Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Χαλασμός Κυρίου στη συνεδρίαση του δημ. σ/λίου, στις 28.1.13. Η δημ. Αρχή είχε θέμα της  ημερήσιας διάταξης τη λήψη απόφασης  για να…. συνεδριάσει το δημ. σ/λιο στη Χώρα(!), για να αποφασίσουν εκεί την αποκατάστασή της ως αυτοτελούς οικισμού. Είχε και ένα «μυστικό» που την εμποδίζει να δώσει έγγραφα στις αντ/τεύσεις…

Από το Δεκέμβριο 2009, όταν ο επικεφαλής της τότε αξ. αντ/τευσης κ. Δ. Διακομιχάλης έκανε την καταγγελία για το ΧΥΤΑ, συνεπικουρούμενος από τον κ. Ιω. Τάτση (και οι δύο πολιτικοί μηχανικοί), είχε ανοίξει ένα τεράστιο (<τέρας) κεφάλαιο που ταλαιπώρησε φρικτά μέχρι σήμερα όλη την Κάλυμνο και συνεχίζουν οι «παράπλευρες απώλειες».

Η έπαρση και ο λαϊκισμός της Καλύμνου τιμωρήθηκε από τις εξελίξεις με την κατάργηση της ΔΟΥ Καλύμνου. Μαζί "καταβρέχτηκε" η μικρόνοια του κενού ηρωισμού… μας.
Είναι καιρός πια να ηρεμήσει η δημ. Αρχή. Να βάλει κάτω το κεφάλι και να δουλέψει με προγραμματισμό, εργατικότητα  και πευθυνότητα.  Η Κάλυμνος πληρώνει πολύ βαριά τις συνέπειες της μικροπολιτικής που διαστρέφει την πραγματικότητα, για να παρουσιάσει τις αποτυχίες της ως ηρωικές πράξεις και κατορθώματα («κλέα ανδρών» για να κλαις).
Το τελευταίο «χαστούκι» που «έφαγε» η δημ. Αρχή στη ΔΟΥ Καλύμνου πρέπει να της γίνει μάθημα. Η Εφορία έκλεισε παρά την έπαρση της δημ. Αρχής που θριαμβολογούσε πάνω στην καμένη γη. Ακολούθησε και δεύτερο χαστούκι από τον κ. Κρεμαστινό με επιστολή του στον κ. δήμαρχο, όταν πήγε στο τέλος να μπλέξει και τους Κρεμαστινό, Κουβέλη, Βενιζέλο.
Αυτός ο «καλπασμός» από παραλογισμό σε παραλογισμό  στην περίπτωση της ΔΟΥ είχε πέντε κύρια άλματα στο κενό:
Παραλογισμός  1ος : Ο δήμαρχος κύριος Δ. Διακομιχάλης και η πολυφωνική χορωδία  συνεργατο-φίλων του,  βγαίνανε στις τηλεοράσεις και διαλαλούσαν την «επιτυχία» ότι ο δήμαρχος κατάφερε να διασώσει την  Εφορία Καλύμνου.  Και θριαμβολογούσαν ενώ (α) η απόφαση δεν είχε βγει ακόμη και (β) η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε διατάξει την υπερήφανη ελληνική κυβέρνηση, τρικομματικών διαστάσεων,  να κρατήσει μόνο 2 Εφορίες στη Δωδεκάνησο (διάβαζε Ρόδος, Κως). Γιατί θριαμβολογούσαν; Επειδή ο Βενιζέλος  και ο Κουβέλης υποσχέθηκαν στο δήμαρχο ότι «θα δούνε» το θέμα, θα «βοηθήσουν την Κάλυμνο».  Και τι πέτυχε η δημ. Αρχή της ηρωικής και καπάτσας Καλύμνου; Πέτυχε να ξεσηκώσει τη Λέρο, η οποία ζήτησε και αυτή να εξαιρεθεί. Αποτέλεσμα, οι Βενιζέλος-Κουβέλης ζήτησαν να μείνουν οι  ΔΟΥ σε όλα  τα νησιά – «χαιρέτα μας τον πλάτανο».
