Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

URL Ιστότοπου: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΑΝ. ΖΕΡΒΟΣ: Ένα Καλύμνικο πωλητήριο του 1802

Κατηγορία Blogs

Τα τρία τελευταία χρόνια ο αγαπητός φίλος Γιάννης Ν. Ρήγας, συμβολαιογράφος, είχε την ευγενή καλοσύνη, για την οποία του είμαι ευγνώμων, να μου παραχωρήσει ένα σημαντικό αριθμό φωτοαντιγράφων από Καλυμνιακά χειρόγραφα που έχει στο οικογενειακό και το επαγγελματικό του αρχείο, τα οποία και μόνο λόγω της ηλικίας τους (τέλος 18ου και αρχές 19ου αι.) παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένα απ’ αυτά, πωλητήριο του 1802, παρουσιάζεται στη συνέχεια. Για ευνόητους λόγους παραλείπονται τα επώνυμα.

Σε ένα από τα βιβλία πρακτικών της Δημογεροντίας, που είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω το Καλοκαίρι του 2010, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο.

Παλιότερα οι πρόγονοί μας παράλληλα με την Σπογγαλιεία, που ήταν η κύρια απασχόλησή τους, καλλιεργούσαν και τη λίγη καλλιεργήσιμη γη του άγονου νησιού μας. Έτσι υπήρχαν στην Κάλυμνο αρκετά ελαιόδεντρα, συκές, αμπέλια και πολλά σπορίδια όπου έσπερναν κυρίως κριθάρι, λίγο στάρι, όσπρια κ.λπ.

ΔΑΝ. ΖΕΡΒΟΣ: Δημοτική Αστυνομία Καλύμνου το 1864

Κατηγορία Blogs

Από μια εγγραφή του 1864 στο βιβλίο πρακτικών και αλληλογραφίας της Δημογεροντίας μαθαίνουμε ότι την εποχή εκείνη στην Κάλυμνο η Αστυνομική υπηρεσία υπαγόταν στη Δημογεροντία και όχι στο οθωμανικό κράτος, το οποίο εκπροσωπούσε ένας Οθωμανός Μουδίρης(1), ο ‘‘Αγάς’’, με ελάχιστες αρμοδιότητες. Το προσωπικό της Αστυνομικής υπηρεσίας διόριζε η Δημογεροντία και ένα τέτοιο διορισμό αφορά αυτή η εγγραφή.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version