Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πάσχα «κρότου-λάμψης» & νεκρής εμπορικής κίνησης (8 φωτο) Κύριο

Το φετινό Πάσχα στην Κάλυμνο είχε δύο βασικές όψεις, η μια ήταν «κρότου λάμψης», η άλλη ήταν της απόλυτης νέκρας στο εμπόριο, στην παρουσία επισκεπτών του νησιού και στις εισπράξεις των ταβερνών-εστιατορίων.

 

Πάσχα «κρότου-λάμψης»

Στις 12 η ώρα το μεσημέρι του Σαββάτου έπεσαν οι πρώτοι δυναμίτες για την «πρώτη Ανάσταση». Το βράδυ στις 12 η ώρα, με το «Χριστός Ανέστη» στις εκκλησίες, έπεσαν σε όλη την Κάλυμνο οι αναστάσιμοι δυναμίτες. Αυτές οι δύο «βολές πυροβολικού» έχουν βαθιά ιστορική απαρχή. Η τρίτη «βολή πυροβολικού» είναι αυτή που σκηνοθετείται κάθε χρόνο στην Πόθια το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και αρχίζει μόλις φύγει το φως της ημέρας. Έχει επίκεντρο την κεντρική πλατεία και βάσεις «δρωμένων» τους γκρεμούς των δύο αντικριστών βουνών («ο Όλυμπος κι ο Κίσαβος, τα δυο βουνά μαλώναν»; Ε περίπου έτσι).

Αντιλαλήσανε και φέτος τα δυο αντικριστά βουνά της αμφιθεατρικής Πόθιας, του Αγ. Στεφάνου και του Αγ. Βασιλείου, από το ύψωμα του Αγ. Σάββα. Είναι το σόου των δυναμιτών, που αποτελεί την «πολιτιστική κατάκτηση» της Καλύμνου από τη μεταπολίτευση κι εδώ. Χόρεψε και φέτος στην πλατεία το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου, υπό τους ήχους των παραδοσιακών λαϊκών οργάνων αλλά και των δυναμιτιστικών ομοβροντιών, ένα μείγμα πολιτικής για τον πολιτισμό.

Το ΛΕΚ και το παραδοσιακό συγκρότημα των Φράγκου (βιολί) και Καμπουράκη (τραγούδι) τα πήγε υπέροχα και έντυσαν για άλλη μια χρονιά το σόου των δυναμιτών και το έκαναν να φαίνεται πολιτιστικό προϊόν, ώστε από τη μια να χαίρονται οι διοργανωτές του Δήμου για τη μεγάλη τους επιτυχία, και από την άλλη, να μην αποκαλύπτεται η πολιτισμική γύμνια της Καλύμνου και η «αβάστακτη ελαφρότητα του είναι» του πολιτικού σχεδιασμού.

Στις καρέκλες των επισήμων απλώθηκαν οι τοπικές πολιτικές αρχές μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές (που «παρίστανται και χαιρετίζουν» από συνήθεια). Ήταν μια σκηνή διακομματικής ενότητας στο πνεύμα της Αναστάσεως (που δε θα ήταν καθόλου δύσκολο να «περπατήσει» και στις εκλογές, όπως έγινε και παλιότερα).

Και παρά τις αυστηρές διαταγές της Αστυνομίας, το δυναμιτιστικό σόου εντάχθηκε και φέτος στα πασχαλινά «δρώμενα» της δημοτικής Αρχής και Εξουσίας. Η Ελληνική Αστυνομία να σηκώνει ψηλά τα χέρια μπροστά στην στιβαρή πολιτική κάλυψη αυτού του «εθίμου» (έθιμο που μετράει ζωή περίπου τριών δεκαετιών).

Αυτή ήταν η μία όψη της Καλύμνου. Υποτίθεται, η θετική και αισιόδοξη. Αυτή όμως η όψη «κρότου-λάμψης», εκτός από την πολιτισμική έλλειψη, έχει το μειονέκτημα να αφήνει πίσω της το κενό. Συμπληρωματικά… φέτος είχε και το ατύχημα να αποκολλήσουν από το γκρεμό οι δυναμίτες ένα μεγάλο βράχο, που πήρε την κατηφόρα και ευτυχώς έπεσε στο νεκροταφείο του Αγ. Βασιλείου προξενώντας ζημιές μόνο εντός του νεκροταφείου. Για το συμβάν αυτό δεν ανησύχησε κανένας στην Κάλυμνο. Αυτή προφανώς η στάση ανάγεται στα φαινόμενα της ιδιόμορφης και άξιας για έρευνα μαζικής ψυχολογίας…

Τραγικό Πάσχα

Όσο κι αν προσπάθησε η δημ. Αρχή να σκεπάσει τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας για ένα απόγευμα με τη λάμψη και τον κρότο του δυναμίτη, η πραγματικότητα ήταν και παραμένει σκληρή και ασήκωτη. Εκείνο που έμεινε στην Κάλυμνο μετά τους δυναμίτες είναι η τραγικότητα του φετινού Πάσχα. Για τον εμπορικό κόσμο ήταν το χειρότερο των τελευταίων ετών. Τα καταστήματα δεν είδαν πελάτη, γιατί τα μειωμένα μηνιάτικα-μεροκάματα του κοσμάκη ροκανίστηκαν από τα χαράτσια. Τα καταβρόχθισε η εξοντωτική «σωτηρία της Πατρίδας». Η οικονομική κατάσταση της Καλύμνου καθρεφτίζεται πια πολύ έντονα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο, όπου κοντά τα μισά καταστήματα έκλεισαν και οι τζαμαρίες τους  προβάλλουν και ταινίες με τα «ενοικιάζεται» και «πωλείται» (παρά τις προεκλογικές «δεσμεύεις» του δημάρχου). Έρημη πόλη η Πόθια. Και η περηφάνια των πολιτικών δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της. 

Επίσης, περίμεναν πολλά οι ιδιοκτήτες καταστημάτων φαγητού, αλλά δεν είδαν τίποτα.  Ούτε με καραμπίνα δεν έβαζαν πελάτη μέσα. Ειδικά τα ουζερί, ταβέρνες και εστιατόρια της παραλιακής,  από το Δημαρχείο προς την Ιχθυόσκαλα, έζησαν το πιο μαύρο Πάσχα της επαγγελματικής τους ιστορίας, ενώ οι καταστηματάρχες βγήκαν και σε τηλεοπτικό φακό αγανακτισμένοι και έξαλλοι για να καταγγείλουν την αδιαφορία του Δήμου για την περιοχή τους στο θέμα της καθαριότητας και του στοιχειώδους ευπρεπισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

    Κρίση συνείδησης θα έπρεπε να διακατέχει όλους εμάς τους Έλληνες ( όχι μόνον τους πολιτικούς ). Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με όλες τις ιδιαιτεραιότητες που μας έχουν διαμορφώσει, πολίτες ενός χρεοκοπημένου συστήματος χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης παρά μόνον πολικοιδεολογικά, ενώ συγχρόνως αποδεχόμεθα σαν κοινωνία κατάφορες παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συμπολιτών μας φτάνει να μην θίγεται το δικό μας συμφέρον. Δυστυχώς οι πολιτικοί από όλες σχεδόν τις παρατάξεις παλαιοί και νέοι και από άκρου εις άκρον δεν έχουν ούτε διαφορετικό λόγο ούτε όραμα για να σπάσουν το φαύλο κύκλο. Λυπάμαι για τους παγιδευμένους νέους που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την δημιουργικότητά τους και ποντάρουν στην εξάρτηση για να βρουν διέξοδο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version