Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Σε ένα από τα βιβλία της Δημογεροντίας Καλύμνου του 19ου αιώνα βρήκα μια απόφαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Πριν 10 χρόνια – ΑΡΓΩ – Απρίλιος 2003

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από την
-  Τέσσερις μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές η Κάλυμνος ζει σε εκρηκτικό κλίμα παρανοϊκού μετεκλογικού πυρετού.

Εν όψει της τοπικής Εθνικής μας Εορτής της 7ης Μαρτίου, έψαξα στο διαδίκτυο στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής να βρω σε Αθηναϊκές εφημερίδες της εποχής δημοσιεύματα σχετικά με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την ένωσή της με την Ελλάδα.

 

Πριν 10 χρόνια – ΑΡΓΩ – Μάρτιος 2003

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από την

 

 
-      
-  Διοικητικό μπάχαλο και βαθιά διάβρωση επικρατεί στο Δήμο. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο προηγούμενο υπαλληλικής ανταρσίας.

ΣΩΤ. ΚΥΠΡΑΙΟΣ: Η ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από τον

Παρά τη γενική παρανόηση της σημασίας της μουσικής, κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να αρνηθεί την αξία της.

Δανιήλ Α. Ζερβός: 1867. Πειρατές στην Κάλυμνο.

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από τον

Σε ένα από τα βιβλία της Δημογεροντίας υπάρχει το αντίγραφο μιας αναφοράς των Δημάρχων της Καλύμνου προς τον Οθωμανό Διοικητή της Ρόδου το καλοκαίρι του 1867, με την οποία του γνωστοποιείται η εμφάνιση πειρατών στην Κάλυμνο και ζητείται από την Οθωμανική διοίκηση να φροντίσει για την καταδίωξή τους.

 

Πριν 10 χρόνια – ΑΡΓΩ – Φεβρουάριος 2003

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από την
 
 
-     
   -  Στις  30 Ιανουαρίου 1996 γράφτηκε η τραγική «εποποιία» των Ιμίων και ο Δήμος τελούσε κάθε χρόνο μνημόσυνο για τους τρεις αδικοχαμένους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού : Έκτορα, Παναγιώτη, Χριστόδουλο.

Πριν 10 χρόνια – ΑΡΓΩ – Ιανουάριος 2003

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από την
-     
-  Οι οικονομικές ενισχύσεις του Δήμου προς τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια εξελίσσονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας 25ετίας,  που σύντομα θα εκραγεί σαν βόμβα μεγατόνων. Η Δικαιοσύνη θα ρίξει φως και θα γίνει γνωστό αν  «χάθηκαν» τα 5 εκατ. Δρχ. του Ι. Ν. Καλαμιώτισσας, τι  έγιναν τα 120 εκ.
δρχ., ποιες υπογραφές μπήκανε και τι σφραγίδες κυκλοφόρησαν.
-     
-  Υπήρξαν υπάλληλοι και πολιτικά πρόσωπα που έκαναν 2,5 μήνες να περάσουν απ’ το Δήμο και όμως εισέπραξαν τους μισθούς στο ακέραιο. Πρόσωπα του δημαρχιακού  «κλίματος» . Βέβαια αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά στο Δήμο τώρα μετά τις δημοτικές εκλογές, αλλά είναι παλιά τακτική.
-     
-  Οχλαγωγικές επιθέσεις υπαλλήλων και γιούρια στο δημοτικό κατάστημα, από το φόβο ότι ο Δήμος δεν έχει να δώσει μισθούς και να πληρώσει εμπόρους, μεταφορείς και λοιπούς επιχειρηματίες. Την αρχή έκαναν συμβασιούχοι της ΔΕΥΑΚ, που έφτασαν ένα βήμα πριν τη χειροδικία κατά προσώπων της δημ. Αρχής. Αλλά και οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ  ζούσαν με την αγωνία αν θα πάρουν το μισθό.
-     
-  Εφτά παιδιά από τη μακρινή και δυστυχισμένη Αιθιοπία, ορφανεμένα και ξεριζωμένα αλλά με δύναμη ψυχής, βρήκαν ζεστή και φιλόξενη στέγη στο Ορφανοτροφείο Αρρένων της Ι. Μητροπόλεως Καλύμνου. Ένα ίδρυμα ανθρωπιστικής θαλπωρής, που ανακαίνισε ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος. Τα παιδιά δηλώνουν ενθουσιασμένα από το Ορφανοτροφείο και την Κάλυμνο , τα πηγαίνουν δε και πολύ καλά στα μαθήματα.
                                                                                                                                                                          Ματάκι
     

Γ.Θ.ΠΑΤΕΛΛΗΣ, Μια μέρα από τη ζωή του Γιάννη

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από τον

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα κείμενο με τίτλο «Μια μέρα από τη ζωή του Γιάννη». Έφτασε και σε μένα.

