Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

«Ρώτησε, ψάξε, μάθε για το πετρέλαιο θέρμανσης

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Ο ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ !!

 

Το τελευταίο διάστημα ο καταναλωτής έχει «βομβαρδιστεί» από μηνύματα για διαφορετικούς τρόπους θέρμανσης ( ρεύμα, κλιματιστικά, τζάκια, σόμπες, υγραέριο,  φυσικό αέριο, κλπ.), οι οποίοι «υπόσχονται» χαμηλότερο κόστος χρήσης με την ίδια θερμαντική ικανότητα. Η «δαιμονοποίηση» του πλέον διαδεδομένου τρόπου θέρμανσης στη χώρα μας όμως, γίνεται χωρίς πραγματικά στοιχεία και τεκμηρίωση, τόσο για το πραγματικό κόστος κτήσης τους όσο και για την πραγματική τους απόδοση.

Ρώτησε, ψάξε, μάθε… για το Πετρέλαιο Θέρμανσης.

•              για τη βασική σου ανάγκη να εξασφαλίσεις ένα πραγματικά ζεστό σπίτι

•              για το επίδομα θέρμανσης που δικαιούσαι (βλ. § Γ)

και… μην παίζεις με εναλλακτικές λύσεις που μπορεί τελικά να "βάλουν φωτιά" στο πορτοφόλι σου!

Για να ζεστάνεις όλο σου το σπίτι, ενημερώσου σωστά και... σκέψου ξανά το Πετρέλαιο!  Γιατί τώρα:

             9 στους 10 Έλληνες δικαιούνται επίδομα θέρμανσης.

             Οι δικαιούχοι παίρνουν 25% προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

             Με το επίδομα η τιμή του πετρελαίου φτάνει μέχρι και κάτω από 1€ το λίτρο.

Γι’ αυτό εμείς σε συμβουλεύουμε:

•              Πριν αποφασίσεις, ενημερώσου και αξιολόγησε όλα τα δεδομένα.

•              Μην παρασύρεσαι από υπερβολικές υποσχέσεις, ειδικά σε μη δοκιμασμένα συστήματα.

•              Μη στηρίζεσαι σε αβάσιμες, ανερμάτιστες φήμες και συζητήσεις «παρεΐστικες»  για να βγάλεις συμπεράσματα.

•              Ενημερώσου σωστά για τη θερμαντική ικανότητα και την απόδοση του κάθε συστήματος.

•              Έλεγξε τις τιμές και ψάξε μελλοντικές αυξήσεις, (π.χ. οι μεγάλες αυξήσεις που ήδη έγιναν στα καυσόξυλα κλπ.).

•              Επεξεργάσου τα δεδομένα ψύχραιμα και θα διαπιστώσεις ότι το πετρέλαιο θέρμανσης που γνωρίζεις καλά και σε εξυπηρετεί εδώ και τόσα χρόνια συνεχίζει να είναι η καλύτερη λύση.

•              Είναι το μόνο μέσο θέρμανσης που δίνει επιστροφή φόρου (στο μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών).

Α. ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

•              Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ο πιο δοκιμασμένος και ασφαλής τρόπος θέρμανσης.

•              Ζεσταίνει ομοιόμορφα το χώρο. Ειδικά δε με τους σημερινούς σύγχρονους ψηφιακούς θερμοστάτες, μπορείς να πετύχεις με μεγάλη ακρίβεια το ύψος της θερμοκρασίας που επιθυμείς να έχεις στο σπίτι σου.

•              Έχει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα.

•              Δεν απαιτεί νέα και μεγάλη επένδυση, καθ’ ότι η πλειοψηφία των κατοικιών στα αστικά κέντρα διαθέτει ήδη την απαραίτητη υποδομή (η μετατροπή της υποδομής σε συστήματα με άλλο καύσιμο δεν είναι πάντα εφικτή και απαιτεί μεγάλο κόστος).

•              Είναι ένα ενεργειακό προϊόν εύκολο στη χρήση.

•              Εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού νοικοκυριών που δε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγωγό φυσικού αερίου.

•              Από ενεργειακής πλευράς, καθώς και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι πιο «φιλικό» από τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια.

•              Η χρήση σε ένα σωστά ρυθμισμένο καυστήρα έχει πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, με εκπομπές κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές των καυστήρων στερεών καυσίμων. Έχει αρκετά σταθερή ποιότητα εξασφαλίζοντας μικρές διακυμάνσεις στην απόδοση του λέβητα.

•              Δεν απαιτεί συντήρηση άλλη, πέραν αυτής του καυστήρα μια φορά το χρόνο, η οποία αν γίνεται σωστά βοηθάει και στην εξοικονόμηση καυσίμου.

•              Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης είναι πάντα απρόσκοπτη, αφού οι υποδομές αποθήκευσης και διάθεσης των επιχειρήσεων διανομής θέρμανσης υπερκαλύπτουν όλη τη χώρα.

•              Ο καταναλωτής έχει δεκάδες επιλογές για να προμηθευτεί το πετρέλαιό του, πχ. από εταιρίες, πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, πρατήρια, επιλέγοντας ο ίδιος αυτή που τον συμφέρει και του ταιριάζει.

•              Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ασφαλέστερη σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης, καθώς δεν ενέχει κινδύνους, πχ. από έκρηξη, αναθυμιάσεις κλπ.

•              Οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει με επιτυχία πλήθος συστημάτων, διαδικασιών και ελέγχων, με στόχο ο καταναλωτής να παραλαμβάνει σωστή ποιότητα και ποσότητα πετρελαίου.

•              Υπολόγισε σωστά και θα δεις ότι μια μέση οικογένεια που διαμένει σε πολυκατοικία, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καλείται να πληρώσει 8 – 10 ευρώ παραπάνω το μήνα. Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης εξαλείφει τη διαφορά του φόρου σε σχέση με πέρυσι, για το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών.

Β. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η μετάβαση σε άλλο σύστημα θέρμανσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτεί επένδυση η οποία μπορεί να ξεκινάει από ένα ποσό άνω των 1.000 € και να ξεπερνάει τις 10.000 €. Για την εγκατάσταση αυτή, συχνά απαιτούνται και εκτεταμένες εργασίες μέσα στο σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, όχληση κλπ.

§ Η οποιαδήποτε μετατροπή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης ( Φυσικό Αέριο, Υγραέριο, αντλίες θερμότητας, pellets, κλιματιστικά, ηλεκτρικούς λέβητες, κλπ.) απαιτεί σημαντική δαπάνη που θα πρέπει να συνυπολογισθεί στο κόστος λειτουργίας τους.

§ Στα περισσότερα συστήματα ο χρόνος απόσβεσης είναι μεγαλύτερος των 5 ετών.

§ Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται αρκετές μετατροπές στους χώρους θέρμανσης, ώστε να μπορέσει ο καταναλωτής να χρησιμοποιήσει άλλη μορφή θέρμανσης (πχ. αυξημένος αποθηκευτικός χώρος, καμινάδες κλπ.).

Σε σχέση με τα ανωτέρω συστήματα θέρμανσης (αν όχι όλα, τα περισσότερα) επισημαίνουμε ότι:

§ Το κάθε εναλλακτικό σύστημα απαιτεί ειδική, χρονοβόρα και επίπονη «μεταχείριση», πχ. καθάρισμα του καυστήρα pellet ή του ενεργειακού τζακιού από τις στάχτες, μεταφορά, αποθήκευση, κλπ.

§ Μερικά από αυτά τα συστήματα (κλιματιστικά, θερμάστρες, θερμοπομποί, panel υπέρυθρης θέρμανσης) ζεσταίνουν ένα συγκεκριμένο χώρο (δωμάτιο) και έτσι δε μπορούν να συγκριθούν πραγματικά με ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης, όπως είναι του πετρελαίου.

