Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Από το «Μανιάειο» 6ο Δημ. Σχολείο Καλύμνου εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου (18.2.11)  για τη διάκριση που κέρδισε με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Comenius:Το σχολείο μας στα πλαίσια του  προγράμματος  Σωκράτης – Comenius , «The European Cultural Interrailing» έλαβε το «αστέρι» ως σύμβολο μιας επιτυχημένης εμπειρίας. Με το «αστέρι» βραβεύονται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών οι πιο καινοτόμες, δημιουργικές και βιώσιμες συμπράξεις, όσες δηλαδή απέδειξαν ιδιαίτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον και παρήγαγαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι παραπάνω συμπράξεις αποτελούν ξεχωριστούς προσκεκλημένους στον Ευρωπαϊκό Κοινό Θησαυρό (EST), βρίσκονται ανάμεσα στους τοπ της λίστας του Ευρωπαϊκού Κοινού Θησαυρού  και εντάσσονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για ολόκληρη τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.  Επιπρόσθετα τα βραβευμένα με το «αστέρι» σχολικά ιδρύματα θα λάβουν πρόσκληση να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις αξιολόγησης, θα επιλεχθούν για εκδόσεις και θα  προταθούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποτελώντας τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της Ευρωπαϊκής σκηνής.  

Από το Δημ. Σχολείο Αργους εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημ. Σχολείου του Άργους Καλύμνου σας ενημερώνει ότι τον περασμένο Ιανουάριο, από τις 12 ως τις 16, ο προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, Τρικοίλης Παύλος, σαν εκπρόσωπός της, ταξίδεψε στην πόλη Vantaa της Φινλανδίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, Comenius. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η γνωριμία με άλλους ευρωπαίους και ευρωπαίες εκπαιδευτικούς και η συνεργασία για να προγραμματίσουμε τις δράσεις του project

Συνηθίσαμε στην Κάλυμνο να διαβάζουμε στους τοίχους πολιτικά συνθήματα, καταγγελιών, ύβρεων κ.λπ. Τώρα βλέπουμε και συνθήματα καλής καρδιάς.  

Το Αναγνωστήριο Καλύμνου Αι Μούσαι είχε τη δική του εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 30.1.11, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, στις 6:30μμ.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, αφιερωμένη στην Παιδεία (την ημέρα αυτή αργούν τα σχολεία), επειδή φέτος πέφτει Κυριακή, η εκπαιδευτική κοινότητα  γιόρτασε από την Παρασκευή την ημέρα αυτή των Γραμμάτων.

Στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού εκκλησιάστηκε το 2ο Δημ. Σχολείο Πόθιας (Αγ. Στεφάνου), με την παρουσία του μητροπολίτη κ. Παϊσίου – στην Πόθια και τη Χώρα γιόρτασαν κι άλλες εκκλησίες την ημέρα αυτή πρωθύστερα και κατ’ οικονομίαν, για την εξυπηρέτηση των σχολείων, κυρίως Δημοτικών…  

Στο Χριστό έγινε αρτοκλασία στο τέλος της Θ. Λειτουργίας και ο μητροπολίτης μίλησε στα παιδιά με λόγο εξαιρετικά εκλαϊκευμένο και μεστό περιεχομένου. Τους εξήγησε το νόημα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και τη σχέση Εκκλησίας-Ελληνικής Παιδείας, η οποία θεμελιώθηκε από τους  Τρεις Ιεράρχες, το  Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο, για να διαμορφωθεί στη συνέχεια και μέσα από την ιστορική εξέλιξη η Ελληνοχριστιανική Παιδεία, η οποία κέρδισε συγκεκριμένες εκφράσεις στο χώρο της Εκπαίδευσης, με ανάλογο διδακτικό περιεχόμενο.

Το σκηνικό που συνέθεσε ο μητροπολίτης στην ύψωση των άρτων είχε ακριβώς αυτούς τους ιστορικούς και πνευματικούς συμβολισμούς. Την εικόνα των Τριών Ιεραρχών έφεραν στα χέρια τους δύο μαθήτριες του σχολείου και άλλοι δύο μαθητές, εκατέρωθεν της εικόνας, κρατούσαν την Ελληνική σημαία και τη σημαία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ΚΠόλεως.

Ο πρόωρος εορτασμός των Τριών Ιεραρχών ήταν αφιερωμένος στην Εκπαίδευση, και την Κυριακή η εκκλησία θα τιμήσει «τους τρεις μεγίστους φωστήρας», «τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας» (φώτισαν την οικουμένη με τις ακτίνες της διδασκαλία τους που έλαμψαν σαν πυρσοί).

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι κάθε χρόνο λειτουργείται το ιστορικό μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών στα Πηγάδια Χώρας - στην αριστερή πλαγιά γι’ αυτόν που κατεβαίνει τον κεντρικό δρόμο.

Τα «χρόνια πολλά» λέγονται προς όλους βέβαια αλλά οι εκπαιδευτικοί θεωρείται ότι γιορτάζουν την ημέρα τους…

Σελίδα 6 από 6

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version