Δανιήλ Α. Ζερβός: 1864. Αποστολή στη Σάμο

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από τον

Όπως είναι γνωστό, στην Κάλυμνο υπάρχουν πολλές «Αμμουδάρες», δηλαδή περιοχές με Θηραϊκή γη, που στη Κάλυμνο είναι γνωστή ως πορσελάνη, της οποίας μείγμα με ασβέστη και νερό χρησιμοποιείται από την αρχαία εποχή μέχρι και σήμερα ως άριστο συνδετικό υλικό στις οικοδομές.

 

 

Τα τελευταία χρόνια, για μιαν ακόμη φορά, οι «προβλέψεις» για το επικείμενο «τέλος του κόσμου» δίνουν και παίρνουν.

Άγιος Νικόλαος, Θεμελίνα Καπελλά

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από τον

…Ένας άγραφος κανόνας κάνει τους σφουγγαράδες όλους να βάλουν πλώρη για την πατρίδα, για να βρεθούν σε τούτη τη γιορτή που τη νοιώθουνε δική τους.

Πριν 10 χρόνια – ΑΡΓΩ – Δεκέμβριος 2002

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από την

         -   Ο Δήμος βρέθηκε να χρωστάει στους δημ. υπαλλήλους 160 εκ. δρχ. της περιόδου 1990-93  και  το 2002 αναγκάζεται να πληρώσει το χρέος του, αλλά με παιχνιδάκια. Οι εργαζόμενοι πρότειναν να εξοφληθεί το ποσό σε 36 μηνιαίες δόσεις, ο κ. Διακομιχάλης βρήκε ευκαιρία να φορέσει  «φέσι» στο νέο δήμαρχο και πρότεινε 12 μηνιαίες δόσεις , αλλά και ο κ. Ρούσσος – για να μην υστερήσει σε φιλεργατισμό έναντι του Διακομιχάλη – συμφωνεί στις 12 δόσεις. Και οι εργαζόμενοι τρελάθηκαν…

 

-             -   Πριν το καλοκαίρι ο αντιδήμαρχος κ. Σαγρές διαβεβαίωνε ότι τα λεωφορεία του Δήμου θα ήταν στην Κάλυμνο το καλοκαίρι. Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του χειμώνα και τα λεωφορεία είναι άφαντα. Πήγαν για επισκευή και δεν γύρισαν. Τι απέγιναν; Η δημοτική συγκοινωνία περνά δύσκολες στιγμές και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το μέλλον. 


-             -    Ο αριθμός των ΑΜΕΑ στην Κάλυμνο είναι υψηλός. Περί τα 700 άτομα, δηλαδή το 5%  του πληθυσμού. Περίπου 100 ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με μεγάλο πρόβλημα όρασης. Προφανώς όσοι καταγράφονται από συλλόγους  ΑΜΕΑ  είναι πραγματικές περιπτώσεις. Όμως έχουμε και την αμαρτωλή ιστορία με τους ανάπηρους λόγω υπερβολικής παχυσαρκίας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται επιστημονική έρευνα, για να δώσει διαφωτιστικά συμπεράσματα.

 

-            -   Τα υπό κατασκευή καταστήματα στο ισόγειο του δημ. μεγάρου και τα ουρητήρια της πλατείας, δίπλα στο MEGA MIXER, είναι δύο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν στην 8ετία του κ. Διακομιχάλη. Τα  ημιτελή καταστήματα στερούν εισοδήματα από το Δήμο και ολόκληρη η παραλιακή ζώνη δεν έχει ουρητήρια, για τις ανάγκες των ηλικιωμένων οι οποίοι καταφεύγουν στις γωνιές του Επαρχείου. Δυο έργα που  «βγάζουν μάτι», γιατί είναι μπροστά στα μάτια της ηγεσίας του Δήμου κι εκείνη δεν τα έβλεπε τόσα χρόνια.

