Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Ο δημ. σύμβουλος της παράταξης του κ. Γ. Μαστροκούκου (διαδόχου του κ. Γ. Ρούσσου), συνεπής με την υπόσχεση που έδωσε όταν εκλέχτηκε δημ. σ/λος,  προβαίνει σε δημόσιο προσωπικό απολογισμό.

Έφυγαν τα 2 τελευταία χρόνια (2011-13) με παραλυτική αδράνεια και χωρίς ίχνος πολιτικής για τη χωματερή-«ηφαίστειο», που δηλητηριάζει καθημερινά με τοξίνες την Πόθια και τώρα αναδεικνύεται επιπλέον και σε εφιαλτικό οικονομικό πρόβλημα.

Οι πολίτες της Καλύμνου γνωρίζουν ότι έχουν στην πλάτη τους έναν δολοφονικό εφιάλτη, αλλά ακόμη δεν αποφάσισαν να δράσουν, ώστε να υποχρεώσουν τη δημ. Αρχή να κινηθεί. Όλοι είναι ενημερωμένοι με κάθε πληρότητα και γνωρίζουν ότι οι τοξίνες από τους καπνούς των σκουπιδιών προκαλούν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες  και στειρότητα στους άνδρες. Όμως η αντίδρασή τους είναι εντελώς «ψόφια».

Επί Γ. Ρούσσου η αγανακτισμένη τότε αντιπολίτευση του κ. Διακομιχάλη, κάθε φορά που έβλεπε να βγαίνει καπνός από τα σκουπίδια, κατάγγελλε στον εισαγγελέα την παράνομη χωματερή του Δήμου. Και καλώς έπραττε τότε.

Όμως από το 2011 που ανέλαβε την εξουσία και έχει την ευθύνη του καπνού, έγινε η ίδια «καπνός» και μην την είδατε.  Κυνηγάει τον εργολάβο του ΧΥΤΑ και τρέχει στις αίθουσες των δικαστηρίων για να αποδείξει ότι επί Ρούσσου εισέπραξε λεφτά για εργασίες  που δεν πραγματοποίησε. Το δικαστήριο αθώωσε τον εργολάβο, αλλά ο κ. δήμαρχος επανέρχεται δριμύτερος, αποφασισμένος να συνεχίσει τα δικαστήρια προς το «συμφέρον» της Καλύμνου.

Έχουμε χάσει 2  χρόνια και τώρα μας περιμένουν ακόμη χειρότερα. Το ερώτημα είναι… απελπιστικά απλό: με τι ασχολείται ο κύριος δήμαρχος στην πολιτική του καθημερινότητα; Με τι θέματα καταπιάνεται;  Δε ρωτάμε για τα οράματά του, αλλά για την απλή καθημερινότητα εφαρμοσμένης πολιτικής.

Αντί για δουλειά…

Απάντηση δεν υπάρχει, γιατί η μοναδική απάντηση είναι  να σταματήσει ο τοξικός καπνός της χωματερής. Αλλά για να μπορέσει να φτάσει ώς εκεί ο δήμαρχος, πρέπει πρώτα να σταματήσει τον τοξικό καπνό της «πολιτικής» του, τις ατέλειωτες δίκες και τις απειλές με αγωγές και μηνύσεις σε όποιον τολμήσει και μιλήσει…

Δυστυχώς βλέπουμε και ακούμε έναν δήμαρχο, που καυχιέται για την υπερπολυετή θητεία του στα πολιτικά δρώμενα της Καλύμνου να μη βλέπει ως αντιπάλους του τα μεγάλα προβλήματα του νησιού, αλλά τις αντιπολιτεύσεις, ξεχνώντας ότι και αυτές δικαιούνται… να υπάρχουν, καθότι έχουμε ακόμη δημοκρατία - έστω και αλλήθωρη.

Αλλά ακόμη και αυτό το στείρο επίπεδο της προσωπικής αντιπαράθεσης έγινε επιπέδου-δαπέδου. Ο δήμαρχος, άγνωστο από ποιες «δυνάμεις» καθοδηγούμενος, έφτασε αντί να απειλεί με αποκαλύψεις για… τον Πετροπόλεμο του 1935(!) – προφανώς θέλει να γράψει «ιστορία»;  Και δεύτερη έκπληξη: τελευταία εξαπολύει, στο δημ. σ/λιο και στις τηλεοράσεις,  απερίγραπτες ειρωνείες για τη σωματική διάπλαση των αντιπάλων (θέλει να τους εξαφανίσει τους κοντούς, εννοείται ο όχι τους δικούς του κοντούς και έχει ειδικό λόχο κοντών ).

Απίστευτο και όμως αληθινό!  Δεν πιστεύαμε στ’ αυτιά μας. Το ψάξαμε και καταλήξαμε σε μια και μόνο εκδοχή-ερμηνεία: ο κ. δήμαρχος ειρωνεύεται τους κοντούς, πιθανότατα επειδή διακατέχεται από παραταξιακό ναρκισσισμό σε βαθμό και  μένει έκθαμβος από το απολλώνιο και σούπερ μοντέλικο… παράστημα ενός εκάστου των στελεχών, μελών και ένθερμων φίλων της παράταξης του.  Θα μου πείτε ότι το γυρίσαμε στο καλαμπούρι. Δεν κάνετε λάθος. Όμως αυτή η «ματιά» είναι η μόνο οδός σωτηρίας, για να ελαφρώνουμε τον «πόνο» μας.

Ήρθε η ώρα της Κρίσης

Ωστόσο, έφτασε η ώρα της Κρίσης. Αν η Κομισιόν ανοίξει την κάνουλα των προστίμων, αυτή η  «λάβα» θα κάψει τη χώρα μας, που αποδείχτηκε και εδώ ανίκανη (οι εθνοπατέρες έχουν αλλού το μυαλό τους) και μια κονκάρδα χωματερής πρέπει να στολίζει το πέτο τους.

Όμως τα πρόστιμα αυτά, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση θα τα στέλλει «πακέτο» στον κάθε ανίκανο δήμο. Και είναι τσουχτερά: 1 εκ. ευρώ κάθε μήνα. Πώς θα τα εισπράττει η κυβέρνηση; Απλούστατο: θα τα κόβει από τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους. Η μαγκιά μας κάηκε στας Ευρώπας.

Δημοσιεύουμε δύο κείμενα, ένα σημερινό από το διαδίκτυο και ένα από την ΑΡΓΩ του 2011, τότε που πήραμε την τελευταία… ειδοποίηση-απειλή από την ΕΕ.

*

Από το διαδίκτυο

Νέα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο και πρόστιμα για τις χωματερές

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ, ενώ 318 βρίσκονται ακόμα σε «διαδικασία αποκατάστασης»

Η Κομισιόν παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητεί την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, επειδή η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ), όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Το 2005, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων ΧΥΤΑ, που ήταν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα.

Οκτώ χρόνια αργότερα, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική, προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή προστίμου 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.

Από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου το 2005, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων ΧΥΤΑ και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και να είχαν αποκατασταθεί όλοι οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής. Τον Απρίλιο του 2009 εστάλη στην Ελλάδα επίσημη προειδοποιητική επιστολή δυνάμει του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπενθύμιζε στη χώρα τις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ 318 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.

Η παύση λειτουργίας των παράνομων ΧΥΤΑ καθυστερεί λόγω της έλλειψης εναλλακτικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων.

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγει το 90 % των αποβλήτων της Αθήνας και του οποίου η χωρητικότητα θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014.

Συνεπώς, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και ζητά οικονομικές κυρώσεις. Οι οικονομικές κυρώσεις θα μειώνονται με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση κάθε χώρου υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι δεν δημιουργούνται νέοι.

Ιστορικό: νομοθεσία περί αποβλήτων

Η οδηγία 99/31/EΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων αποτελεί βασικό μέσο για την πρόληψη ή τη μείωση, στο μέτρο του δυνατού, των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την υγειονομική ταφή των αποβλήτων, καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του χώρου υγειονομικής ταφής.

Σύμφωνα με την οδηγία περί υγειονομικής ταφής, οι χώροι υγειονομικής ταφής πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να λειτουργήσουν. Η νομοθεσία έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων.

Η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα αποτελεί βασικό μέσο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων. Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τρόπους διάθεσης των αποβλήτων που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

(Newsroom ΔΟΛ, 21.2.13)

*

Τι έγραψε η ΑΡΓΩ το 2011

(9.6.13 < Πολιτική< Δήμος)

«Ερχεται βροχή, έρχεται μπόρα…» 1 εκ. ευρώ για κάθε μήνα σκουπιδότοπου

Από 1ης Ιουλίου 2011 ο Δήμος Καλύμνου θα καταβάλλει κάθε μήνα ευρωπαϊκό πρόστιμο €1.000 000, αν μέχρι τότε δε θα έχει κλείσει τον καιόμενο σκουπιδότοπο, στα Γιαννοχώραφα.

Αλλά, για να κατασκευάσει η Κάλυμνος ως το τέλος Ιουνίου (δηλαδή σε 20 μέρες) Χώρο Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ή Χώρο Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο.

ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ σε… 1-2 χρόνια

ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ δεν πρόκειται να κατασκευαστεί τέτοιο έργο πριν περάσουν 1-2. Και αυτό που βαραίνει το Δήμο είναι ότι ο ΧΥΤΑ, που ξεκίνησε η Δημαρχία Ρούσσου και φρενάρισαν το έργο οι διεκδικητές του χώρου συνεπικουρούμενοι από την παράταξη Διακομιχάλη, απεντάχτηκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και αποτελεί παρελθόν. Ο Δήμος πρέπει να ξεκινήσει από το Μηδέν και μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα. Σαν πρώτο βήμα θα θεωρούνταν ίσως η απαλλοτρίωση του χώρου, για τον οποίο σηκώθηκε τόση αντάρα. Η υπόθεση όμως για το ιδιοκτησιακό βρίσκεται στα δικαστήρια, τα οποία θα αποφανθούν αν είναι ιδιοκτησία της οικογένειας που την διεκδικεί ή είναι χώρος του Δημοσίου, τον οποίο δώρισε στο Δήμο το ίδιο το κράτος (δια της Περιφέρεια ς Ν. Αιγαίου) ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, βλέπουμε…

Μειωμένα έσοδα

Το δεδομένο όμως είναι ότι από 1ης Ιουλίου η Κάλυμνος θα πληρώνει 1 εκ. ευρώ κάθε μήνα; Η Ευρώπη δε χαρίζεται. Ξέρει να δίνει, αλλά προπάντων ξέρει να παίρνει. Επιδότησε κατασκευές ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ και όσοι Δήμοι τα… κατάφεραν όχι μόνο γλίτωσαν από τους καρκινογόνους σκουπιδότοπους, αλλά γλιτώνουν και το πρόστιμο-τσεκούρι. Και πώς θα εισπράττεται το πρόστιμο; Απλούστατα, θα κόβεται από τις κρατικές επιχορηγήσεις προς το Δήμο. Δηλαδή ο Δήμος θα έχει κρατικά έσοδα μειωμένα κατά 1 εκ. ευρώ το μήνα, 12 εκ. ευρώ το χρόνο.

Διαβεβαίωση δημάρχου

Ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης απέναντι σ’ αυτή την απειλή είναι ψύχραιμος και διαβεβαιώνει τον Καλυμνιακό λαό ότι τέτοιο πρόστιμο η Κάλυμνος δε θα πληρώσει, γιατί θα δείξει σαφέστατη πολιτική βούληση για την κατασκευή ΧΥΤΥ. Έτσι, θα πεισθεί η ΕΕ να μην επιβάλει αυτή η μηνιαία εξοντωτική ποινή. Σ’ αυτή την πολιτική «γραμμή» και τακτική κινείται και η Ελληνική κυβέρνηση, όπως λέει ο κ. Διακομιχάλης. Αλλά αυτά είναι ελπίδες…

Το σίγουρο και οι ελπίδες

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι ότι «έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα…», όπως λέει το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου. Αν αυτή η μπόρα δε θα πλήξει την Κάλυμνο και δε θα τη βουλιάξει οικονομικά, θα φανεί από την έκβαση των «καιρικών φαινομένων» που πλήττουν τη χώρα μας. Η Ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πείσει τους ευρωπαίους για την αξιοπιστία μας – κομματάκι δύσκολο… Πιο πιθανό είναι να δούνε οι Ευρωπαίοι το χάλι της ξυπόλυτης Ελλάδας και κάνουνε λίγο «κράτει» χαρίζοντας μας μια δεύτερη εξάμηνη παράταση – η πρώτη ήταν Ιανουάριος-Ιούνιος του 2011. Όλα αυτά όμως αποτελούν επιθυμίες και ελπίδες. Δεν συνιστούν σαφή προοπτική και ορατή πραγματικότητα.

Το «βαρομετρικό χαμηλό» είναι πάνω από τη χώρα μας. Θα ξεσπάσει; Οι πολιτικοί «μετεωρολόγοι» λένε όχι. «Κοντά είναι τα Σάββατα».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΛΥΡΗΜΑ ΤΗΣ Κας ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤV OMOΛΟΓΩ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕ ΛΑΒΩΜΕΝΟ ΤΑΥΡΟ ΣΕ ΥΑΛΟΠΩΛΕΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ.

Μανόλης Μουσελλής: Όσα δεν κατάφερα να πω *

Κατηγορία Δήμος Γράφτηκε από τον

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ξεκινώ με μια αποδεκτή νομίζω, παραδοχή απ’ όλους μας.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΧΡΕΩΝ ΣΕ 31 «ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ» ΔΗΜΟΥΣ

Κατηγορία Δήμος Γράφτηκε από τον

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ  -  ΑΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ "ΚΟΚΙΝΟΥΣ" ΔΗΜΟΥΣ

Το δημ. συμβούλιο που διεξήχθη στην αίθουσα τελετών της Παναγίας Χώρας, το Σάββατο πρωί της 2.2.13, και θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα της «νεκρολογίας» για την εξαφάνιση της Χώρας και καταγγελιών από τις αντ/τεύσεις  εις βάρος του δημάρχου κ. Διακομιχάλη,που με τις πράξεις και προπάντων με τις παραλείψεις του «έθαψε» τη Χώρα.

Σελίδα 10 από 10

Argo Kalymnos

Top Desktop version