Παραλογισμός 2ος: Η ΔΟΥ  Καλύμνου καταργήθηκε, αλλά οι θριαμβολογίες και η επίδειξη δύναμη με φουσκωμένα λόγια συνέχιζε να θεωρεί το θέμα εν εξελίξει, γιατί, λέει, ο Κουβέλης θα υποβάλει τροπολογία κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Και η «τοπική λογική» έλεγε ότι, αφού ο Κουβέλης θα καταθέσει τροπολογία, άρα το θέμα δεν τελείωσε. Νικήσαμε και πάλι…
Παραλογισμός 3ος: Η τροπολογία Κουβέλη κατατέθηκε, αλλά απορρίφθηκε από τον υπουργό οικονομικών κ. Στουρνάρα. Παρά ταύτα το πολιτικό μας «φρόνημα ακμαιότατον». Και πάλι η «τοπική πολιτική» έλεγε ότι «το θέμα δεν τελείωσε».
Παραλογισμός 4ος Βάζανε στη τηλεόραση αποσπάσματα των δηλώσεων Κουβέλη για να πούνε «κοιτάξτε, αυτά μας είπαν αυτά σας είπαμε». Μας ξεγέλασαν.  Με άλλα λόγια, προσπάθησαν να τα φορτώσουνε σε άλλους, στον Κουβέλη, το Βενιζέλο μέχρι και στον κ.  Κρεμαστινό (πλαγίως).
Παραλογισμός 5ος: Ο Κρεμαστινός και έστειλε στο δήμαρχο την παρακάτω επιστολή, η οποία σε απλά «καλύμνικα» διαβάζεται ως εξής: Ρε συντρόφια  πάψτε να λέτε «πατάτες»  και να πουλάτε ψεύτικες ελπίδες. Προπάντων,  μη μας μπλέκετε  στους «ηρωισμούς σας».  Κανένας και ποτέ δε σας υποσχέθηκε ότι η ΔΟΥ Καλύμνου θα μείνει στο νησί σας.  Για προσπάθεια μίλησαν οι Βενιζέλος-Κουβέλης. Εσείς την προσπάθεια την κάνατε νίκη της πολιτικής;
Η επιστολή Κρεμαστινού έφερε παγωνιά και μούδιασμα στους τοπικούς «ήρωες» της πολιτικής μας μυθολογίας . Αλλά μετά το μούδιασμα βγήκε νέα «ηρωική» απόφαση, διά στόματος δημάρχου από τηλεοράσεως: «Το θέμα αυτό έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του».
Αυτό το φαινόμενο, αποκλειστικότητα της Καλύμνου,  η «πολιτική ιατρική» θα το ονομάσει «αθεράπευτο ηρωισμό»….
*
Παραθέτουμε την επιστολή του βουλευτή κ. Δημ. Κρεμαστινού προς Δ. Διακομιχάλη:
«Προς τον Δήμαρχο
Καλύμνου
κ. Δημήτρη Διακομιχάλη
Κύριε Δήμαρχε,
Επειδή πολλά γράφονται και λέγονται για την κατάργηση των ΔOY στα νησιά, σε επικοινωνία μου με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών μου εγνώρισε τα εξής:
1. Στις Κυκλάδες καταργούνται τέσσερις ΔΟΥ: Της Κέας, της Άνδρου, της Μήλου και της Τήνου. Αντίστοιχα στη Δωδεκάνησο καταργούνται τρεις: Της Καρπάθου, της Καλύμνου και της Λέρου. Όσες παρέμειναν, παρέμειναν με βάση τα έσοδά τους και μόνο, χωρίς καμία άλλη διάκριση.
2. Όπως γνωρίζετε, σε επίκαιρη δική μου ερώτηση στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης μου απάντησε ότι με τη ρύθμιση την οποία προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, ουδείς κάτοικος θα αναγκάζεται να φύγει από το νησί του διότι στο εξής, αν δεν έχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το internet, θα απευθύνεται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων που θα στελεχωθεί από υπηρετούντες σήμερα υπαλλήλους στις καταργούμενες ΔΟΥ.
3. Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού του ανέφερα τα παραπάνω, σας διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει την άποψη της παραμονής των ΔΟΥ όχι μόνο στην Κάλυμνο αλλά σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τη διαβεβαίωσή του προς τον Δήμαρχο Λέρου ότι δεν θα εξαιρεθεί μόνο η Κάλυμνος αλλά θα πρόκειται για γενική εξαίρεση.