                                                                                                 Ματάκι

ΔΑΝ.Α. ΖΕΡΒΟΣ: Μια είδηση πριν 143 χρόνια

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από τον

Ψάχνοντας σε ένα αρχείο παλιών εφημερίδων για δημοσιεύματα σχετικά με την Κάλυμνο, έπεσε το μάτι μου σε μια είδηση, που δεν έχει μεν σχέση με την Κάλυμνο, αλλά νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον.

Δανιήλ Α. Ζερβός: 1829. Μια παραλίγο μετοικεσία των Καλυμνίων!

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από τον

Από το 1822 μέχρι και το 1830, οπότε καθορίστηκαν τα Ανατολικά σύνορα του Ελληνικού Κράτους στον 26ο μεσημβρινό, η Κάλυμνος, αν και επισήμως δεν μετείχε στην Ελληνική Επανάσταση, εθεωρείτο μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Ανήκε στην επαρχία Πάτμου και διοικούνταν από απεσταλμένους της Ελληνικής Διοίκησης. (βλ. Δανιήλ Α. Ζερβού ‘‘Η Κάλυμνος υπό Ελληνική διοίκηση 1822-1830’’ στα Καλυμνιακά Χρονικά, τ. ΙΘ’ –2011–).

Πριν 10 χρόνια – ΑΡΓΩ – Νοέμβριος 2002

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από την

        - Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώθηκε με τις δημοτικές εκλογές της 13ης/10/2002. Θριαμβευτής αναδείχθηκε ο Γιώργος Ρούσσος, που συνέτριψε τον μέχρι χθες πανίσχυρο και ακλόνητο  Δημ. Διακομιχάλη και οδήγησε την παράταξη του 57% στο βατερλώ του 27%.  

-      -  Μη υπάρχοντος αντιπάλου επανεξελέγησαν δήμαρχοι με ποσοστό 99%  στο Δήμο Λειψών ο κ. Σπύρου Μπενέτος και στο Δήμο Δικαίου στην Κω ο κ. Βασίλης Χατζηγιακουμής. Και οι δυο δεν βρήκαν αντίπαλο, γιατί η θητεία τους υπήρξε πολύ επιτυχής.


      - Οι γυναίκες έδωσαν ένα δυναμικό παρόν σ’ αυτές τις εκλογές. Η γυναίκα στην πολιτική θεωρείται γενικά πιο αξιόπιστη από τον άνδρα, κι έτσι στη Δωδεκάνησο για πρώτη φορά βγήκαν μπροστά τρεις γυναίκες: η έπαρχος Κω κ. Κυπραίου, η έπαρχος Καλύμνου κ. Συφουνιού και η δήμαρχος Χάλκης κ. Παναγή. Έγινε μια καλή αρχή.    


      - Το δημοτικό ελαιοτριβείο είναι από τις πιο αξιόλογες επενδύσεις. Είναι σωτηρία για τους ελαιοπαραγωγούς και την Κάλυμνο γενικότερα, αλλά χρειάζεται αναβάθμιση. Βγάζει λάδι άριστης ποιότητας, δουλεύει νύχτα – μέρα και δεν προλαβαίνει. Οι δυνατότητες των μηχανημάτων είναι περιορισμένες. Περίπου 25 εκ. δρχ. είναι η δαπάνη για την αγορά μεγαλύτερου φυγοκεντρικού μηχανήματος,  υποβάλλονται σχετικές αναφορές εδώ και τρία χρόνια, αλλά ο Δήμος ακόμα δεν αποφάσισε.          

                                                                                                                                                                                                       Ματάκι

 


Εκείνο το φθινοπωρινό πρωινό, το βραχνό ουρλιαχτό των σειρήνων και οι κωδωνοκρουσίες ξύπνησαν τον ανύποπτο Έλληνα.

-Πόλεμος ! Οι Ιταλοί μας κήρυξαν τον πόλεμο !

Φαύλος κύκλος - Από τον Γιάννη Θ Πατέλλη

Κατηγορία Blogs Γράφτηκε από τον

Συνηθισμένη φράση για πολλά θέματα τα οποία καταλήγουν σε αδιέξοδο. 

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version