Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Η συναυλία του Πλουτάρχου έσπασε όλα τα ρεκόρ: 5.500 εισιτήρια, πάνω από 5.000 Κώοι ήρθαν το βράδυ εκείνο στην Κάλυμνο για τη συναυλία.

Στα πλαίσια των εξαήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 150 από την ίδρυση του ι. μητροπολιτικού ναού του Σωτήρος Χριστού, που διοργάνωσε ο εφημέριος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, πραγματοποιήθηκε ομιλία, την Τετάρτη 3.8.11, εντός του ναού, από τον φιλόλογο και πρωτοψάλτη του ναού κ. Σακ. Ν. Τρικοίλη. Θέμα: «Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Σωτήρος Χριστού - 150 χρόνια κέντρο αναφοράς της Νεότερης Καλύμνου (Ιστορία, Καλές Τέχνες, Εθνική Ζωή».

Ο ομιλητής το ταξίδι στην ιστορία (α) το ξεκίνησε από την ίδρυση της Πόθιας, μέσα νέο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί στο λιμάνι περί τα μέσα του 19ου αι., ακολούθως (β) περιέγραψε το πώς ιδρύθηκε ο ι.ν. του Χριστού, και στη συνέχεια (γ) ανέλυσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ναού: τέμπλο, αγιογραφίες κ.λπ. Για να κλείσει την ομιλία του με (δ) το ρόλο που έπαιξε ο Χριστός ως κέντρο αναφοράς της Καλύμνου στα δύσκολα εκκλησιαστικά και εθνικά ζητήματα του νησιού. Για κατακλείδα ο ομιλητής είχε την αναφορά του στους μητροπολίτες, τους εφημερίους και πρωτοψάλτες που είχε ο Χριστός στην πορεία των 150 χρόνων από την ίδρυσή του και των 121 χρόνων ως μητροπολιτικού ναού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Χριστός υπήρξε για ένα μικρό διάστημα έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όταν μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης όντας στην Κάλυμνο. Επίσης, στο κεφάλαιο των πρωτοψαλτών εντυπωσιακές είναι δύο θητείες: ο Συμεών Θείος ήταν ο πρώτος πρωτοψάλτης του Χριστού και κατέγραψε θητεία 40 ετών. Σήμερα είναι ο Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης με θητεία, μέχρι στιγμής, 45 ετών.

Η ομιλία στο Χριστό είχε το πλεονέκτημα ότι ο ομιλητής, όταν αναφερόταν στις αγιογραφίες των Καλύμνιων ζωγράφων Σακ. Μαγκλή και Γ. Οικονόμου και προπάντων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τέμπλου, είχε τη δυνατόητα να χρησιμοποιεί τα ίδια τα έργα τέχνης ως εποπτικό υλικό και όχι από φωτογραφίες τους, δείχνοντας τα με τη βοήθεια φακού λέιζερ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος και 7 ιερείς, ιεροψάλτες, μοναχές της ι. μονής Ροότσου, οι περιφερειακοί σ/λοι κ.κ. κ. Σταυλάς και Δ. Μαραγκός, οι δημοτικοί σ/λοι, από τις αντ/τεύσεις Μ. Μπούκης και Γ. Γαλουζής, εκ μέρους της δημοτικής Αρχής ο δημ. σ/λος κ. Ν. Γιαννικουρής και ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Τσέρος. Η παρουσία του κόσμου ήταν μεγάλη, γεγονός που αποτελεί επιβράβευση της πρωτοβουλίας του εκκλησιαστικού σ/λίου και του ομιλητή.   

Μετά την ομιλία ο εφημέριος του ναού π. Παντελεήμων Κρούσκος και το μέλος του εκκλ. σ/λίου κ. Ιω. Νομικάριος απένειμαν τιμητικές πλακέτες στον πρωτοψάλτη του Χριστού και ομιλητή κ. Σακ. Τρικοίλη, για τα 50 χρόνια θητείας του στο ναό (βοηθός ιεροψάλτη και πρωτοψάλτης), στον επίτροπο κ. Μαν. Περράκη για τα 30 χρόνια προσφοράς και στο μητροπολίτη κ. Παΐσιο για το ποιμαντικό του έργο.

 

Η Ένωση Καλυμνίων Αττικής, στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δραστηριοποίησης, προσβλέπει στην εκτός της έδρας της ποιοτική καλλιτεχνική και ψυχαγωγική ενδυνάμωση τόσο της τοπικής κοινωνίας του νησιού μας όσο και της τουριστικής του επισκεψιμότητας. Σε περίοδο αδιαμφισβήτητης παρακμής και πρωτόγνωρης οικονομικής δυσπραγίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει και να κάνει προσιτό το ακρόαμα ποιότητας, όπως απαιτεί η πολιτισμική παράδοση του τόπου μας.

Προς τούτο έχει προγραμματίσει συναυλιακή βραδιά στις 10 Αυγούστου 2011 στο «Σινέ Όασις» (θερινό σινεμά Μπιλλήρη), ώρα 21:00, με την ιδιαίτερα τιμητική συμβολή της διεθνώς καταξιωμένης ερμηνεύτριας και συμπατριώτισσάς μας Σαβίνας Γιαννάτου, που προσφέρεται ανιδιοτελώς, σε συνοδεία στο πιάνο Ευγενείας Καρλαύτη, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Καλυμνίων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια της Μεσογείου και των λαών του κόσμου, καθώς και έντεχνα τραγούδια από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο, από τα αμερικάνικα μπλουζ ως τις μελωδίες  του Μάνου Χατζιδάκη.

 

 

Ο μητροπολιτικός ναός του Σωτήρος Χριστού γιορτάζει φέτος τα 150 από την ανοικοδόμησή του και τα 120 χρόνια της λειτουργίας του ως μητροπολιτικού ναού.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, με επικεφαλής τον εφημέριο αιδ. Παντελεήμονα Κρούσκο διοργάνωσε εξαήμερο ποικίλων επετειακών εκδηλώσεων.

Την Τετάρτη, στις 8μμ, θα μιλήσει για την ιστορική αυτή επέτειο ο φιλόλογος και πρωτοψάλτης του ναού κ. Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης με θέμα: Ι.Ν. του Σωτήρος Χριστού 50 χρόνια κέντρο αναφοράς της Νεότερης Καλύμνου (Ιστορία – Τέχνη – Εθνική ζωή).

Η ομιλία θα γίνει μέσα στην εκκλησία.

 

Βάφτιση με καλύμνικη βραδιά

Κατηγορία Κάλυμνος Γράφτηκε από τον

Ο Νικόλας Σμαλιός και η σύζυγός του Πόπη χάρισαν στην τετράχρονη πρωτοκόρη τους Ελευθερία μια πολύ γλυκιά και χαριτωμένη αδελφούλα, την ξανθή κούκλα με τα γαλάζια μάτια Χριστίνα.

Το βράδυ της Δευτέρας 1.8.2011 είχα την ευκαιρία και την καλή τύχη παρακολουθήσω την 5η  παράσταση που έδινε η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου, με το έργο «Η Δωδέκατη Νύχτα» του Ουΐλιαμ Σαίξπηρ, στο ανοικτό αμφιθέατρο του Χωριού, στον Πρόδρομο. 

 Οι Δημήτρης Στ. Καρδούλιας, δικηγόρος και η Άννα Μ. Καπελλά, δικηγόρος-τραπεζική υπάλληλος χόρεψαν τον «Ησαΐα», την Κυριακή της 24/7/11, στον Αγ. Νικόλα, με κουμπάρους τον τ. δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο, το δημ. σ/λο και τον κ. Μ. Λελέκη, τ. πρόεδρο της ΑΝΕΚ κ.α.

Το ζεύγος προσέφερε το βράδυ εκπληκτική από κάθε άποψη δεξίωση, στην πισίνα του ξενοδοχείου Πλάζα, στο Μασούρι. Η ορχήστρα αποτελούμενη από τους εκλεκτούς Καλύμνιους μουσικούς Κουλιανό, Μεϊμάρη, Μελά, Λελέκη, προσέφεραν στους πολυπληθείς καλεσμένους του ζεύγους πολύ ωραία μουσική βραδιά, και σε πολιτικά στελέχη πράσινης απόχρωσης την ευκαιρία για τα «πατροπαράδοτα» ζαϊμπέκικα. Πρώτος ο γαμπρός άνοιξε τα ζεϊμπέκικα και ακολούθησαν οι  κ. Γ. Μαστροκούκος, Κ. Σταυλάς, Γ. Ρούσσος, Α. Σκουμπουρδής.