4. Μετά την τροπή που έχει πάρει το θέμα από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών και την απάντηση που εδόθη προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν ανάλογη με εκείνη που επίσημα μου έδωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών στη Βουλή, εδόθη παράταση στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας των υπό ατάργηση ΔΟΥ έως τις 18 Μαρτίου 2013. Μέχρι τότε θα αποδειχθεί εάν υλοποιούνται το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα, όσον αφορά τη διευκόλυνση των πολιτών.
Αναμένω κατά συνέπεια,να μου αναφέρετε πώς θα εξελιχθεί το θέμα και τι πραγματικά συμβαίνει ούτωςώστε, αν χρειαστεί, να επανέλθω με νέα ερώτησή μου στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών - εκ μέρους βεβαίως του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αυτή είναι η αλήθεια για το θέμα και παρακαλώ να μην παραπληροφορεί κανένας για μικροπολιτικούς λόγους τον κόσμο.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Κρεμαστινός»
Η Κάλυμνος έπεσε στην παγίδα της ανιστόρητης πολιτικής φλυαρίας και συζητάει μέρες τώρα, δήθεν στα σοβαρά, αν η Χώρα θα πρέπει να μείνει αυτοτελής οικισμός ή, σύμφωνα με το νόμο(!!!), να απορροφηθεί από την Πόθια και να «βαφτιστεί» διαμέρισμα της.
Απάντησε η Λαϊκή Συνέλευση Χώρας
Στη δικολαβίστικη μικρο-πολιτική που έβαλε στόχο την εν ψυχρώ εκτέλεση της μιας και μοναδικής ιστορικής πόλης της Καλύμνου, απάντησε ο λαός της Χώρας με λαϊκή συνέλευση, στις 16.1.2013. Εκεί δήλωσε την αποφασιστικότητα του να υπερασπιστεί δυναμικά την ιστορική ταυτότητα της πόλης του και να μην κάνει ούτε βήμα πίσω. 
Τη συνέλευση συγκάλεσε ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κύριος Γιάννης Μαστροκούκος, Χωριανός στην καταγωγή, και χώρος συγκέντρωσης ήταν η αίθουσα τελετών του ι. ναού του Προδρόμου. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μαστροκούκος απέφυγε να καλέσει τα ΜΜΕ στη συνάντηση του με το λαό
Μετατόπιση της συζήτησης - λογοδιάρροια
Αλλά πρέπει να σημειώσουμε, παρενθετικά, ότι το μεσημέρι όμως της ίδιας ημέρας (όπως και την  προηγούμενη, 15.1.13),  ο λεγόμενος δημόσιος διάλογος (…) μέσω τοπικών τηλεοράσεων, είχε γλιστρήσει… από το θέμα και πελαγοδρομούσε στα θολά νερά μιας άγονης και στείρας κόντρας  που έθεσε ως θέατρο της σύγκρουσης το Λαφάσι… Και διεξήχθη ένα κακοπαιγμένο «θέατρο παραλογισμού», καθώς «κόλλησαν» στο Λαφάσι κονταροχτυπιούνταν για τα εκεί οικονομικά προβλήματα μεταξύ δύο εταιριών πετρελαιοειδών. Αυτή η μετάθεση του κέντρου βάρους της συζήτησης , από τη Χώρα στο Λαφάσι, ήταν ολοφάνερα προσχεδιασμένη και ήταν αποκαλυπτικοί αυτοί που ανέλαβαν «ειδική αποστολή». Με αυτή τη μεθόδευση του διαλόγου το θέμα της Χώρας πήγε ….  κατά διαλόγου. Αναπτύσσονταν «ρητορικοί» αγώνες λογοδιάρροιας , που «έκρυψαν» το καυτό θέμα της Χώρας και την εξαφάνισαν για άλλη μια φορά …
Συνέντευξη με το Γιάννη Μαστροκούκο
Με τα γεγονότα αυτά  της 16.1.13, δηλαδή τις μεσημεριανές φλυαρίες και λαϊκή συνέλευση Χώρας, αναζητήσαμε την επομένη (17.1.13) τον διοργανωτή αυτού της λαϊκής συνάθροισης, τον κύριο Μαστροκούκο, για να μας εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη.
