Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

1 Γεν. Λύκειο: 62 (50+12), 2ο Γεν. Λύκειο: 35, ΕΠΑΛ: 39.

Σήμερα, 23.8.12, το απόγευμα στις 5 η ώρα συνέβη πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα, στο  κεντρικό δρόμο Ελιές-Γαϊδουρόραχος, με θύμα μια 19χρονη κοπέλα (Δ.Ντ.), της οποίας η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Γιώργος Ζερβός και Πέννυ Μπαλταζή ενθουσίασαν για άλλη μια φορά το ακροατήριο τους με το συγκρότημα τους Penny & swingincats, στη συναυλία της 19.8.12, στην αυλή του Δημ. Σχολείου Πανόρμου.

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιρού για τους Έλληνες, γιορτάστηκε στην Κάλυμνο φέτος με βαθιά θρησκευτική ευλάβεια και μεγάλη προσέλευση στις εκκλησίες και τα μοναστήρια που πανηγύριζαν.

Το απόγευμα της 9.7.12 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Κάστρο Χώρας, από το φιλόλογο Σακ. Τρικοίλη, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου και ειδικότερα ως μέρος των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας των αποδήμων», από 7 έως 13 Αυγούστου.

Περίλαμπρη ήταν η πανήγυρη του  μητροπολιτικού ναού, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, 5 & 6 Αυγούστου, στην Κάλυμνο.

Περίλαμπρη ήταν η πανήγυρη του μητροπολιτικού ναού, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, 5 & 6 Αυγούστου, στην Κάλυμνο. Ο εφημέριος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων, στο χώρο του ναού, με ιερές ακολουθίες και έκθεση ζωγραφικής. Στο τελετουργικό μέρος της πανήγυρης χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος στον εσπερινό και το πρωί στη Θεία Λειτουργία, πε-ριστοιχιζόμενος από ακολουθία ιερέων. Στους χορούς των ιεροψαλτών έψαλλαν, στο δεξιό στασίδι, ο πρωτοψάλτης του ναού Σακελ-λάρης Ν. Τρικοίλης με τον αδελφό του Γιάννη και τον Π. Κουλιανό, και στο αριστερό στασίδι ο πρωτοψάλτης του Αγ. Στεφάνου Νικ. Βεζυρόπουλος με τον αριστερό ψάλτη του Χριστού Κ. Βογιατζή. Στο ιεροψαλτικό της μέρος η πανήγυρη ήταν από τις ωραιότερες στην ιστορία του ναού τα τελευταία… 42 και πλέον χρόνια (της θητείας του πρωτοψάλτη στο ναό αυτό), καθώς ο δεξιός και αριστερός χορός είχαν ενότητα βυζαντινού ύφους και τρόπου απόδοσης των ύ-μνων, προσδίδοντας στον πανηγυρικό εσπερινό τον τόνο και το μουσικό χρώμα που πρέπει. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και το πρωτοφανές πλήθος του εκκλησιάσμα-τος, μες στο ναό και στην αυλή του ναού (με καρέκλες και μεγάφωνα), οδήγησε το εκκλησια-στικό συμβούλιο στην αναζήτηση, από τώρα, τρόπων καλύτερης οργάνωσης των χώρων, για του χρόνου, εντός και εκτός της εκκλησίας. Μετά τον εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Μεταμορφώσεως στο κεντρικό κομμάτι της παραλιακής λεωφόρου, με επικεφαλής το μητροπολίτη. Προπορεύονταν η δημο-τική φιλαρμονική, τα εξαπτέρυγα και παιδιά που έφεραν στα χέρια τους εικόνες, ακολουθούσε το κεντρικό τμήμα της ιερής πομπής με το δεσπότη και τους ιερείς, και έπονταν στρατιωτικό άγημα σε δύο στοίχους, οι τοπικές αρχές και ο κόσμος. Την επομένη το πρωί, μετά τη Θ. Λειτουργία, το εκκλησιαστικό συμβούλιο παρέθεσε δεξίωση, στην αίθουσα τελετών του ναού, με πλούσια και εκλεκτά εδέσματα.

Το σωματείο υποτροφιών «Οι Τρεις Ιεράρχες» είχε την τιμητική του ανήμερα του Χριστού, 6.7.12, στη μουσική βραδιά που διοργάνωσαν οι γυναίκες του Αγ. Γεωργίου Πανόρμου, με επικεφαλής την κα. Μαρία Μουσσά-Μαγκλή, η οποία διέθεσε το μεγάλο υπαίθριο χώρο του καφενείου της (πρώην Γ. Κίτσου).

