Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

URL Ιστότοπου: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι Καλύμνιοι συνηθίζουμε να λέμε, καμαρώνοντας για το Νησί και τους προγόνους μας, ότι η Κάλυμνος υπήρξε ο «Φάρος των Γραμμάτων και του Πολιτισμού» που «φώτισε» όλα τα γειτονικά, και όχι μόνο, νησιά.

Ένα χρόνο πριν αποφασίσει η Δημογεροντία και αναθέσει σε φερμένο από την Ελλάδα εργολάβο την χάραξη και κατασκευή του αμαξιτού δρόμου από τη Χώρα στο λιμάνι (βλ. προηγούμενο), προέκυψε η ανάγκη προστασίας του λιμανιού από φερτά υλικά που κατέβαζαν τα νερά της βροχής από την «άσπα» του Αγίου Νικολάου. Έτσι η Δημογεροντία αποφάσισε και ανέθεσε εργολαβικά την οικοδόμηση τοίχου πάνω από την «άσπα» σε «τέκτονες» δηλαδή χτίστες, που ήρθαν από το «Βουδρούμι» δηλαδή την Αλικαρνασσό.

 

Όπως είναι γνωστό, κατά τον 18ο και 19ο αιώνες οι πρόγονοί μας μετέφεραν τις κατοικίες τους έξω από το Κάστρο και δημιούργησαν την Χώρα,

 

Σε ένα από τα βιβλία της Δημογεροντίας Καλύμνου του 19ου αιώνα βρήκα μια απόφαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Argo Kalymnos

Top Desktop version