Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

URL Ιστότοπου: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κύριος Γ. Μαστροκούκος εναντίον της δημ. Αρχής, με δελτίο τύπου (12.1.13), για τη διαγραφή της Χώρας Καλύμνου από το χάρτη της Στατιστικής Υπηρεσίας ως αυτοτελούς οικισμού.
(Να θυμίσουμε ότι η απογραφή έγινε το 2011 και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 28.12.2013).
Το δ.τ. του κυρίου Μαστροκούκου έχει ως ακολούθως:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ 12-01-2013
Με το υπ. Αρθ.3465/28-12-2012 φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης ,τεύχος δεύτερο,   δημοσιεύτηκε η με αρθ. 11247 απόφαση με θέμα «Αποτελέσματα της απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2011 που αφορούν στο Μόνιμο  Πληθυσμό της χώρας.
Προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι, στην απογραφή,  δεν εμφανίζεται ως ανεξάρτητος οικισμός το Λαφάσι.
Προς μεγαλύτερη όμως έκπληξή μας, οργή και αγανάκτηση, διαπιστώσαμε, ότι εξαφανίστηκε, διαγράφηκε και δεν υπάρχει πλέον στον χάρτη και στην ελληνική πολιτεία το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Της Καλύμνου.
Ποιος ιστορικός παραχαράκτης και με τι θράσος βεβήλωσε την από αιώνων  τοπική μας ιστορία ? Ποιος ο σκοπός, και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, οι 3.311 κάτοικοι του Χωριού, καθώς και οι κάτοικοι του Λαφασιού, να αθροιστούν και να απογραφούν ως κάτοικοι Πόθιας?
Με τον τρόπο αυτό, η Πόθια,  εμφανίζεται να έχει πληθυσμό 12.324 χιλ. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με το να εμφανίζει η ΠΟΘΙΑ πληθυσμό, πάνω από 10.000 χιλ. κατοίκους?
Ποιος αλλοίωσε την απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου? Αυτά είναι μόνο μερικά από  τα ερωτήματα που τίθενται, και περιμένουν την απάντησή τους.
Τι άλλα επιτέλους  δεινά θα πρέπει να ζήσει η Κάλυμνος, από το πέρασμα αυτής της Δημοτικής Αρχής ?
Ως παράταξη, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις εξαντλώντας κάθε πρόσφορο μέσο που έχουμε στη διάθεσή της, προκειμένου να ανατρέψουμε αυτό το αίσχος.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ 
ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
*
Παρατηρήσεις από την ΑΡΓΩ
1.      
1.  Ο κύριος Μαστροκούκος ρωτάει ευθέως δύο φορές «ποια συμφέροντα εξυπηρετεί» αυτή η παραχάραξη της ιστορίας, που παρουσίασε την Πόθια με μόνιμο πληθυσμό άνω των 10.000  κατοίκων (καταγγελία για εξυπηρέτηση συμφερόντων έχει κάνει και στο δελτίο τύπου η ελ. αντ/τευσης κυρίου Γιάννη Γαλουζή, στις 12.1.13).
2.    2  Ο κύριος Μαστροκούκος  μιλάει επίσης δύο φορές και για τον οικισμό Λαφασιού, που κι αυτός εξαφανίστηκε, και συνδέει την εξαφάνιση με τη σκοπιμότητα που οδήγησε στην εξαφάνιση και της Χώρας, πάντα για εξυπηρέτηση συμφερόντων.
3. Ακόμη και για αλλοίωση της απόφασης του δημ. σ/λίου κάνει λόγο ο κύριος Μαστροκούκος.
4.   4. Οι δύο αντ/τεύσεις συμπλέουν στην επίθεση κατά της δημ. Αρχής που εξαφάνισε από το χάρτη τη Χώρα και δηλώνουν αποφασισμένες να μην επιτρέψουν να επικρατήσει αυτό το «αίσχος», όπως τόνισε ο κύριος Μαστροκούκος.
*
Η απάντηση του κ. δημάρχου
Ο κύριος Δήμαρχος, το μεσημέρι της Δευτέρας 14.1.13, κάλεσε σε συνέντευξη τύπου τα ΜΜΕ (πλην ΑΡΓΩ…!), για να απαντήσει στα δελτία τύπου των αντιπολιτεύσεων και προπάντων να επιτεθεί εναντίον των αρχηγών τους, του κυρίου Γαλουζή και του κυρίου Μαστροκούκου, που, κατά τη γνώμη του, επέδειξαν «όψιμο ενδιαφέρον» και αντιδρούν σαν «προύχοντες του Χωριού». Ο κ. Διακομιχάλης βγήκε και το απόγευμα τηλεφωνικά στο ΑΙΓΑΙΟ TV, για να συμπληρώσει τις θέσεις του και τα επιχειρήματα του.
Ήταν μια συνέντευξη απειλών, ότι αν δεν κατονομάσουν ποια συμφέροντα εννοούν και ποιος αλλοίωσε την απόφαση του δημ. σ/λίου, θα του πάει στον εισαγγελία. Επί της ουσίας είπε:
1.       Η Στατιστική Υπηρεσία εξαφάνισε τη Χώρα, γιατί οικοδομικά-οικιστικά έχει ενωθεί με την Πόθια. (Συμπέρασμα; Αυτά παθαίνουν τα χωρά και οι κωμοπόλεις που αναπτύσσονται. Στο τέλος χάνονται από το χάρτη).
2.       Η Στατιστική Υπηρεσία έχει το δικό της τρόπο καταγραφής των οικισμών. (Τι θέλει να μας πει έμμεσα ο κ. δήμαρχος; Ότι σύμφωνα με την επιστήμη της Στατιστικής και τους κανόνες απογραφής δικαίως χάθηκε το Χωριό).
3.       Ο κύριος δήμαρχος δήλωσε ότι κατά την απογραφή ήρθε στην Κάλυμνο μηχανικός της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο οποίος εφάρμοσε τους κανόνες Απογραφής. (Επομένως, ο κύριος δήμαρχος από τότε ήξερε την απορρόφηση της Χώρας!).
4.       Ισχυρίζεται ο κύριος δήμαρχος ότι ενημερώθηκε για την…  τύχη της Χώρας από φίλο του δημοσιογράφο, ο οποίος, λέει, στην ηλεκτρονική του εφημερίδα έγραψε την περασμένη Παρασκευή (11.1.13) ότι δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και ήταν διαγραμμένη Χώρα. Και ότι από τότε (!) άρχισε να κινητοποιείται (Χωρίς όμως και πάλι να ενημερώσει το λαό από τηλεοράσεως ή με δελτίο τύπου. Απόλυτη σιωπή. Και από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, ο κ. δήμαρχος κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι επέδειξαν «όψιμο ενδιαφέρον!)
5.       Επίσης, κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι δεν έκαναν καθόλου λόγο για την εξαφάνιση και του οικισμού «Λαφάσι». Και τους καταλόγισε σκοπιμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έβαλαν φερμουάρ» (Συμβαίνει όμως εντελώς το αντίθετο: ο κύριος Μαστροκούκος στο δ.τ. που εξέδωσε αναφέρει δυο φορές και με έμφαση την εξαφάνιση του Λαφασιού. Επομένως  ο κ. Διακομιχάλης ή δεν είχε διαβάσει το δ.τ. του κ. Μαστροκούκου, που είναι και το πιθανότερο, ή μπλόφαρε. Αλλά ο κ. Μαστροκούκος δεν άφησε το θέμα «να πέσει»: έκανε αμέσως τηλεφωνική παρέμβαση, την ώρα της «φωτιάς» στο ΑΙΓΑΙΟ TV, και διάβασε το δ.τ. με τις αναφορές του στο Λαφάσι. Και μετά έπεσε βαριά η σιωπή…)
6.      
Ο κύριος Διακομιχάλης συνέστησε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, γιατί δεν μπορεί η Κάλυμνος να τα βάλει με την Στατιστική Υπηρεσία, αλλά να δράσουν σιωπηρά και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Η Στατιστική Υπηρεσία μπορεί να «έκανε του κεφαλιού της», αλλά αυτός είναι ο τρόπος δουλειάς που εφαρμόζει.
