Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Δημοσιεύουμε μιαν ανοικτή επιστολή της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής με την οποία γνωστοποιεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός και στη συνέχεια παραθέτουμε τις παρατηρήσεις μας.

Σειρά είχε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΓΓ ΑΔΑ) κα. Χριστιάνα Καλογήρου (φωτο). Ο δήμαρχος Καλυμνίων κ. Δημ. Διακομιχάλης της έστειλε το μήνυμα ότι με την απόφαση που πήρε, αρνητική για τη δημ. Αρχή, μπήκε στο στόχαστρο του.
Η έκπτωση της εταιρίας  & η δικαίωση της
Τι συνέβη; Το δημ. σ/λιο Καλύμνου, πριν τρεις μήνες με εισήγηση της δημ. Αρχής, κήρυξε έκπτωτη την εταιρία ΑΦΟΙ ΚΡΟΥΣΚΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. (αρ. απόφ. 137/ 8.8.2012), σε ένα μειοδοτικό διαγωνισμό που αφορούσε στην αγορά (α) φωτοτυπικού, (β) ηλεκτρονικού υπολογιστή, και (γ) ειδών καθαρισμού. Να υπογραμμίσουμε ότι η εν λόγω εταιρία κηρύχτηκε έκπτωτη για την αγορά του φωτοτυπικού, αξίας €500,00. Για ένα τέτοιο ποσό το δημ. σ/λιο της Καλύμνου πήρε την πιο βαριά απόφαση για μια εταιρία (λέγεται ότι πρώτη φορά κηρύχθηκε έκπτωτος ένας εργολάβος με απόφαση του δημ. σ/λίου). Οι δ.σ. της πλειοψηφίας πήραν την απόφαση αυτή μάλλον «ελαφρά τη καρδία», χωρίς να υπολογίζουν ότι υπάρχουν και οι ενστάσεις… με τα συμπαρομαρτούντα.
Εκτός κι αν πίστεψαν ότι θα «καθαρίσει» ο αρχηγός…
Όμως τη μειωτική αυτή… εκδίωξη  δεν ήταν δυνατόν να την ανεχθεί μια μεγάλη η εταιρία πανελλήνιας εμβέλειας και, όπως ήταν φυσικό, υπέβαλε ένταση κατά της απόφασης του δημ. σ/λίου. Την ένταση υπέβαλε, όπως προβλέπει ο νόμος, στη Γεν. Γραμματέα ΑΔΑ, που είναι η διορισμένη εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για να ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων που παίρνουν οι αιρετοί του λαού – καθότι δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουν του κεφαλιού τους και ποδοπατούν τους νόμους.  Η Γ. Γραμματέας, η κα. Χρ. Καλογήρου (που αντικατέστησε τον κ. Φώτη Χατζημιχάλη, κομματικό «σύντροφο» του κ. Διακομιχάλη), δικαίωσε την εταιρία και συνεπώς, εξέθεσε τη δημ. Αρχή.
Στο «στόχαστρο» του δημάρχου
Για την απόφαση αυτή ο κ. Διακομιχάλης, με τηλεφωνική του παρέμβαση (8.11.12) σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι «η Γραμματέας μπήκε στο στόχαστρο» του. Και δεν ήταν φράση που… ξέφυγε «από το φράκτη των δοντιών» («έρκος οδόντων») του κ. δημάρχου και εν τη ρύμη του λόγου του. Ο κ. Διακομιχάλης την επανέλαβε, προφανώς για να την εμπεδώσουν οι ακροατές-τηλεθεατές και το «εκλογικό σώμα», που περιμένει να ακούσει κάτι καλό… από τον κ. Διακομιχάλη.
Τι σημαίνει «στο στόχαστρο»; Ο κ. Διακομιχάλης λέει ότι την έχει «κλειδώσει ως στόχο» και, προφανώς, οργανώνει ή προτίθεται… (;) να οργανώσει επιθέσεις εναντίον της. Το φοβερό στην υπόθεση είναι ότι ο κ. Διακομιχάλης αισθανόταν ισχυρός πολιτικός άνδρας με το «στόχαστρό» του ανά χείρας. θεωρεί ότι και αυτό το «όπλο»  είναι ένα από τα μέσα άσκησης της πολιτικής – ελπίζουμε να μην το χρησιμοποιεί και εναντίον «αντιφρονούντων» προς αυτόν πολιτών.