Μας περιέγραψε το θυμό και την αγανάκτηση του λαού της Χώρας για την απαξίωση της πόλης τους, της πρώτης πόλης της Καλύμνου. Οι Χωριανοί και Χωριανές, όλων των ηλικιών και πολιτικών παρατάξεων, εκφράζουν την οργή τους και μόνο όταν ακούνε ότι στο εξής θα λέγονται «Ποθιανοί της Χώρας» ή «Χωριανοί της Πόθιας».
Η προσέλευση του κόσμου στη λαϊκή συνάθροιση, όπως μας είπε ο κ. Μαστροκούκος,  παρά το βροχερό καιρό ήταν πολύ μεγάλη,  ο παλμός εκρηκτικός και το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο. Εκλέχτηκε επιτροπή αγώνα και αναμένεται τις ημέρες που ακολουθούν να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Οι Χωριανοί δε θα δεχτούνε ποτέ να διαγραφεί από το χάρτη η πόλη τους. Κανονικά θα έπρεπε να είχε αντιδράσει όλη η Κάλυμνος, αλλά… ζούμε σε εποχή σοβαροφανούς αφασίας.
Η Χώρα των 10 αιώνων «διαγράφεται»
Να πούμε και πάλι δυο λόγια, ώστε να ξέρουμε για ποια πόλη μιλάμε…. Η Χώρα είναι όχι μόνο η αρχαιότερη πόλη της Καλύμνου, αλλά η πρώτη και μοναδική πόλη που μετράει ζωή 10 αιώνων. Η Πόθια  είναι πόλη μόλις 1,5  αιώνα.
Από τα ποιοτικά γνωρίσματα της πόλης αυτής παραθέτουμε τα εξής: Η λέξη «Χώρα», ως ονομασία της πόλης, υπάρχει από την εποχή της Καστρόπολης. Η  πόλη του Κάστρου λεγόταν «Χώρα» και αυτή ιδρύθηκε το 10ο αι. μ.Χ. Μες στο Κάστρο οι Καλύμνιοι έμειναν για περίπου 7 αιώνες και από τις αρχές του 17ου αι. μετέφεραν την πόλη τους στις πλαγιές έξω από το Κάστρο. Καυτή τη νέα πόλη την ονόμασαν και πάλι Χώρα. Η έξοδος κράτησε πάνω από ένα αιώνα, και στα χρόνια που χτιζόταν η Χώρα, μες στο Κάστρο συνέχισαν να μένουν Καλύμνιοι. Γι’ αυτό και η Κάλυμνος αυτή την εποχή (μέσα 10ου αι.) είχε ενορίες μέσα κι έξω από το Κάστρο, και ήταν ενορίες μιας και της αυτής πόλης, της Χώρας Καλύμνου κι ακόμη ακριβέστερα: της Καλύμνου όλης, αφού η Χώρα ήταν όλη η Κάλυμνος. Για μια τέτοια πόλη μιλάμε.
Αργότερα, όταν η Χώρα είχε υποστεί πληθυσμιακή και οικιστική «αποπνιξία» με πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες, Χωριανοί αστοί, έμποροι και ναυτικοί κατέβηκαν στην Πόθια και έκτισαν εκεί τα νέα τους σπίτια μαζί με τις αναπτυγμένες πια επαγγελματικές τους εγκαταστάσεις. Το λιμάνι ήταν πια η βάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Έτσι, η Πόθια προήλθε από τη Χώρα, της οποίας είναι πληθυσμιακό και οικιστικό «παιδί».
Σήμερα παρατηρούμε το ανιστόρητο εγχείρημα της εξαφάνισης της Χώρας. Μια πόλη με ιστορία από 10 αιώνες ονομάστηκε οικισμός δευτερεύουσας αξίας και διαγράφηκε. Και φτάσαμε σε τέτοιο βαθμό (αναγνώστη, βάλε τη λέξη που θέλεις και δε σε ακούει κανείς…) όσοι υπερασπίζονται τη Χώρα κατηγορούνται ότι υπηρετούν συμφέροντα.
Κλείνοντας το σημείωμα αυτό κάνω ένα απλό ερώτημα και καταθέτω μια παρατήρηση:
Πόσο ζημιώνεται το ελληνικό κράτος και η ελληνική Πολιτεία, αν η Χώρα Καλύμνου κρατήσει το όνομα της και δε γίνει «γωνιά» της Πόθιας;
Αφού εξόντωσαν τη Χώρα οικονομικά και κοινωνικά (ναρκωτικά κ.α…) τώρα τη διαγράφουν και από το Χάρτη.