Συμπέρασμα
Οιαπαντήσεις του κ. δημάρχου δικαίωσαν πλήρως τις αντιπολιτεύσεις. Αν δεν έβγαζαν
το θέμα και δεν το ανέβαζαν τόσο ψηλά (βοήθησε και η ΑΡΓΩ στην καθαρή… προβολή των θέσεων τους) το θέμα θα χανόταν στη ζούλα. Ο κ. δήμαρχος δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ένα έγγραφο παρέμβασης του για την αποκατάσταση του Χωριού, και αυτή του την έλλειψη την προβάλλει ως «πολιτική τακτική».
Και προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. δήμαρχος, ενώ τα φορτώνει όλα στη Στατιστική Υπηρεσία, ταυτόχρονα τη δικαιώνει για την εξαφάνιση του Χωριού από το χάρτη. Αλλά και πάλι, δηλώνει και αποφασισμένος να αγωνιστεί σθεναρά, για την αποκατάσταση των πραγμάτων. Είναι με όλους ο κ. Διακομιχάλης…
Όμως είναι γενική η εντύπωση ότι η δημ. Αρχή «την έκατσε τη βάρκα» (αν δεν πούμε ότι «πιάστηκε στον ύπνο» ή… ). Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου, κύριος Νικ. Γαβαλάς, με τηλεφωνική του παρέμβαση στο ΑΙΓΑΙΟ TV, για να περισώσει ό,τι ήταν δυνατό, δήλωσε ότι την προσεχή Παρασκευή (18.1.13) συγκαλεί το δημ. σ/λιο για να εξετάσει το θέμα και να πάρει αποφάσεις. Αμέσως μετά όμως βγήκε στον «αέρα» και ο κ. δήμαρχος για να πει ότι εκείνος έδωσε την εντολή για σύγκληση του δημ. σ/λίου.
Αλλά με το δημ. σ/λιο και τις συσκέψεις δε βγαίνει τίποτα. Θα πετύχουμε και πάλι έναν «πέτσινο» θρίαμβο, σαν αυτό για τη διατήρηση της Εφορίας, η οποία, αφού νικήσαμε και ξανανικήσαμε, τελικά κλείνει, παρά την πολιτική μας ευφορία.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ζητηθούν καθαρές εξηγήσεις από τη Στατιστική Υπηρεσία, ώστε να αποκαλυφθούν οι φανεροί και οι κρυφοί δράστες…

Πολύ καλή παρουσία είχε στην Κάλυμνο ο αρχηγός το κόμματος «Δημιουργία, ξανά» κύριος Θάνος Τζήμερος, το διήμερο 9 & 10 Ιανουαρίου.
Ο κ. Τζήμερος στις συνεντεύξεις του έδωσε το στίγμα μιας νέας πολιτικής αντίληψης, ριζοσπαστικής και δημιουργικής, και βρήκε ακροατήριο πρόθυμο να προβληματιστεί πάνω στις διακηρύξεις και τις αρχές του.  Γιατί αυτή την περίοδο ο πολίτης ψάχνει να ακούσει φωνές πολιτικών και κομμάτων που να είναι έξω από το καταστροφικό για το λαό σύστημα διεύθυνσης της οικονομίας και λειτουργίας των πολιτικών θεσμών. Να είναι έξω από το σύστημα που εγκαθίδρυσαν σχεδόν όλα τα κόμματα, με μοναδικό στόχο και γνώμονα την αναπαραγωγή της εξουσίας τους.
Στην κοινή συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τζήμερος, το βράδυ της 10.1.13 στο Εμπορικό Επιμελητήριο (είχαν προηγηθεί οι συνεντεύξεις στα κανάλια), ανέλυσε
τις πολιτικές αρχές και τους άξονες αρχών και πολιτικής του κόμματός του. Μεταξύ άλλων είπε:
1.     
Για να γίνει πραγματική ανάπτυξη, δε χρειάζονται κίνητρα. Τα κίνητρα κατέστρεψαν την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε επιχειρηματικότητα, που θα έχει  νέες ιδέες.
2.      
Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα και  το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι επιχειρηματίες, φρενάρουν την ανάπτυξη, γιατί φοβούνται  το καινούριο.
3.      
Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό επιστημόνων και επιχειρηματιών, που διαπρέπουν σε ξένες χώρες, γιατί η χώρα μας  δεν μπορεί να τους δεχτεί.
4.      
Είμαστε κόμμα χωρίς επαγγελματίες πολιτικούς.  Το κάθε στέλεχος μας έχει την δουλειά του και συμμετέχει στην κοινή μας προσπάθεια για εξυγίανση της πολιτικής. Η ανταπόκριση που έχουμε από το λαό συνεχώς αυξάνεται.
5.      
Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε όχι με κομματικούς μηχανισμούς αλλά  με πολιτικά πρόσωπα που είναι φορείς νέων και προτύπων ανάπτυξης.
6.      
Οι μηχανισμοί των σημερινών κομμάτων είναι μηχανισμοί μαφίας.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο Δήμος σε έγγραφο προς την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μετά την απογραφή του 2011, αναφέρει ως πόλη την Πόθια και διαγράφει τη Χώρα ως οικισμό, "βαφτίζοντάς" την ως μέρος της Πόθιας.
Το θέμα έφερε στην επιφάνεια και το έκανε ζήτημα της πολιτικής επικαιρότητας ο επικεφαλής της ελ. Αντ/τευσης κύριος Γιάννης Γαλουζής, στις 11.1.13, και την επομένη η παράταξη του «Νέα Κάλυμνος» εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:
*
ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ 12/01/2013  
Κάστρο 
(Χώρας ή Ποθαίας;)
Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι στην δημοσιοποίηση της απογραφής του μόνιμου πληθυσμού 2011 από την στατιστική υπηρεσία (ΦΕΚ 3465 Β/28-12-2012) χάθηκε ο οικισμός του Χωριού, για την ακρίβεια τον κατάπιε η Πόθια, θέμα μείζον, που το ανέδειξε ήδη ο επικεφαλής της παράταξης μας κος Γαλουζής Ιωάννης, στην συνέντευξη του στο Αιγαίο ΤV στις 11/01/2013. Συνειδητοποιώντας τις τεράστιες πολιτιστικές, ιστορικές, παραδοσιακές και προσβλητικές για τους κατοίκους του Χωριού και όχι μόνον επιπτώσεις θέτουμε τα εξής ερωτήματα:
1.   Ποία απόφαση στάλθηκε στην στατιστική υπηρεσία για την απογραφή των οικισμών, όταν στην απόφαση 46/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνετο και η Χώρα;
2.   Βάση ποιας εισήγησης η στατιστική υπηρεσία προέβη σε αυτό τον καθορισμό των οικισμών, αποβάλλοντας την Χώρα;
3.   Ποιον άραγε εξυπηρετεί μια τέτοια απόφαση;
Επειδή για εμάς δεν υπάρχει καμία απορία, απλά θέλουμε να πληροφορήσουμε τον Καλυμνιακό λαό, ότι πρόκειται για μια ακόμη πράξη βολέματος ημετέρου της δημοτικής αρχής εις βάρος κάποιον άλλων θυσιάζοντας την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και τις αγνές καλύμνικες κοινωνικές σχέσεις στον βωμό της σκοπιμότητας, του ετσιθελισμού και της αλαζονείας της εξουσίας.
Ωραίος τρόπος ανάδειξης της Χώρας ως πολιτιστική πρωτεύουσας της Καλύμνου. Ντροπή κύριοι της δημοτικής αρχή. Ντροπή!
Από το Γραφείο Τύπου
*
Ποια πόλη διέγραψαν;
Ανατρέξαμε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και βρήκαμε πράγματι το φύλλο στο αναφέρεται το δ.τ. της παράταξης «Νέα Κάλυμνος» (3465Β/28.12.2012) και είδαμε προς μεγάλη μας έκπληξη  ότι από τους οικισμούς διαγράφηκε η Χώρα.
