Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ιερό προσκύνημα του Αν. Αιγαίου ο Όσιος Σάββας Καλύμνου (video) Κύριο

Προσκυνητές από όλο το Αν. Αιγαίο και κατεξοχήν από τη Δωδεκάνησο ήρθαν στην Κάλυμνο,  για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Οσίου Σάββα, του εν Καλύμνω ασκήσαντος, που γιορτάζει την τελευταία (Ε΄) Κυριακή των Νηστειών, δεκαπέντε μέρες πριν το Πάσχα - φέτος συνέπεσε την 1η Απριλίου.  

 

Ο πολύ ωραίος καιρός του Σαββατοκύριακου επέτρεψε σε χιλιάδες πιστών να ανέβουν στο ιερό ύψωμα για να ανάψουν ένα κερί στον Όσιο Σάββα. Η Δημοτική Αστυνομία, συνεργαζόμενη με τους οδηγούς των ταξί, προστάτεψε την ηρεμία και τη γαλήνη του ιερού χώρου, ώστε η κυκλοφορία να είναι ομαλή παρά την τεράστια συρροή προσκυνητών. 

Στον πανηγυρικό εσπερινό και τη Θ. Λειτουργία συναρχιεράτευσαν ο μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ (από το Οικ. Πατριαρχείο της Κων/πόλεως) και ο τοπικός μητροπολίτης κ. Παΐσιος. Στο θείο κήρυγμα του ο κ. Ιωσήφ μίλησε για τις αρετές του Οσίου με έντεχνο και συνάμα λιτό τρόπο, καθώς αναφέρθηκε στη ζωή και στην πνευματική άσκηση του οσίου μέσα από την οδό της αγαθότητας, ταπεινοσύνης, αγάπης και προσφοράς που δίδασκαν οι περικοπές Ευαγγελίου και του Αποστόλου της ημέρας.

Ανήμερα της πανήγυρης προσήλθαν ως προσκυνητές του Οσίου οι βουλευτές κ.κ. Ν. Ζωίδης, Μ. Ιατρίδη και Γ. Κασσάρας, ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Σταυλάς, ο επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης κ. Γαλουζής, από την αξ. αντ/τευση ο κ. Μπούκης, και οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Μαραβέλιας και Υψηλάντης.

*

Ο Όσιος Σάββας από το 1926 μόναζε στην ι. μονή των Αγίων Πάντων, στην κορυφή του αριστερού υψώματος της αμφιθεατρικής Πόθιας, του λιμανιού. Στο κελί του δεχόταν όλη την Κάλυμνο για το μυστήριο τις ιεράς εξομολόγησης. Κοιμήθηκε το 1948, σε ηλικία 86 ετών, και μόλις 45 χρόνια από την κοίμηση του, το 1993, με πρόταση το τότε μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ. Νεκταρίου, ο ηγούμενος Σάββας ανακηρύχθηκε Όσιος από το Οικ. Πατριαρχείο Κων/πόλεως. Αμέσως μετά ο τότε μητροπολίτης, με δωρεές ευσεβών Καλυμνίων, ανοικοδόμησε τον περίλαμπρο ι. ναό του Οσίου, σταυροειδή βυζαντινό με τρούλο, πετρόκτιστο και με εμφανή την πέτρα, την οποία λατόμησαν κατά τη διαμόρφωση του χώρου. Το 2008 τελέστηκαν τα εγκαίνια του ναού και τοποθετήθηκε το σκήνωμα του Οσίου στο διαμορφωμένο σε προσκυνητάριο αριστερό κλίτος. Η ολοκλήρωση του ναού έγινε με την ανέγερση μεγαλοπρεπούς καμπαναριού, του οποίου οι γιγαντιαίες καμπάνες, από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, ηχούν σε όλη τη λεκάνη της Πόθιας.

Στον ίδιο χώρο και με θέα το λιμάνι ο σημερινός μητροπολίτης κ. Παΐσιος ολοκληρώνει τις ημιτελείς κτιριακές εγκαταστάσεις που παρέλαβε, σε κλιμακωτά επίπεδα, στο ύψωμα της πλαγιάς, με τους ρυθμούς που του επιτρέπουν οι ισχνές οικονομικές του δυνάμεις και τα οικονομικά της ι. μονής. Τη μεγάλη αίθουσα τη διαμόρφωσε σε συνεδριακό κέντρο και ταυτόχρονα την οργάνωσε και ως πινακοθήκη του αειμνήστου Καλύμνιου ζωγράφου Νικ. Μάγκου. Δίπλα ολοκλήρωσε τον ξενώνα των επισκεπτών της ι. μονής. Μέχρι σήμερα συνεχίζει το έργο των κτητόρων της εκκλησίας του Οσίου με έργα ευάρεστα στο Θεό και τους ανθρώπους, στη δυστυχία των οποίων σπεύδει πάντα ως καλός Σαμαρείτης και άξιος ποιμενάρχης.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version