 

 Οι Δημήτρης Στ. Καρδούλιας, δικηγόρος και η Άννα Μ. Καπελλά, δικηγόρος-τραπεζική υπάλληλος χόρεψαν τον «Ησαΐα», την Κυριακή της 24/7/11, στον Αγ. Νικόλα, με κουμπάρους τον τ. δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο, το δημ. σ/λο και τον κ. Μ. Λελέκη, τ. πρόεδρο της ΑΝΕΚ κ.α.

Το ζεύγος προσέφερε το βράδυ εκπληκτική από κάθε άποψη δεξίωση, στην πισίνα του ξενοδοχείου Πλάζα, στο Μασούρι. Η ορχήστρα αποτελούμενη από τους εκλεκτούς Καλύμνιους μουσικούς Κουλιανό, Μεϊμάρη, Μελά, Λελέκη, προσέφεραν στους πολυπληθείς καλεσμένους του ζεύγους πολύ ωραία μουσική βραδιά, και σε πολιτικά στελέχη πράσινης απόχρωσης την ευκαιρία για τα «πατροπαράδοτα» ζαϊμπέκικα. Πρώτος ο γαμπρός άνοιξε τα ζεϊμπέκικα και ακολούθησαν οι  κ. Γ. Μαστροκούκος, Κ. Σταυλάς, Γ. Ρούσσος, Α. Σκουμπουρδής.

 

Με κύριο θέμα την καθυστέρηση στο έργο της αποκατάστασης του εξωτερικού λιμενοβραχίονα, προσήλθε στην καθιερωμένη από τον ίδιο τακτή συνέντευξη της Παρασκευής ο εκπρόσωπος κ. Δρ. Ταυλάριος, εκπρόσωπος του κ. δημάρχου.

Αγωγή κατά Κρούσκου «για διαφυγόντα κέρδη»

Αυτή τη φορά ο κ. Ταυλάριος ήταν πολύ πιο οξύς και επιθετικός εναντίον του εργολάβου κ. Νικ. Κρούσκου, στον οποίο καταλογίζει την καθυστέρηση του έργου με τις εντάσεις που έχει υποβάλει κατά το κύρος του διαγωνισμού. Το σοβαρότερο μέρος της συνέντευξης ήταν η προειδοποίηση ότι η δημ. Αρχή θα υποβάλει αγωγή διαφυγόντα κέρδη κατά της εταιρίας των αδελφών Κρούσκου 3Κ. Η λογική των διαφυγόντων κερδών του Δήμου δε φάνηκε καθαρά, ενώ εξ αντιθέτου είναι σαφέστατο ότι η εταιρία υποβάλλει ενστάσεις για την προάσπιση των δικών της επιχειρηματικών συμφερόντων, όταν αυτά βλέπει να πλήττονται με τις διαδικασίες που ακολούθησε ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης.

Το σοβαρό πρόβλημα

Αλλά το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε ως πολιτική «βόμβα» είναι το μετέωρο κύρος όλων των αποφάσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ), γιατί η αποδοχή της παραίτησης του τ. προέδρου κ. Ιω. Γαλιμιτάκη έγινε αποδεκτή από τον κ. δήμαρχο και το δημ. σ/λιο 2,5 μήνες μετά. Στο μεταξύ, ο κ. δήμαρχος υπέγραφε ως πρόεδρος και έτσι το ΔΛΤ είχε επί 2,5 μήνες είχε δύο προέδρους έναν στα χαρτιά και έναν στις υπογραφές.  Αλλά ο κ. Διακομιχάλης βάζοντας μια υπογραφή διέπραττε ταυτόχρονα δύο παρανομίες: 1) Υπέγραφε σαν πρόεδρος, ενώ δεν είχε ακόμη αποδεχτεί την παραίτηση του κ. Γαλιμιτάκη. 2) Υπέγραφε χωρίς να τον ορίσει πρόεδρο του ΔΛΤ το δημ, σ/λιο. Το «άθροισμα» αυτών των «δίδυμων» παρανομιών είναι ότι όλες οι αποφάσεις του ΔΛΤ , στο διάστημα αυτό της διοικητικής ρευστότητας είναι παράνομες.