§ Δεν παράγουν ποιοτική θέρμανση, δηλαδή μπορεί πχ. να ξεραίνουν την ατμόσφαιρα, να παράγουν ένα θερμό ρεύμα αέρα το οποίο να είναι ενοχλητικό ή και βλαβερό για την υγεία, κλπ.

§ Η καύση ξύλων ή pellets είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ατμόσφαιρα, αφού συνοδεύεται από έκλυση επιβλαβών σωματιδίων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης, φαινόμενο το οποίο έγινε ιδιαίτερα αισθητό πέρσι.

§ Το κόστος και οι τιμές δεν είναι εγγυημένα ή σταθερά, πχ. Πιθανές μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσόξυλων, οι αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές και μελλοντικές ξαφνικές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης  Φυσικού Αερίου, Υγραερίου κλπ.

§ Η απαίτηση του Φυσικού Αερίου και του Υγραερίου υποχρεώνει τον καταναλωτή να ξηλώσει τον καυστήρα και τη δεξαμενή πετρελαίου, του στερεί μελλοντικά την επιλογή να χρησιμοποιήσει παράλληλα και το πετρέλαιο θέρμανσης, αν κρίνει ότι τον συμφέρει.

§ Στην προμήθεια  Φυσικού Αερίου  και ρεύματος υπάρχει ολιγοπωλειακή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός για καλύτερες τιμές, ενώ για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με την προμήθεια της πρώτης ύλης (πχ. μη διαθεσιμότητα λόγω βλάβης, λόγω διεθνών συγκυριών, κλπ.), ο καταναλωτής δεν έχει εναλλακτική και … παγώνει.

§ Η ποιότητα της καύσιμης ύλης σε πολλά από τα εναλλακτικά συστήματα δεν ελέγχεται, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μη γνωρίζει πραγματικά τι αγοράζει και να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία.

§ Δεν είναι δοκιμασμένα στο χρόνο, δηλαδή ο καταναλωτής δεν έχει εμπειρία από πιθανά προβλήματα, δεν είναι ξεκάθαρο το πραγματικό κόστος συντήρησης, η συχνότητα βλαβών, η σταθερότητα της απόδοσης μετά από μερικά χρόνια, κλπ.

Γ. ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έγινε για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο που γίνεται και είναι εις βάρος της εθνικής οικονομίας και του έλληνα φορολογούμενου.

Γι’ αυτό, η Πολιτεία αποφάσισε να ενισχύσει το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών με επίδομα θέρμανσης (λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια) για να καλυφθεί μεγάλο μέρος ή ακόμη και ολόκληρη η διαφορά από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Δες αν δικαιούσαι το επίδομα και πώς θα υποβάλεις αίτηση για να το λάβεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τηλ.: 210 4803.131,     ιστοσελίδα:https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm  ή στο πλησιέστερο ΚΕΠ.

Δ. ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΥΣΤΗΡΑ

Θωρακίστε το σπίτι σας – Επιδοτούμενο πρόγραμμα «εξοικονομώ»:

Ένα σπίτι το οποίο έχει απώλειες, πχ. λόγω κακής μόνωσης, δε μπορεί να θερμανθεί ικανοποιητικά από κανένα σύστημα θέρμανσης.

Το ποσό των χρημάτων που απαιτείται να καταβάλει κάποιος για αλλαγή τρόπου θέρμανσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα εάν χρησιμοποιούταν για την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού του.

Μια τέτοια επένδυση θα μείωνε τις ανάγκες του σπιτιού για θέρμανση το χειμώνα, αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ξεκινήσει το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του. πηγή : http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=526


(στο άλμπουμ:  1) "χτυπάμε" την εικόνα με αριστερό κλικ,  2) δεξί κλικ... προβολή εικόνας,  3)  ξανά χτύπημα της εικονας και μεγεθύνεται

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version