Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δανιήλ Α. Ζερβός: Κατασκευή τοίχου στην Άσπα το 1865. Κύριο

Ένα χρόνο πριν αποφασίσει η Δημογεροντία και αναθέσει σε φερμένο από την Ελλάδα εργολάβο την χάραξη και κατασκευή του αμαξιτού δρόμου από τη Χώρα στο λιμάνι (βλ. προηγούμενο), προέκυψε η ανάγκη προστασίας του λιμανιού από φερτά υλικά που κατέβαζαν τα νερά της βροχής από την «άσπα» του Αγίου Νικολάου. Έτσι η Δημογεροντία αποφάσισε και ανέθεσε εργολαβικά την οικοδόμηση τοίχου πάνω από την «άσπα» σε «τέκτονες» δηλαδή χτίστες, που ήρθαν από το «Βουδρούμι» δηλαδή την Αλικαρνασσό.

 

 

Φαίνεται ότι τότε οι πρόγονοί μας ασχολιόντουσαν αποκλειστικά με τη θάλασσα και τα ναυτικά επαγγέλματα και έτσι τις ανάγκες για οικοδομικές εργασίες κάλυπταν οικοδόμοι από γειτονικά νησιά ή την απέναντι Μικρασιατική ακτή, που ερχόντουσαν στην Κάλυμνο σε αναζήτηση εργασίας, πολλοί από τους οποίους παντρευόντουσαν Καλυμνιές και γινόντουσαν Καλύμνιοι. Αρκετά οικογενειακά επώνυμα στη σημερινή Κάλυμνο μαρτυρούν τέτοιες μετοικεσίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συμβόλαιο της Δημαρχίας με τους Πετρουμιανούς χτίστες, το οποίο υπάρχει σε ένα από τα βιβλία της Δημογεροντίας και από το οποίο προκύπτουν αρκετές πληροφορίες για τις συνήθειες και τις συνθήκες της εποχής εκείνης, όπως π.χ. είναι αξιοπρόσεκτος ο καθορισμός των προτύπων για τις μονάδες μήκους «σπιθαμή» και «οργυιά», που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση του τοίχου. Επίσης είναι αξιοπρόσεκτη η πρόβλεψη ότι, ενώ συμφωνείται για τα υλικά και τα λοιπά έξοδα να είναι των εργολάβων, γίνεται εξαίρεση για τον ασβέστη τον οποίο οφείλει να εξασφαλίσει η Κοινότητα.

Το συμβόλαιο

[Το κείμενο του συμβολαίου είναι στις φωτογραφίες διότι δεν είναι πλέον δυνατή η πολυτονική καταχώρησή του.]

Παρατηρήσεις και σχόλια

(1). τουσεμές (και ντουσεμές)= λιθόστρωτο  (2). γάβρια = διάταξη για ανύψωση φορτίων, αναβατόριο  (3). Με τη συμφωνημένη τιμή ανά οργιά τοίχου η προκαταβολή των 500 γροσιών αντιστοιχεί σε μήκος τοίχου λίγο μεγαλύτερο από 15 οργιές, δηλαδή περίπου 27 σημερινά μέτρα. Αν υποθέσουμε ότι η προκαταβολή δεν ξεπερνούσε το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, αλλά πιθανότατα υπολειπόταν αρκετά αυτού του ποσοστού, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο τοίχος θα ξεπερνούσε τα 300 μέτρα σε μήκος.  (4). Πολύ μουτζουρωμένο κυκλικό αποτύπωμα σφραγίδας. Από τα ελάχιστα ίχνη γραμμάτων και σχημάτων που αμυδρά διακρίνονται, φαίνεται ότι είναι η σφραγίδα της Κοινότητας της Καλύμνου, η οποία καθιερώθηκε μετά την επιβεβαίωση των προνομίων με το Φιρμάνι της Τετρανήσου από τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β’ το 1835, και έχει στο μεν κέντρο ένα σύμπλεγμα με τον Σταυρό, τη λόγχη και τον σπόγγο στη δε περιφέρεια την επιγραφή «Η ΚΟΙΝΟΤΗΣ Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1835»

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos