Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Κάλυμνος αποχαιρετά το μεγάλο του αθλητισμού Θ. Κλωνάρη Κύριο

Ο μεγάλος του αθλητισμού Θεοφίλης Κλωνάρης, έσβησε στις 9/5/12, σε ηλικία 82 ετών, και στις 10/5, η Κάλυμνος του έδωσε τον τελευταίο ασπασμό, στον ι.ν. Παναγίας Χώρας, εκφράζοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την ανεκτίμητη προσφορά του στον αθλητισμό της Καλύμνου, πάνω από μισό αιώνα.

 

Ο Θεοφίλης Κλωνάρης υπήρξε ο θεμελιωτής του σύγχρονου αθλητισμού στην Κάλυμνο. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και παράλληλα, για μισό αιώνα περίπου, ο προπονητής του δικού του μεγάλου και ιστορικού αθλητικού συλλόγου της Καλύμνου «Ο ΚΑΖΩΝΗΣ», που ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο και απλώθηκε δημιουργώντας τμήματα στην κολύμβηση, το στίβο ακόμη και στο σκάκι. Ένας μεγάλος αθλητικός σύλλογος, δημιούργημα ενός μεγάλου προπονητή που διέθετε, γνώση, μεθοδικότητα, εργατικότητα και οργανωτική ικανότητα.  Σε μια εποχή πρωτόγονη σε μέσα και χώρους άθλησης, ανέδειξε λαμπρά αστέρια του αθλητισμού,  που κέρδισαν πανελλήνιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Μετά τον αθλητισμό, η άλλη μεγάλη διάσταση της προσωπικότητας του αείμνηστου Θεοφίλη Κλωνάρη ήταν η βιωματική σχέση του με την Καλυμνιακή παράδοση και κουλτούρα σε όλους και τους τομείς και τις εκφάνσεις της ζωής. Παιδί σφουγγαρά της Χώρας, ζυμωμένος με την πολιτιστική παράδοση του νησιού, πριν αυτή γνωρίσει τις εξωτερικές επιδράσεις  του σύγχρονου πολιτισμού, παρέμεινε σε όλη του τη ζωή γνήσιος Καλύμνιος και «φανατικός» Χωριανός. Δεμένος ψυχολογικά και βιωματικά, από τα μέσα της δεκαετίας ’40 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’50, με την πολιτιστική παράδοση της φτωχής τότε αλλά γνήσιας Χώρας, έκλεισε βαθιά μες στη ψυχή του την πολιτισμική ανάσα της Καλύμνου.

Όταν χόρευε Ο Θεοφίλης τον ίσο και τη σούστα,  στα βήματα και τις φιγούρες του έβαζε όλη του την ψυχή, το γνήσια καλύμνικο ήθος και τον τρόπο, με τη γενικότερη έννοια του όρου. Κάθε του κίνηση ήταν χορογραφική έκφραση της πολιτιστικής μας παράδοσης και προπάντων του χαρακτήρα που έβγαζε ο σφουγγαράς τόσο στη θάλασσα όσο και στην αυλή της Παναγιάς του Χωριού. Η ίδια κίνηση του σώματος, η ίδια σοβαρότητα της έκφρασης, ο ίδιος δυναμισμός. Ήταν αέρινος, απολλώνιος, μαγικός.

Ο Θεοφίλης Κλωνάρης αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, μάλλον μοναδικό, χορευτή παραδοσιακών χωρών που έβγαλε δικό του χορό, το γνωστό πια σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, «Χορό του μηχανικού» (πώς χορεύει ένας δύτης που χτυπήθηκε από τη νόσο των δυτών και με δυσκολία περπατούσαν, αλλά επιμένει να χορέψει). Βήματα και χορογραφικές ιδιομορφίες όλα δικά του. Ήταν μια δημιουργία που δεν την σχεδίασε εγκεφαλικά. Ήσαν κινήσεις που έβγαιναν αυθόρμητα κάθε φορά που έπιανε τον κάβο του μπροστελάτη. Ήταν οι κινήσεις του πατέρα του, του συγχωριανού του, των φίλων του, των ηρωικών σφουγγαράδων της Καλύμνου.

Αλλά ο εκλεκτός εκλιπών του αθλητισμού και του πολιτισμού Είχε και μιαν άλλη μοναδικότητα. Είχε το ενιαίο του χαρακτήρα. Ως καθηγητής-γυμναστής, ως προπονητής και ως σύζυγος και πατέρας ήταν ο ίδιος Θεοφίλης. Υπηρετούσε τους σκοπούς του και τα οράματά του με υπευθυνότητα και συνεχή αναζήτηση του ανώτερου, του τέλειου. Αυτό το ενιαίο των προτύπων και των ιδεών είναι γνώρισμα ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και ο αείμνηστος Θεοφίλης Κλωνάρης υπήρξε για την Κάλυμνο εξέχουσα προσωπικότητα.

Η όλη του προσφορά του Θεοφίλη Κλωνάρη τον καθιστούν αείμνηστο. 
Η ΑΡΓΩ εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια στη σύζυγο του Κατερίνα και τα παιδιά του Παντελή και Άννα. 

Τελευταία τροποποίηση στις

3 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Σωτήρης Ι. Τσορβαντζής δημοσιεύθηκε από Σωτήρης Ι. Τσορβαντζής

  Αναμφισβήτητα μεγάλη απώλεια. Ο Κύριος Κλωνάρης υπήρξε “μπροστελάτης” στην σύγχρονη πολιτιστική ιστορία της Καλύμνου, ενισχύοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιού. Πέρα από την επίσης σημαντική προσφορά του στον αθλητισμό, η μεγάλη κληρονομιά που αφήνει πίσω, «ο χορός του μηχανικού» έχει περάσει πλέον επάξια στην ιστορία και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για όλους εμάς που μεγαλώσαμε στην Κάλυμνο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στου συγγενείς.

 • Σύνδεσμος σχολίου ΛΟΛΑ δημοσιεύθηκε από ΛΟΛΑ

  συγχαρητηρια για το αφιερωμα στο ΘΕΟΦΙΛΗ ΜΑΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Ενέπνευσε νέους, αθλητές και μη (σαν και μένα), και τους έκανε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.
  Αυτό θυμάμαι από τον κύριο Κλωνάρη στο σύντομο διάστημα που τον είχα γυμναστή στην πρώτη γυμνασίου, πριν η οικογένειά μου μετακομίσει στην Αθήνα. Φάνταζε στα μάτια και την συνείδηση των νέων σαν άνθρωπος και δάσκαλος ξεχωριστός!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version