Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δανιήλ Α. Ζερβός: Μαχαιροβγάλτες στην Κάλυμνο του 1864

Σε ένα από τα βιβλία της Δημογεροντίας Καλύμνου, που περιλαμβάνει πράξεις και αποφάσεις της Δημαρχιακής θητείας Θεοδώρου Τσαούση και Μιχαήλ Συμεών, του έτους 1864, υπάρχουν δύο εγγραφές σε διάστημα μιας εβδομάδας, που αναφέρονται σε δύο διαφορετικά επεισόδια απειλής με μαχαίρι.

 

Οι δράστες έχουν συλληφθεί από την Δημοτική αστυνομία της εποχής, είναι κλεισμένοι στη φυλακή και το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά και αποφασίζει για την ποινική τους αντιμετώπιση. Στη συνέχεια απευθύνει προς όλους τους κατοίκους διακήρυξη για τις συνέπειες που θα έχει στο μέλλον η απειλή με μαχαίρι.

 

Στο πλαίσιο των προνομίων που τότε απολάμβανε η Κάλυμνος, η Δημαρχία είχε και δικαστική αρμοδιότητα για υποθέσεις κτηματικών διαφορών και για όχι πολύ σοβαρές ποινικές.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το σκεπτικό και η επιεικής διάθεση των μελών του Συμβουλίου, που σκεπτόμενοι ότι πλησιάζει ο καιρός της αναχώρησης των σφουγγαράδων, επιβάλλουν μικρότερης διάρκειας φυλάκιση, ώστε να μην εμποδιστεί η αναχώρησή τους στο ‘‘βούτθος’’(1).

Φαίνεται ότι τότε δεν ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο στην Κάλυμνο να λύνονται προσωπικές διαφορές με την απειλή μαχαιριού, ενίοτε και με τη χρήση του.

Τα κείμενα είναι στη φωτογραφία διότι δεν είναι πλέον δυνατή η πολυτονική καταχώρησή τους

Παρατηρήσεις και σχόλια

1. βούτθος = κατάδυση, η εργασία του δύτη σφουγγαρά

2. Τα επώνυμα των ‘‘δραστών’’ είναι και σήμερα διαδεδομένα στην Κάλυμνο και γι αυτό διαγράφηκαν  για ευνόητους λόγους.

3. Αξιοπρόσεκτο ότι ο λίγος χρόνος που έμενε μέχρι την αναχώρηση για το ‘‘βούτθος’’ ήταν σημαντική αιτία για την επιβολή ελαφρότερης ποινής. Η αρμόζουσα κατά τη γνώμη του Συμβουλίου αυστηρότερη ποινή θα στερούσε τον καταδικασμένο από την συμμετοχή του στο σπογγαλιευτικό ταξίδι και συνεπώς από την δυνατότητα πορισμού του ετησίου εισοδήματός του.

4. Το ποσό των δύο λιρών (χρυσών οθωμανικών) ήταν αρκετά σημαντικό την εποχή εκείνη, δεδομένου ότι αντιστοιχούσε σε 240 γρόσια, που ήταν περίπου ο μισός μηνιαίος μισθός ενός Δασκάλου.

5. Η προκήρυξη έχει ημερομηνία 22 Απριλίου και προφανώς κοινοποιήθηκε με ανάγνωσή της στις Εκκλησίες την επομένη 23 Απριλίου,   εορτή του Αγίου Γεωργίου, ημέρα που έγινε το επεισόδιο.

6. Η απειλή για εκτέλεση της ποινής στη Ρόδο πρέπει να ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αποτροπή της υποτροπής, διότι προφανώς η διαβίωση στις Τούρκικες φυλακές της Ρόδου θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτήν στις Δημοτικές φυλακές της Καλύμνου.

Τελευταία τροποποίηση στις
Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos