Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι φανοί τ’ Άι-Γιάννη γιορτή των παιδιών - οι μεγάλοι καίγονται… Κύριο

Οι φανοί τ’ Άι-Γιάννη ήταν και φέτος μια πολύ ωραία και χαρούμενη γιορτή για τα παιδιά στον Πάνορμο, στον κεντρικό δρόμο προς Καντούνι και στο τμήμα Πλατάνου.

 

Σε όλη την Κάλυμνο οι φανοί άναψαν, και σύμφωνα με το έθιμο,  παραμονή τ’ Άι-Γιάννη (η γέννηση του Προδρόμου, 24 Ιουνίου), αλλά στον Πάνορμο φέτος έγινε μετάθεση κατά μία ημέρα (άναψαν ανήμερα) λόγω απουσίας των διοργανωτών εκτός Καλύμνου.

Η συμμετοχή των παιδιών ήταν και φέτος μεγάλη και όπως κάθε χρόνο περνούσαν μέσα από τις φωτιές με γυμνό τον κορμό τους, για να τους ατσαλώσει η φωτιά. Δεν είδαμε όμως να ρίχνουν στη φωτιά «ατσάλι» (βότσαλο), το οποίο την επομένη, σύμφωνα με το έθιμο θα το έριχναν στη θάλασσα τρεις φορές και θα βουτούσαν να το πιάσουν, ώστε να ατσαλωθούν και τα πνευμόνια των αυριανών… καταδυτών.

Από τους μεγάλους ελάχιστοι αποφάσισαν να πηδήξουν τις φωτιές. Αισθάνονταν όχι μόνο ατσαλωμένοι αλλά και καμένοι από τα τελευταία μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας και την πτώση των πολιτών. Τα πνευμόνια τους δεν αντέχουν άλλο φούσκωμα.

Από τα πολιτικά πρόσωπα της Καλύμνου δεν είδαμε κανέναν. Δύσκολοι καιροί για δημόσιες και ανοικτές εμφανίσεις. Μόνο τον κύριο δήμαρχο είδαμε από μακριά (και προφανώς έξω από τις φωτιές, δεν αντέχει πια άλλες φωτιές…) να συζητάει με δημοσιογράφο και ένα-δυο πολίτες κάποιο ενδιαφέρον θέμα, μάλλον πιο καυτό κι απ’ τις φωτιές. Πιθανότατα θα έχει κι άλλες τρύπες ανοικτές εκτός από αυτήν του εξωτερικού λιμενοβραχίονα, την οποία έκλεισε φέτος, αλλά κανένας δεν τον πιστεύει.

Και γενικά φέτος οι φωτιές τ’  Άι-Γιάννη έφεραν και φέτος χαρά στα παιδιά, αλλά πυρκαγιές στην κυβέρνηση (που με το ξεκίνημα της βρέθηκε στα νοσοκομεία – πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας! -  και απ’ έξω καραδοκεί η τρόικα) και στους δημάρχους που δεν ξέρουν τι να λένε και από ποιες φωτιές να φυλάγονται.  

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΪΡΗΣ δημοσιεύθηκε από ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΪΡΗΣ

    ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΩΡΑΙΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΛΥΧΑΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΜΕΡΑ .
    ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ .ΚΑΘΕ ΓΙΟΡΤΗ-ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version