Αλλά δεν τελείωσε εκεί. Άφησε να του φύγει και μια άλλη απροσεξία: είπε ότι την απόφαση τη γνώριζε πριν φτάσει στην εταιρία. Και το ερώτημα ήταν αναμενόμενο: Έχει τέτοιες διασυνδέσεις ο κ. Διακομιχάλης, ώστε να πληροφορείται τις αποφάσεις πριν αυτές καθαρογραφτούν και εκδοθούν; Μα ο ίδιος δε μίλησε πέρσι για «παραδικαστικό», όταν ο δικηγόρος της 3Κ (των ΑΦΩΝ Κρούσκου) είπε δημοσίως ότι γνώριζε κάποια απόφαση; Τώρα εκείνος μέσα από ποια κανάλια είχε την ενημέρωση;
Κατηφορικός & ολισθηρός δρόμος
Τι θα γίνει από δω και πέρα; Ό,τι και να σχεδιάζει ο κ. Διακομιχάλης, το βέβαιο είναι ότι πήρε ολισθηρό και επικίνδυνα κατηφορικό δρόμο. Και στον κατήφορο αυτό προεξοφλεί ότι θα τον ακολουθήσει η δημοτική του παράταξη. Όμως το «παιχνίδι» που διαλέγει δεν είναι «δίκαιο», γιατί ο δήμαρχος δεν ψηφίζει. Εισηγείται και βάζει τους δημ. σ/λους να ψηφίζουν. Μετά αν κάποιοι κληθούν να περάσουν από τον «πάγκο» της δικαιοσύνης, αυτοί θα είναι μόνο οι δ.σ. που ψήφισαν. Αλλά το πρόβλημα είναι όλη αυτή η υπόθεση βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Καλύμνου. Η Κάλυμνος αναπνέει αέρα μολυσμένης παραπολιτικής.
Τώρα ποιοι θα «τρέχουν»;
Αυτή την παραπολιτική πρώτοι και άμεσα καλούνται να την πληρώσουν οι δ.σ. της πλειοψηφίας. Ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας, ο κ. Δ. Καρδούλιας, γνωστοποίησε (με τηλεφωνική του παρέμβαση και αυτός, στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι και στην ίδια εκπομπή που προειδοποίησε ο κ. Διακομιχάλης τη ΓΓ ΑΔΑ για το «στόχαστρο») ότι η εταιρία ξεκινά άμεσα αγωγές εναντίον των δ.σ. που ψήφισαν την έκπτωση της εταιρίας, γιατί διέσυραν πανελληνίως τη φήμη της, την αξιοπιστία της και τη φερεγγυότητα της.
Ο κ. Διακομιχάλης, σύμφωνα με το… νόμο, θα μείνει απέξω, γιατί εκείνος δεν ψήφισε. Θα παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης, αλλά πραγματικοί «μάρτυρες» που θα περάσουν την πυρά της δικαστικής αίθουσας θα είναι οι δ.σ. της πλειοψηφίας.
Σίγουρο το «στουκάρισμα»
Και με το «στόχαστρο» τι θα γίνει τελικά; Αν ο κ. Διακομιχάλης κάμει ένα τέτοιο «πήδημα θανάτου» (salto mortale) και εφορμήσει σ’ αυτό τον απότομα κατηφορικό και πολύ ολισθηρό δρόμο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα «στουκάρει». Οι λόγοι βασικά είναι δύο:
1) Απέναντι του αυτή τη φορά, ως ΓΓ ΑΔΑ, δεν έχει το «σύντροφο» Φ. Χατζημιχάλη, στον οποίο περνούσε η «μπογιά» του - τον έβαζε να εξετάζει (που λέει ο λόγος…) επί μήνες μια υπόθεση, π.χ. ΧΥΤΑ-απαλλοτρίωση, χωρίς όμως να παίρνει απόφαση. Τώρα έπεσε πάνω στη νεοδημοκράτισσα κα. Καλογήρου (από τα φοιτητικά της χρόνια και σήμερα στέλεχος της κομματικής μηχανής της ΝΔ). Δεν βλέπουμε να έχει την ελάχιστη πιθανότητα να την φέρει στα μέτρα του και να την οδηγήσει στη «νομιμοποίηση της ανομίας». Η εταιρία των αδελφών Κρούσκου υπέβαλε την ένσταση της, δικαιώθηκε με βάση τους νόμους, και εκεί τέλειωσε η υπόθεση. Δεν είναι δυνατόν να γελοιοποιηθεί τόσο πολύ το κράτος αλλάζοντας απόφαση.
2) Επί «συντρόφου» Χατζημιχάλη ο κ. Διακομιχάλης δεν είχε «δικό» του μόνο το ΓΓ. Είχε και τις πλάτες του τότε υπουργού και ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ε. Βενιζέλου. Παράλληλα διέθετε και υπουργούς της ΝΔ οι οποίοι στα πλαίσια μιας «αγαστής» γαλαζοπράσινης συνεργασίας έτρεχαν υπέρ της «προστασίας» των Θεσμών και της Διαφάνειας κ.λπ. Τότε ο κ. Διακομιχάλης «καθάριζε» με ένα και μόνο «ψέκασμα», άντε δύο ψεκάσματα - αναλόγως ποιο κόμμα ήταν στην εξουσία. Σήμερα, αφενός μεν, η σχέση Διακομιχάλη-Βενιζέλου πάσχει από «υπερκόπωση» και, συνάμα, το ΠΑΣΟΚ είναι «πτώμα»…. Αφετέρου, οι πρώην γαλάζιοι κομματικοί-κυβερητικοί αξιωματούχοι, με προϋπηρεσία ναυαγοσώστη πράσινων ναυαγών, «ξεμπάρκαραν» κι
αυτοί, τους πήρε ο λαός και τα «φυλλάδια», ενώ ένας εξ αυτών απήλθε εις τας αιωνίους μονάς των Αθηνών…
Ηρεμία, εργασία και μη φλυαρία
Κάποιοι ψυχραιμότεροι μες στην παράταξη του κ. Διακομιχάλη έχουν χρέος απέναντι στηνΚάλυμνο να πούνε στον αρχηγό τους να ηρεμήσει, για να ηρεμήσει και η παράταξη του, αλλά και όλο το δημ. σ/λιο. Εκλέχτηκε όχι για να στήνει «στόχαστρο» και να κλειδώνει στόχους, αλλά για να προσφέρει στο νησί.  Εργασία χωρίς φλυαρίες.
Και ο κ. Διακομιχάλης να θυμηθεί το προηγούμενο του πάθημα με την πρώην εισαγγελέας Κω, την κα Ανθούλα Μπούμπα (σήμερα εισαγγελέα Πάτρας).  Είναι τόσο δύσκολο για τον κ. Διακομιχάλη να «λειτουργήσει» πολιτικά, χωρίς «όπλα», «πολέμαρχο» και «οπλαρχηγούς»;
Το μεσημέρι της 1/11/12 ο δημ. σ/λος κύριος Γεώργιος Μαύρος κάλεσε τα ΜΜΕ, στην αίθουσα του δημ. σ/λίου, και με μια λιτή δήλωση του ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την παράταξη Κάλυμνος Ενότητα-Αναγέννηση, της οποίας ηγείται (μετά την παραίτηση του κυρίου Γ. Ρούσσου) ο κύριος Γιάννης Μαστροκούκος.
Την κίνηση αυτή του κ. Μαύρου ακολούθησαν ποικίλες όσες ερμηνείες, οι οποίες έφθασαν μέχρι τον καταλογισμό ευθυνών στον κύριο… Γεώργιο Ρούσσο. Όμως, κόντρα στο κλίμα σύγχυσης που δημιουργήθηκε και σε μερικές περιπτώσεις καλλιεργήθηκε, ο κ. Μαστροκούκος αντέδρασε με πολιτική νηφαλιότητα και αρχηγική αυτοπεποίθηση: εξέδωσε γαλήνιο δελτίο τύπου (2/11/12) και ευχήθηκε στον κύριο Γ. Μαύρο «καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην πραγμάτωση των στόχων του», κλείνοντας εκεί το θέμα, χωρίς να καταλογίσει ευθύνες σε τρίτους…
 Έχει όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον η υπόθεση αυτή έτσι όπως εξελίχθηκε και θα την σχολιάσουμε στα εξής τρία κέντρα πολιτικού αναβρασμού: 1) Ανεξαρτητοποίηση Μαύρου. 2) Παράταξη κ. Μαστροκούκου.  3)  Ο στόχος-Ρούσσος. Πρώτα όμως να δούμε τα δ.τ.
*
Γιώργος Μαύρος
ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Σας δηλώνω , σύμφωνα με το άρθρο 66 , παρ 4 του ν. Καλλικράτης ,ότι ανεξαρτητοποιούμαι από την παράταξη Κάλυμνος Ενότητα -Αναγέννηση για λόγους προσωπικούς, πολιτικούς και για λόγους ειλικρινούς στάσης απέναντι στον επικεφαλής της παράταξης κ. Γιάννη Μαστροκούκο. Ταυτόχρονα , όπως οφείλω, παραιτούμαι από μέλος της επιτροπής ποιότητας ζωής και από τα δ.σ. των παιδικών σταθμών και της επιτροπής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τέλος η ανεξαρτητοποίηση αύτη σημαίνει και παραίτηση και από απλό μέλος της παράταξης Κάλυμνος Ενότητα Αναγέννηση.
Μετά τιμής ,
                                                                                                   Μαύρος Γεώργιος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
*
Γιάννης Μαστροκούκος
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΓΑΝΝΗΣΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                      2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση στα Μ.Μ.Ε. της αποχώρησης του κ. Μαύρου Γ. από την Παράταξή μας, καθώς και την ανεξαρτητοποίησή του ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλυμνίων, ευχόμαστε στον συνάδελφο καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην πραγμάτωση των στόχων του.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
*
Σχολιασμοί
Γ.  Μαύρος: 1) Ήταν από τα πιο δυναμικά στελέχη της παράταξης Ρούσσου-Μαστροκούκου. Οι τοποθετήσεις του «έβγαζαν φωτιές». Ξαφνικά όμως λέει «φεύγω» και αφήνει πολλά ερωτηματικά.
2)  Κάλεσε τα ΜΜΕ για μια ανακοίνωση 1΄λεπτού χωρίς να δεχτεί στη συνέχεια καμιά ερώτηση. Γιατί δεν έστελνε τη δήλωση του στα ΜΜΕ με e-mail και να μην τα κρατάει στην πλατεία μέχρι τις 12: 30’;
3)  Δεν εξήγησε τα αίτια της αποχώρησής του, για να κρίνει και ο λαός αν είναι λογικά και στέκουν. Γιατί τον ψήφισε ως προσωπικότητα μεν αλλά και ως μέλος μιας συγκεκριμένης παράταξης. Επομένως έχει χρέος να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του καθώς και στους μη ψηφοφόρους του γιατί έφυγε από την παράταξη.
4)  Δεν είπε τι θα κάνει από ‘δω και πέρα, π.χ.  (α) αν θα ιδρύσει δική του παράταξη, (β) αν θα προσχωρήσει σε άλλη παράταξη, (γ) αν θα αποχωρήσει από την πολιτική, και έστω το απλό (δ) ότι θα σκεφτεί και θα πράξει.
Γ. Μαστροκούκος: 1) Διακρίνεται για την ψυχραιμία του, την αποφυγή παρορμητικών αντιδράσεων, αντέχει στις εσωτερικές αναταράξεις που δημιουργούν στελέχη της παράταξης του, και διαχειρίζεται την κρίση με ευελιξία και ικανότητα, αφήνοντας πάντα ελεύθερο το «καπάκι τη χύτρας» να ξεθυμαίνει το «κακό» κι ας «σφυρίζει η χύτρα». Ηγείται μιας παράταξης που με τις εσωτερικές μιζέριες της «φιλοδοξεί να στρώσει το χαλί στον κ. Διακομιχάλη.
2)  Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του αντιμετωπίζει την ενδοπαραταξιακή επιφύλαξη και τα μουρμουρητά, χωρίς κανένας να βγαίνει να μιλήσει ανοικτά:
Α)  Στην αρχή ο κ. Ρούσσος είπε ότι ο νέος αρχηγός της παράταξης εκλέχτηκε ομόφωνα, με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να χρειαστεί να γίνουν εκλογές. Β)  Μετά βγήκε ο κ. Μ. Μπούκης στην
TV για να τονίσει ότι δεν έγινε ψηφοφορία. Τι ήθελε να πει; 
Γ) Και πρόσθεσε ο κ. Μπούκης το περίεργο εκείνο ότι θα δει πρώτα ποιους θα επιλέξει για το ψηφοδέλτιο του ο κ. Μαστροκούκος και μετά θα τον κρίνει ως αρχηγό. Δηλαδή, τότε θα αποφασίσει αν θα κατέβει μαζί του;
3)  ο κ. Μαστροκούκος την αποχώρηση του κ. κυρίου Μαύρου (η οποία βέβαια ήταν προαγγελθείσα από την ημέρα της ανάδειξης του νέου αρχηγού της παράταξης) την αντιμετώπισε σαν μια ήρεμη πολιτική δύναμη.
Γ. Ρούσσος: 1) Δεν τον αφήνουν οι «κολλητοί» του να ησυχάσει από την πολιτική. Αλλά και ο ίδιος ο κ. Ρούσσος δεν εννοεί να «παραιτηθεί».
2) Βρίσκονται σε αμηχανία οι πάσης φύσεως και προέλευσης αντίπαλοι του, (α) η δημ. Αρχή, (β) η ευρύτερη παράταξη Διακομιχάλη (δηλωμένη και αδήλωτη…), (γ) δημοσιογράφοι και (ε) λοιπές δυνάμεις.
Όλοι αυτοί που «ασκήθηκαν» να μιλάνε πολιτικά-πολεμικά με στόχο το Ρούσσο.  Και όταν δεν τον έχουν μπροστά τους, τον βλέπουν μες στο σκοτάδι κρυμμένο και τον εξορκίζουν σαν το κακό πνεύμα που κρύβεται πίσω από κάθε κακό σ’ αυτό το νησί.
3) Πίσω από την αποσκίρτηση του κ. Μαύρου είπανε πολλοί ότι «κρύβεται ο Ρούσσος». Αλλά δεν προσέχουν ότι λέγοντας αυτά θίγουν τον κ. Μαύρο, έναν νέο πολύ ώριμη πολιτική σκέψη. Έδωσε τέτοια δείγματα ο κ. Μαύρος ότι μπορεί να λειτουργεί ως ενεργούμενο του κ. Ρούσσου;
Δε θα προχωρήσω περισσότερο σ’ αυτό το σκιώδες θέμα που το γιγάντωσαν με… αφορμή την αποχώρηση του κ. Μαύρου. Κλείνοντας θα πρέπει να θυμίσουμε ότι (α) ο κ. Γ. Μαύρος οφείλει εξηγήσεις,  (β) ο κ. Ρούσσος οφείλει να παραιτηθεί και… εν τοις πράγμασι, ώστε να ηρεμήσει (και να μη γίνεται στήριγμα κανενός).

Ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης βρέθηκε μπροστά σε δημόσια αποκάλυψη (από το ΑΙΓΑΙΟ TV - 25.10.12) σοβαρής παρανομίας του, την οποία παραδέχτηκε δημοσίως, αλλά και κατάγγειλε ότι και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν!

Οι αντιπολιτεύσεις του δημ. σ/λίου, μείζων & ελάσσων παρασύρθηκαν στο «τσάμικο» του λαϊκισμού που έσυρε ο δήμαρχος του νησιού με τον πιο ανεύθυνο τρόπο, ύστερα από την ιστορική απαίτηση καθηγητών, μαθητών και γονέων του 3ου Γυμνασίου να μη συμπτυχθούν σε 2 τα 3 τμήματα της γ΄ τάξης.

Ο επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης κύριος Γιάννης Γαλουζής απαντά στην πρόσκληση του δημάρχου να προωθήσουν έργα του Δήμου οι αντιπολιτεύσεις

Ο δήμαρχος Καλύμνου κύριος Διακομιχάλης απηύθυνε επιστολή (22.10.12) προς τις αντ/τεύσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εκπόνηση και προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ξαφνικά και πάλι η Κάλυμνος πετάχτηκε επάνω όταν άκουσε να σκάνε πάνω από το κεφάλι της δύο νέοι κεραυνοί. Ταξίδεψαν κατεπειγόντως στην Αθήνα, στις 17.10.2012, ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης μαζί με τους προέδρους των εμπόρων και των λογιστών.

Τα δημοτικά τέλη που οφείλουν οι επιχειρηματίες στο Δήμο, με διαταγή του υπουργείου Εσωτερικών, θα εισπραχθούν άμεσα και χωρίς δεύτερη κουβέντα. Καλούνται οι Δήμοι να κινήσουν τις διαδικασίες χωρίς καθυστέρηση. 

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version