Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Η γενική κατάρρευση της κεντρικής πολιτικής σκηνής (στην οποία όρθιες στέκουν μόνο οι λινάτσες του σκηνικού) έφερε, όπως ήταν επόμενο, και την κατάρρευση των Δήμων. Ειδικά στην Κάλυμνο διέλυσε και αυτό το δημοτικό συμβούλιο.

1 Γεν. Λύκειο: 62 (50+12), 2ο Γεν. Λύκειο: 35, ΕΠΑΛ: 39.

Σήμερα, 23.8.12, το απόγευμα στις 5 η ώρα συνέβη πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα, στο  κεντρικό δρόμο Ελιές-Γαϊδουρόραχος, με θύμα μια 19χρονη κοπέλα (Δ.Ντ.), της οποίας η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Γιώργος Ζερβός και Πέννυ Μπαλταζή ενθουσίασαν για άλλη μια φορά το ακροατήριο τους με το συγκρότημα τους Penny & swingincats, στη συναυλία της 19.8.12, στην αυλή του Δημ. Σχολείου Πανόρμου.

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιρού για τους Έλληνες, γιορτάστηκε στην Κάλυμνο φέτος με βαθιά θρησκευτική ευλάβεια και μεγάλη προσέλευση στις εκκλησίες και τα μοναστήρια που πανηγύριζαν.

Το απόγευμα της 9.7.12 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Κάστρο Χώρας, από το φιλόλογο Σακ. Τρικοίλη, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου και ειδικότερα ως μέρος των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας των αποδήμων», από 7 έως 13 Αυγούστου.

Περίλαμπρη ήταν η πανήγυρη του  μητροπολιτικού ναού, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, 5 & 6 Αυγούστου, στην Κάλυμνο.

Περίλαμπρη ήταν η πανήγυρη του μητροπολιτικού ναού, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, 5 & 6 Αυγούστου, στην Κάλυμνο. Ο εφημέριος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων, στο χώρο του ναού, με ιερές ακολουθίες και έκθεση ζωγραφικής. Στο τελετουργικό μέρος της πανήγυρης χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος στον εσπερινό και το πρωί στη Θεία Λειτουργία, πε-ριστοιχιζόμενος από ακολουθία ιερέων. Στους χορούς των ιεροψαλτών έψαλλαν, στο δεξιό στασίδι, ο πρωτοψάλτης του ναού Σακελ-λάρης Ν. Τρικοίλης με τον αδελφό του Γιάννη και τον Π. Κουλιανό, και στο αριστερό στασίδι ο πρωτοψάλτης του Αγ. Στεφάνου Νικ. Βεζυρόπουλος με τον αριστερό ψάλτη του Χριστού Κ. Βογιατζή. Στο ιεροψαλτικό της μέρος η πανήγυρη ήταν από τις ωραιότερες στην ιστορία του ναού τα τελευταία… 42 και πλέον χρόνια (της θητείας του πρωτοψάλτη στο ναό αυτό), καθώς ο δεξιός και αριστερός χορός είχαν ενότητα βυζαντινού ύφους και τρόπου απόδοσης των ύ-μνων, προσδίδοντας στον πανηγυρικό εσπερινό τον τόνο και το μουσικό χρώμα που πρέπει. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και το πρωτοφανές πλήθος του εκκλησιάσμα-τος, μες στο ναό και στην αυλή του ναού (με καρέκλες και μεγάφωνα), οδήγησε το εκκλησια-στικό συμβούλιο στην αναζήτηση, από τώρα, τρόπων καλύτερης οργάνωσης των χώρων, για του χρόνου, εντός και εκτός της εκκλησίας. Μετά τον εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Μεταμορφώσεως στο κεντρικό κομμάτι της παραλιακής λεωφόρου, με επικεφαλής το μητροπολίτη. Προπορεύονταν η δημο-τική φιλαρμονική, τα εξαπτέρυγα και παιδιά που έφεραν στα χέρια τους εικόνες, ακολουθούσε το κεντρικό τμήμα της ιερής πομπής με το δεσπότη και τους ιερείς, και έπονταν στρατιωτικό άγημα σε δύο στοίχους, οι τοπικές αρχές και ο κόσμος. Την επομένη το πρωί, μετά τη Θ. Λειτουργία, το εκκλησιαστικό συμβούλιο παρέθεσε δεξίωση, στην αίθουσα τελετών του ναού, με πλούσια και εκλεκτά εδέσματα.

Το σωματείο υποτροφιών «Οι Τρεις Ιεράρχες» είχε την τιμητική του ανήμερα του Χριστού, 6.7.12, στη μουσική βραδιά που διοργάνωσαν οι γυναίκες του Αγ. Γεωργίου Πανόρμου, με επικεφαλής την κα. Μαρία Μουσσά-Μαγκλή, η οποία διέθεσε το μεγάλο υπαίθριο χώρο του καφενείου της (πρώην Γ. Κίτσου).

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version