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΓΚΥ ΖΗΝΑ

Κατηγορία Κάλυμνος Γράφτηκε από την

            Μεγάλη επιτυχία σημείωσε χθες (5.6.12) η συναυλία στο δημοτικό στάδιο Καλύμνου με την Πέγκυ Ζήνα. Ο κόσμος προσήλθε με πολύ θετική προδιάθεση και διψασμένος για λίγη διασκέδαση. Η όλη βραδιά ήταν ένα ευχάριστο και αναζωογονητικό διάλειμμα στην πίεση και στις δυσκολίες της εποχής μας.

            Το πρόγραμμα της βραδιάς ξεκίνησε το αγαπημένο  συγκρότημα της νεολαίας   Rec , που  “προθέρμανε”  το κοινό με τραγούδια δικά του αλλά και άλλων γνωστών συγκροτημάτων. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Λούκας Γιώρκας, που μας έβαλε σε πιο λαϊκή διάθεση. Και η συναυλία κορυφώθηκε με την εμφάνιση στη σκηνή της  Πέγκυς Ζήνα. Η αγαπημένη τραγουδίστρια ευχαρίστησε πολλές φορές το κοινό για την παρουσία του. Ήταν ιδιαίτερα κινητική στη σκηνή και ξεσήκωνε τους θεατές με τις γνωστές της επιτυχίες. Διάρθρωσε το ρεπερτόριο της όχι μόνο με τα δικά της τραγούδια, αλλά και με πασίγνωστες επιτυχίες άλλων καλλιτεχνών, όπως του Δημ. Μητροπάνου, της Χαρ. Αλεξίου, του Νότη Σφακιανάκη κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως οι φωνητικές της δυνατότητες είναι τόσο μεγάλες, ώστε να μη μειώνονται σε μια ζωντανή μουσική βραδιά.  

            Οι κερκίδες ήταν γεμάτες, ενώ και μπροστά στη σκηνή η λεγόμενη  “αρένα” γέμισε από πλήθος κόσμου που συνόδευε τους καλλιτέχνες τραγουδώντας με κέφι.

            Τη συναυλία διοργάνωσε το MAD Music Cafe του Ραφαήλ Τεζάρη σε συνεργασία με τον Α. Σ. Καλύμνου ΚΑΖΩΝΗ . Άξια προς μίμηση αυτή η προσπάθεια κι η πρωτοβουλία και μακάρι να υπάρξουν κι άλλες επιχειρήσεις κι ιδιώτες, που να αναλαμβάνουν τέτοιες διοργανώσεις, καθότι  σ’ αυτούς στηρίζουμε πλέον τις ελπίδες μας για πολιτιστικό πρόγραμμα καλοκαιριού,  μια και τα οικονομικά του δημόσιου φορέα δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες ενέργειες. Αρκεί  βέβαια, όταν ο ιδιώτης και ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει με δική του πρωτοβουλία και επιθυμία ένα τέτοιο οικονομικό ρίσκο, προκειμένου να προσφέρει κάτι καλό στον τόπο του, η εξουσία και οι άρχοντες του τόπου να μην κλείνουν μίζερα την πόρτα αποκαρδιώνοντας κάθε πρωτοβουλία και προβάλλοντας εικονικά προβλήματα κι εμπόδια. Το αντίθετο οφείλουν να κάνουν: να παρακαλούν για ιδιωτικές προσπάθειες, να τις ενθαρρύνουν και να τις ενισχύουν.

            Και μια παράκληση προς το φιλοθεάμον κοινό: καλή η κατανάλωση φαγητού και ποτού λόγω κεφιού, αλλά στο τέλος ας πηγαίνουμε και  τα σκουπίδια μας μέχρι τον κάδο. Φυσικά οι διοργανωτές έχουν αναλάβει να παραδώσουν το γήπεδο καθαρό, αλλά κι εμείς δε χρειάζεται να παρατάμε τα σκουπίδια μας όπου βρούμε περιμένοντας να τα μαζέψει κάποιος άλλος. Ο κάθε δημόσιος χώρος  - είτε είναι υπηρεσία, είτε γήπεδο -  είναι το σπίτι μας. Στο σπίτι μας έτσι θα κάναμε; Δε νομίζω…

 

                                                                                    Κ.Τ                Ματάκι 

 

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version