πέρασε στο λαιμό σταυρό με αλυσίδα ως αναμνηστικό έπαθλο της ιερής αυτής τελετής..  

Μετά τη λήξη της τελετής στο λιμενοβραχίονα, η πομπή επέστρεψε στον ι.  μητροπολιτικό ναό και το γενικό αίσθημα, με το πέρας της λαμπρής εορτής των Θεοφανίων,  ήταν η θρησκευτική αγαλλίαση από την ωραία τελετή και τη σκηνή του αγιασμού των υδάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version