Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

7η Μαρτίου: Άφαντοι οι βουλευτές, Κράτος εξολοθρευτής… (28 φ. 2 vi) Κύριο

Η τοπική επέτειος της 7ης Μαρτίου γιορτάστηκε με πάνδημη συμμετοχή του λαού, κόντρα στις ημέρες κατάθλιψης και απελπισίας που επέβαλε το Μνημόνιο «σωτηρίας της Πατρίδας».

 

Στη Δοξολογία, στον ι. μητροπολιτικό ναό, χοροστάτησε ο εφημέριος του Αγ. Νικολάου π. Γερβάσιος Πέτρου και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δάσκαλος κύριος Ε. Μεϊμάρης. Παρέστησαν οι στρατιωτικές και οι δημοτικές αρχές, ο ανεξάρτητος πολιτευτής κύριος Αρ. Παυλίδης, ενώ από τους βουλευτές δεν παρέστη ούτε ένας.

Μετά τη Δοξολογία η πομπή των επισήμων κατευθύνθηκε στο Ηρώο όπου εψάλη Τρισάγιο και έγινε η κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Στη συνέχεια οι επίσημοι περπάτησαν μέχρι το βόρειο τμήμα της παραλιακής για την παρέλαση των σχολείων,  των προσκόπων, του Λυκείου των Ελληνίδων και μιας διμοιρίας στρατού. Στη εξέδρα ανέβηκαν αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα, δημοτικοί σύμβουλοι με επικεφαλής το δήμαρχο και εκ μέρους της ι. μητροπόλεως ο εφημέριος της Αγ. Τριάδος π. Αγαθ. Καραφύλλης.

Τελετάρχης ήταν ο κύριος Ιω. Ασπροποταμίτης, απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Ναυτικού και βοηθός του ο υπάλληλος του Δήμου-γυμναστής κύριος Β. Διακομιχάλης.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στο Αναγνωστήριο με ομιλητή τον σ. γυμνασιάρχη κύριο Γ. Χατζηθεοδώρου. Το θέμα του ήταν ενδιαφέρον: «Η δύσκολη περίοδος των πρώτων μηνών του 1945 στην Κάλυμνο και οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπισή της». Την εκδήλωση πλαισίωσε χορωδία του 2ου Δημ. Σχολείου Πόθιας, με δωδεκανησιακά τραγούδια της ενσωμάτωσης, υπό τη δ/νση του μουσικού κυρίου Δημ. Κουσκούκη, μαζί με την οικογενειακή ορχήστρα του ιερέα Μιχ. Κουκουβά, στην οποία ο ίδιος έπαιξε κανονάκι και βιολί, η πρεσβυτέρα του λαούτο και τα 5 παιδιά του, ηλικίας από 8 έως 16 ετών (4 κόρες και 1 γιος), βιολί. Ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση

*

Το κεντρικό ζήτημα αυτής της επετείου ήταν η εξαφάνιση των βουλευτών. Πολλοί υπέθεσαν ότι φοβήθηκαν τα γιαούρτια και τα γιουχαΐσματα των ημερών και γι’ αυτό έγιναν άφαντοι. Όμως στην Κάλυμνο δεν εκδηλώθηκε καμιά αντιμνημονιακή κινητοποίηση. Στη Ρόδο, που προσέτρεξαν για να είναι στην έδρα του νομού, είχαν άγρια υποδοχή και έφυγαν κακήν-κακώς. Ήταν μια αναμενόμενη έκρηξη.

Δίκαια ο λαός αντιδρά, έστω και με ακραίο τρόπο.  Η σημερινή δυστυχία του λαού δεν είναι καμιά μεταφυσική υπόθεση. Οι βουλευτές εκπροσωπούν την πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, πολιτική που οδήγησε τη χώρα μας σε μια πρωτόγνωρη  κατοχή, για την οποία οι πολιτικοί αισθάνονται και υπερήφανοι.

Αλλά είναι και το άλλο, το προκλητικό: Οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, που κάνουν το «παιχνίδι» της πολιτικής, διακηρύσσουν ότι είναι αναγκαίες οι αιματηρές θυσίες του  λαού, για να «σωθεί η Πατρίδα», αλλά οι ίδιοι μένουν αμέτοχοι στις θυσίες αυτές. Φοβερό!  Ψηφίζουν τις περικοπές των άλλων...

Υπάρχει και η τοπική διάσταση του προβλήματος. Για μας τους Δωδεκανήσιους τα 64 χρόνια εθνικού βίου (1948-2012) κατέληξαν σήμερα σε τραγωδία. Το εθνικό Κράτος δεν τους χαρίζει ούτε το μειωμένο ΦΠΑ. Και ακόμη, στην Κάλυμνο που καταρρέει το Κράτος επεμβαίνει σαν εξολοθρευτής: ξηλώνει υπηρεσίες (ΔΕΗ, Επιμελητήριο, Νοσοκομείο, ΙΚΑ), συγκαλύπτει τη διαφθορά και την πολιτική αθλιότητα με κομματικές ομπρέλες και διώχνει στην Αυστραλία τα νιάτα του νησιού. Αν αυτή η πολιτική δεν είναι αντεθνική, τότε τι περιεχόμενο θα βάλουμε στον όρο «αντεθνική πολιτική»;  

Σήμερα, 64 μόλις χρόνια εθνικού βίου η Δωδεκάνησος στενάζει και η Κάλυμνος ερημώνεται. «Μόνο οι ναυτικοί και οι μετανάστες μπορούν σήμερα να ζήσουν», μου είπε στο τηλέφωνο Καλυμνιά, σύζυγος καπετάνιου σε πλοίο με ξένη σημαία.

        

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Κατερίνα Αναπλιώτη δημοσιεύθηκε από Κατερίνα Αναπλιώτη

    Κύριε Τρικοίλη, συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά και το κοινωνικό έργο που επιτελείτε εσείς και η οικογένεια σας μέσα από την 'ΑΡΓΩ' Καλύμνου. Η Κάλυμνος δεν έχει ανάγκη από την παρουσία πολιτικών, την τιμάνε οι ίδιοι οι Καλύμνιοι με την αξιοπρέπεια,το φιλότιμο και την εργατικότητα που τους διακρίνει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version