 

ΠΡΟΣ: M.M.E.
Κάλυμνος 16-01-13
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΓΩ Α.Ε.
Στα 80 χρόνια παρουσίας της εταιρείας μας ΑΡΓΩ Α.Ε. στην Κάλυμνο, μόνη μέριμνα μας ήταν η απρόσκοπτη τροφοδοσία των ακριτικών νησιών μας με τα καλλίτερα προϊόντα στις καλλίτερες τιμές στα πλαίσια των νόμων και του υγιούς ανταγωνισμού, η σωστή διαχείριση ώστε να διασφαλίζεται η παροχή εργασίας σε 70 εργαζόμενους οικογενειάρχες και τα συνακόλουθα της δράσης της οικονομικά οφέλη στο νησί μας, η συνεισφορά σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες από την οικογένεια των μετόχων της. 
Την επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία μας, διαμορφώσαμε με σκληρή και έντιμη δουλειά, χωρίς να παραβούμε εμείς νόμους και δικαστικές αποφάσεις.
Ξεκίνησε όμως πρόσφατα ένας συστηματικός διασυρμός μας, με αφορμή τα αποτελέσματα της απογραφής στο Δήμο μας από τη Στατιστική Αρχή, επειδή αφ’ ενός δεν ευνοούν, ως φαίνεται, κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα, αφ’ ετέρου δε θεωρήθηκαν ως «ευκαιρία» για μικροπολιτικές επιθέσεις στερούμενες παντελώς βασιμότητας και ουσίας.  
Φαίνεται δυστυχώς ότι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου και στο νησί μας ενοχλεί κάποιους.
Στην ενορχηστρωμένη εναντίον μας συκοφαντική επίθεσή τους, επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε άμεσα με αγωγές, ώστε να φανεί ποιός είναι πράγματι με τη νομιμότητα και τη διαφάνεια και το κοινό συμφέρον -γιατί αυτά είναι πατριωτισμός -  και ποιός όχι. Εκεί οι μάσκες θα πέσουν!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δ.Σ. ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΩ Α.Ε.
 ΠΟΘΗΤΟΣ Α. ΨΑΡΟΜΠΑΣ 

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κύριος Γ. Μαστροκούκος εναντίον της δημ. Αρχής, με δελτίο τύπου (12.1.13), για τη διαγραφή της Χώρας Καλύμνου από το χάρτη της Στατιστικής Υπηρεσίας ως αυτοτελούς οικισμού.
(Να θυμίσουμε ότι η απογραφή έγινε το 2011 και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 28.12.2013).
Το δ.τ. του κυρίου Μαστροκούκου έχει ως ακολούθως:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ 12-01-2013
Με το υπ. Αρθ.3465/28-12-2012 φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης ,τεύχος δεύτερο,   δημοσιεύτηκε η με αρθ. 11247 απόφαση με θέμα «Αποτελέσματα της απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2011 που αφορούν στο Μόνιμο  Πληθυσμό της χώρας.
Προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι, στην απογραφή,  δεν εμφανίζεται ως ανεξάρτητος οικισμός το Λαφάσι.
Προς μεγαλύτερη όμως έκπληξή μας, οργή και αγανάκτηση, διαπιστώσαμε, ότι εξαφανίστηκε, διαγράφηκε και δεν υπάρχει πλέον στον χάρτη και στην ελληνική πολιτεία το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Της Καλύμνου.
Ποιος ιστορικός παραχαράκτης και με τι θράσος βεβήλωσε την από αιώνων  τοπική μας ιστορία ? Ποιος ο σκοπός, και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, οι 3.311 κάτοικοι του Χωριού, καθώς και οι κάτοικοι του Λαφασιού, να αθροιστούν και να απογραφούν ως κάτοικοι Πόθιας?
Με τον τρόπο αυτό, η Πόθια,  εμφανίζεται να έχει πληθυσμό 12.324 χιλ. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με το να εμφανίζει η ΠΟΘΙΑ πληθυσμό, πάνω από 10.000 χιλ. κατοίκους?
Ποιος αλλοίωσε την απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου? Αυτά είναι μόνο μερικά από  τα ερωτήματα που τίθενται, και περιμένουν την απάντησή τους.