Αυτό το πρόβλημα πιστεύει η δημ. Αρχή – και αυτό επανέλαβε ο κ. Ταυλάριος -  ότι το ξεπέρασε με την πρόσφατη απόφαση του δημ. σ/λίου, το οποίο ψήφισε ως πρόεδρο του ΔΛΤ «αναδρομικά» τον κ. δήμαρχο και  νομιμοποίησε, επίσης «αναδρομικά» όλες τις αποφάσεις και ενέργειες του κ. Διακομιχάλη στο ΔΛΤ. Το ζήτημα όμως είναι αν και ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Αιγαίου αξιολογήσει ως νόμιμη αυτή την απόφαση του δημ. σ/λίου.

Από το «τρίγωνο» στο «δίπολο»

Ο κ. Ταυλάριος τροποποιώντας το θέμα των ευθυνών για την καθυστέρηση του έργου, το οποίο ξεκινά και πάλι από την αρχή, εξαίρεσε εν μέρει το ΑΙΓΑΙΟ TV και, μη αναφερόμενος πια στο «τρίγωνο», εστίασε τις ευθύνες στο «δίπολο» Κρούσκος-Ρούσσος. Μίλησε για συνεργασία του τέως δημάρχου και του εργολάβου κ. Κρούσκου, οι οποίοι συνεργάζονται για την καθυστέρηση του έργου.

«Επαληθεύεται η Πυθία…»

Παρά ταύτα ο κ. Ταυλάριος επανέλαβε τρεις φορές, χαριτολογώντας, ότι η Πυθία φαίνεται ότι επαληθεύεται, γιατί το έργο τελικά θα ολοκληρωθεί στο χρόνο που προέβλεψε η ιέρεια του Μαντείου των Δελφών. Η «πρόκληση» αυτή έδωσε αφορμή στον κ. Σακ. Τρικοίλη, από την ΑΡΓΩ να του υποβάλει ερώτηση για την «αξιοπιστία» της Πυθίας (προφήτευε «υπό την επήρεια ναρκωτικών») αλλά και την τιμιότητα της (εξαγοραζόταν), για να παρατηρήσει έτσι ότι ο Δήμος ακολουθεί («παγανιστική») πολιτική που στερείται ρεαλισμού και δεν προωθεί την έγκαιρη εκτέλεσε του έργου.

Η πολιτική για τους απόδημους

Ένα δεύτερο θέμα που έφερε στη συνέντευξη του ο κ. Ταυλάριος ήταν η πολιτική για τους απόδημους Καλύμνιους. Τόνισε με έμφαση ότι εκείνος αναγνωρίζει και αποδέχεται το πρόγραμμα του κ. Ρούσσου «Μητροπολιτική Κάλυμνος», αν και στα δύο χρόνια που είχε μπροστά του από τη σύνταξη του προγράμματος αυτού, τίποτα δεν προώθησε. Όμως καλεί τον κ. Ρούσσο να αποδεχτεί και εκείνος τη δική του εργασία, που παρουσίασε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, και να προσέλθει στην Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη, που θα γίνει το πρωί της 6ης Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο.

Δήμος & ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Στη διαδικασία των ερωτήσεων ο κ. Σακ. Τρικοίλης, εκτός από την προαναφερθείσα ερώτηση ΤΟΥ, υπέβαλε και δεύτερη για το θέμα του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ξεκινώντας με την επισήμανση ότι «η κοινή γνώμη σχημάτισε την εντύπωση πως η δημ. Αρχή δεν τα πάει καθόλου καλά με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Ρώτησε για ποιο λόγο το πρόγραμμα αυτό δεν έχει εγκατασταθεί στην Πολεοδομία αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Ο κ. Ταυλάριος απάντησε ότι είναι θέμα χρόνου. Όμως δεν έπεισε καθόλου…

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version