Ποια είναι η Χώρα; Είναι  η κωμόπολη των 3,5 χιλ κατοίκων.  Η πρώτη πόλη της Καλύμνου. Ιδρύθηκε το 17ο αι., ενώ και η πόλη του Κάστρου ονομαζόταν και αυτή Χώρα. Δηλαδή, η Χώρα του Κάστρου, μετά από ιστορία 6 αιώνων  (ιδρύθηκε τον 11ο αι.) βγήκε έξω από το φρούριό της και ίδρυσε τη νέα Χώρα. Και όταν, στα μέσα του 19ουαι., διογκώθηκε και είχε επέλθει οικιστικός υπερκορεσμός, η Χώρα κατέβηκε στο λιμάνι και ίδρυσε την Πόθια. Μια πόλη που μόλις ξεπερνά τον ενάμιση αιώνα.
Αυτή λοιπόν την ιστορική πόλη της Καλύμνου τη διέγραψε με μια μονοκοντυλιά ο Δήμος, λέγοντας ότι η  Πόθια φτάνει ίσαμε τον Ταξιάρχη και τον Πάνορμο.
Ιστορική παράκρουση;
Απορίες
Έχουμε και μερικές απορίες για την «πολιτική λογική» του Δήμου. Καταγράφουμε μόνο τις εξής:
1) Ο Δήμος, όταν θα υποβάλλει προγράμματα αναπλάσεων κ.α. , θα είναι έργα της…  Πόθιας;
2) Με ποια λογική ο Δήμος απαιτεί ιατρείο του ΙΚΑ στη Χώρας, αφού την κατέγραψε ως μέρος της Πόθιας;  Δικαιούται να ζητάει δύο καταστήματα ΙΚΑ στην ίδια πόλη;
3) Πώς ο κύριος δήμαρχος εξάγγειλε ότι ανακηρύσσει το Χωριό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα», τη στιγμή που την …  έσβησε από το (στατιστικό) χάρτη της Χώρας;
4) Κατέγραψε ως οικισμό το Καμάρι (όχι  τη Βουκολιά, τον Πλατύ Γιαλό, το Δάμο κ.α.…!!!) και «έσβησε» τη Χώρα;  Απορία: Στην Κάλυμνο σήμερα μια περιοχή πρέπει να έχει «μέσο» για να υπάρχει;
Τον Οκτώβριο 2012 ξεκίνησε η υλοποίηση του διακρατικού προγράμματος με τίτλο «Προώθηση της Ολοκλήρωσης στο σχεδιασμό και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης του στελεχιακού δυναμικού των Δήμων– Μοχλός για την τοπική ανάπτυξη» (Promotion of Integration in the Planning and Provision of Social Services within Local Authorities through municipal staff vocational training- A Lever for Local Development»), στα πλαίσια του προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση», Υποπρόγραμμα «Leonardo Da Vinci», Δράση «Transfer of Innovation». 
Συντονιστής του Έργου είναι η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης καιΑυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και εταίροι: το Πανεπιστήμιο της Reims στη Γαλλία, το Northern Health and Social Care Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Δήμος Alytus στη Λιθουανία, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, τα E-Trikala και ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο. Ε. Σ.) Αμφικτυονία, οι τελευταίοι τρεις φορείς με έδρα την Ελλάδα.
Βασικός στόχος του Έργου είναι η επίτευξη ενός ολοκληρωμένου (integrated) συστήματος λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Στις κύριες δραστηριότητες του Έργου περιλαμβάνονται:
§ Κατάρτιση του προσωπικού των συμμετεχόντων δήμων στις αρχές του συστήματος παροχής  ολοκληρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών.
§ Πιλοτική εφαρμογή του συστήματος παροχής ολοκληρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών.
§ Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υπαλλήλους Τοπικών Αρχών από την Ελλάδα και Ευρώπη.
§ Έκδοση Οδηγού Εφαρμογής του συστήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε με:
·          
Κα Βαλεντίνα  Μπέλλου, ΕΕΤΑΑ, Υπεύθυνη Έργου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
·          
Κα Αφροδίτη Καμάρα, Ε.Ο.Ε.Σ Αμφικτυονία, Υπεύθυνη Δημοσιότητας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
(δ.τ. 11/1/2013)

Argo Kalymnos

Top Desktop version