Τι άλλα επιτέλους  δεινά θα πρέπει να ζήσει η Κάλυμνος, από το πέρασμα αυτής της Δημοτικής Αρχής ?
Ως παράταξη, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις εξαντλώντας κάθε πρόσφορο μέσο που έχουμε στη διάθεσή της, προκειμένου να ανατρέψουμε αυτό το αίσχος.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ 
ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
*
Παρατηρήσεις από την ΑΡΓΩ
1.      
1.  Ο κύριος Μαστροκούκος ρωτάει ευθέως δύο φορές «ποια συμφέροντα εξυπηρετεί» αυτή η παραχάραξη της ιστορίας, που παρουσίασε την Πόθια με μόνιμο πληθυσμό άνω των 10.000  κατοίκων (καταγγελία για εξυπηρέτηση συμφερόντων έχει κάνει και στο δελτίο τύπου η ελ. αντ/τευσης κυρίου Γιάννη Γαλουζή, στις 12.1.13).
2.    2  Ο κύριος Μαστροκούκος  μιλάει επίσης δύο φορές και για τον οικισμό Λαφασιού, που κι αυτός εξαφανίστηκε, και συνδέει την εξαφάνιση με τη σκοπιμότητα που οδήγησε στην εξαφάνιση και της Χώρας, πάντα για εξυπηρέτηση συμφερόντων.
3. Ακόμη και για αλλοίωση της απόφασης του δημ. σ/λίου κάνει λόγο ο κύριος Μαστροκούκος.
4.   4. Οι δύο αντ/τεύσεις συμπλέουν στην επίθεση κατά της δημ. Αρχής που εξαφάνισε από το χάρτη τη Χώρα και δηλώνουν αποφασισμένες να μην επιτρέψουν να επικρατήσει αυτό το «αίσχος», όπως τόνισε ο κύριος Μαστροκούκος.
*
Η απάντηση του κ. δημάρχου
Ο κύριος Δήμαρχος, το μεσημέρι της Δευτέρας 14.1.13, κάλεσε σε συνέντευξη τύπου τα ΜΜΕ (πλην ΑΡΓΩ…!), για να απαντήσει στα δελτία τύπου των αντιπολιτεύσεων και προπάντων να επιτεθεί εναντίον των αρχηγών τους, του κυρίου Γαλουζή και του κυρίου Μαστροκούκου, που, κατά τη γνώμη του, επέδειξαν «όψιμο ενδιαφέρον» και αντιδρούν σαν «προύχοντες του Χωριού». Ο κ. Διακομιχάλης βγήκε και το απόγευμα τηλεφωνικά στο ΑΙΓΑΙΟ TV, για να συμπληρώσει τις θέσεις του και τα επιχειρήματα του.
Ήταν μια συνέντευξη απειλών, ότι αν δεν κατονομάσουν ποια συμφέροντα εννοούν και ποιος αλλοίωσε την απόφαση του δημ. σ/λίου, θα του πάει στον εισαγγελία. Επί της ουσίας είπε:
1.       Η Στατιστική Υπηρεσία εξαφάνισε τη Χώρα, γιατί οικοδομικά-οικιστικά έχει ενωθεί με την Πόθια. (Συμπέρασμα; Αυτά παθαίνουν τα χωρά και οι κωμοπόλεις που αναπτύσσονται. Στο τέλος χάνονται από το χάρτη).
2.       Η Στατιστική Υπηρεσία έχει το δικό της τρόπο καταγραφής των οικισμών. (Τι θέλει να μας πει έμμεσα ο κ. δήμαρχος; Ότι σύμφωνα με την επιστήμη της Στατιστικής και τους κανόνες απογραφής δικαίως χάθηκε το Χωριό).
3.       Ο κύριος δήμαρχος δήλωσε ότι κατά την απογραφή ήρθε στην Κάλυμνο μηχανικός της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο οποίος εφάρμοσε τους κανόνες Απογραφής. (Επομένως, ο κύριος δήμαρχος από τότε ήξερε την απορρόφηση της Χώρας!).
4.       Ισχυρίζεται ο κύριος δήμαρχος ότι ενημερώθηκε για την…  τύχη της Χώρας από φίλο του δημοσιογράφο, ο οποίος, λέει, στην ηλεκτρονική του εφημερίδα έγραψε την περασμένη Παρασκευή (11.1.13) ότι δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και ήταν διαγραμμένη Χώρα. Και ότι από τότε (!) άρχισε να κινητοποιείται (Χωρίς όμως και πάλι να ενημερώσει το λαό από τηλεοράσεως ή με δελτίο τύπου. Απόλυτη σιωπή. Και από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, ο κ. δήμαρχος κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι επέδειξαν «όψιμο ενδιαφέρον!)
5.       Επίσης, κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι δεν έκαναν καθόλου λόγο για την εξαφάνιση και του οικισμού «Λαφάσι». Και τους καταλόγισε σκοπιμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έβαλαν φερμουάρ» (Συμβαίνει όμως εντελώς το αντίθετο: ο κύριος Μαστροκούκος στο δ.τ. που εξέδωσε αναφέρει δυο φορές και με έμφαση την εξαφάνιση του Λαφασιού. Επομένως  ο κ. Διακομιχάλης ή δεν είχε διαβάσει το δ.τ. του κ. Μαστροκούκου, που είναι και το πιθανότερο, ή μπλόφαρε. Αλλά ο κ. Μαστροκούκος δεν άφησε το θέμα «να πέσει»: έκανε αμέσως τηλεφωνική παρέμβαση, την ώρα της «φωτιάς» στο ΑΙΓΑΙΟ TV, και διάβασε το δ.τ. με τις αναφορές του στο Λαφάσι. Και μετά έπεσε βαριά η σιωπή…)
6.      
Ο κύριος Διακομιχάλης συνέστησε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, γιατί δεν μπορεί η Κάλυμνος να τα βάλει με την Στατιστική Υπηρεσία, αλλά να δράσουν σιωπηρά και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Η Στατιστική Υπηρεσία μπορεί να «έκανε του κεφαλιού της», αλλά αυτός είναι ο τρόπος δουλειάς που εφαρμόζει.
Συμπέρασμα
Οιαπαντήσεις του κ. δημάρχου δικαίωσαν πλήρως τις αντιπολιτεύσεις. Αν δεν έβγαζαν
το θέμα και δεν το ανέβαζαν τόσο ψηλά (βοήθησε και η ΑΡΓΩ στην καθαρή… προβολή των θέσεων τους) το θέμα θα χανόταν στη ζούλα. Ο κ. δήμαρχος δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ένα έγγραφο παρέμβασης του για την αποκατάσταση του Χωριού, και αυτή του την έλλειψη την προβάλλει ως «πολιτική τακτική».
Και προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. δήμαρχος, ενώ τα φορτώνει όλα στη Στατιστική Υπηρεσία, ταυτόχρονα τη δικαιώνει για την εξαφάνιση του Χωριού από το χάρτη. Αλλά και πάλι, δηλώνει και αποφασισμένος να αγωνιστεί σθεναρά, για την αποκατάσταση των πραγμάτων. Είναι με όλους ο κ. Διακομιχάλης…
Όμως είναι γενική η εντύπωση ότι η δημ. Αρχή «την έκατσε τη βάρκα» (αν δεν πούμε ότι «πιάστηκε στον ύπνο» ή… ). Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου, κύριος Νικ. Γαβαλάς, με τηλεφωνική του παρέμβαση στο ΑΙΓΑΙΟ TV, για να περισώσει ό,τι ήταν δυνατό, δήλωσε ότι την προσεχή Παρασκευή (18.1.13) συγκαλεί το δημ. σ/λιο για να εξετάσει το θέμα και να πάρει αποφάσεις. Αμέσως μετά όμως βγήκε στον «αέρα» και ο κ. δήμαρχος για να πει ότι εκείνος έδωσε την εντολή για σύγκληση του δημ. σ/λίου.
Αλλά με το δημ. σ/λιο και τις συσκέψεις δε βγαίνει τίποτα. Θα πετύχουμε και πάλι έναν «πέτσινο» θρίαμβο, σαν αυτό για τη διατήρηση της Εφορίας, η οποία, αφού νικήσαμε και ξανανικήσαμε, τελικά κλείνει, παρά την πολιτική μας ευφορία.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ζητηθούν καθαρές εξηγήσεις από τη Στατιστική Υπηρεσία, ώστε να αποκαλυφθούν οι φανεροί και οι κρυφοί δράστες…
Σελίδα 31 από 31

Argo Kalymnos

Top Desktop version