Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δήμαρχος: «Ειμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση» - Με ποιους; Κύριο

Παρακολουθήσαμε δύο δημ. σ/λια με το ίδιο θέμα, την οικονομική κρίση, και είδαμε δύο εντελώς αντιφατικές εικόνες: της σύνεσης και της ανευθυνότητας.

 

 

1)  Στο δημ. σ/λιο της 22.2.12, ο αντιδήμαρχος κ. Ηλ. Τσέρος αναπλήρωσε το δήμαρχο που απουσίασε στην Αθήνα. Το θέμα της οικονομικής κρίσης τέθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, από τους κοινωνικοί φορείς που είχαν συγκεντρωθεί, την προηγούμενη ημέρα (21.2.12), στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου με οργανωτική πρωτοβουλία της Β΄ ΕΛΜΕ Δωδ/νήσου. Στη συνέλευση αυτή εξέδωσαν ψήφισμα, το οποίο και κατέθεσε η κ. Ν. Γεωργιάδη στο δημ. σ/λιο, για να ψηφιστεί και από την τοπική πολιτική εξουσία.  

    Δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν επί του ψηφίσματος. Δύο δήλωσαν ότι το ψηφίζουν ως έχει και οι υπόλοιποι ότι δέχονται το ψήφισμα στα περισσότερα σημεία του, αλλά έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για άλλα σημεία. Και κατέληγαν όλοι στην πρόταση να συνταχτεί άλλο ψήφισμα, με τη συνεργασία των φορέων και του Δήμου, το οποίο θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημ. σ/λίου, 24.2.12, που θα είναι παρών και ο δήμαρχος.

    Ο πρόεδρος όμως του δημ. σ/λίου, κύριος Νικ. Γαβαλάς, δεν αρκέστηκε στο να μεταθέσει το θέμα για δύο μέρες μετά. Τοποθετήθηκε χωρίς λαϊκισμούς και επαναστατικές ασκήσεις εντυπωσιασμού. Είπε κάτι το πολύ απλό: Ο Δήμος δεν συμπαρίσταται, υλοποιεί πολιτικές και εκτελεί νόμους του κράτους. Το να αποφασίσει με ψήφισμα ότι δε θα επιβάλει κανένα φόρο, θα εμποδίσει τις απολύσεις και εφεδρείες, θα εμποδίσει το κλείσιμο του ΙΚΑ, Τελωνείου, Εφορείας, δε θα δεχτεί συγχώνευση σχολείων κ.λπ., αυτό δεν αποτελεί πολιτική λειτουργία του δημ. σ/λίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πάντα συνετός και προσεκτικός στα λόγια του αντιδ/ρχος κ. Τσέρος. Με αυτή την τοποθέτηση και συνάμα, ηρέμησαν τα πνεύματα των εκπροσώπων της λαϊκής συνέλευσης που προσήλθαν στο δημ. σ/λιο.

     Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος των εμπόρων κ. Α. Καλαθιανάκης, για να θέσει το πρόβλημα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ και να ζητήσει από το Δήμο συμπαράσταση.  Και στο θέμα αυτό ο κύριος Γαβαλάς τόνισε ότι το δημ. σ/λιο δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο από την κινητοποίηση που είχαν οι βουλευτές του νομού, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κυρίου Γ. Μαχαιρίδη, στη Βουλή των Ελλήνων για την μη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. Συμπληρωματικά ο δ.σ. κύριος Γ. Κοπανέζος ανέφερε το τι ειπώθηκε στην συνάντηση των βουλευτών, όπου ήταν ο ίδιος παρών μαζί με το δήμαρχο. Έτσι, και οι έμποροι υποχώρησαν στο αίτημα τους.

     Αυτό που σφράγισε τη συνεδρίαση του δημ. σ/λίου της 22.2.12, ήταν ο άριστος χειρισμός των θεμάτων και των προτάσεων, η επιβολή της λογικής και η αποφυγή κραυγών λαϊκισμού, που σε ένα τέτοιο θέμα βρίσκει εύφορο έδαφος.

2)   Στο δημ. σ/λιο της 24.2.12, (το παρακολουθήσαμε από τηλεοράσεως) που ήταν παρών και ο δήμαρχος, καθώς και ο βουλευτής κ. Γ. Κασάρας, ξαναζεστάθηκε το αγωνιστικό κλίμα και εκδηλώθηκε εκ μέρους του δημάρχου αγωνιστική διάθεση, αφού σε μια αποστροφή του λόγου του έφτασε να πει «είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση». Δεν εξήγησε όμως αν η χώρα μας είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ευρώπη, τους τραπεζίτες, τις διεθνείς αγορές,  τον καπιταλισμό κ.λπ. ή ο Δήμος με την κυβέρνηση. Τα αιτήματα και τα ψηφίσματα υποβάλλονται στην ελληνική κυβέρνηση, της οποίας υπουργός Οικονομικών είναι ο (φερόμενος ως προσωπικός) φίλος του δημάρχου (κατά δική του δήλωση) κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος. Για ποιον πόλεμο λοιπόν μιλάει ο δήμαρχος;  

     Ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου ήταν ρεαλιστής και σοβαρός. Δε γινόταν αλλιώς. Γιατί κάθε υπόσχεση ότι ο Δήμος δεσμευτεί ότι θα πάψει να εισπράττει φόρους κ.λπ., είναι εντελώς ανεύθυνη.  Θα πρέπει η δημ. Αρχή να επεξεργαστεί τα οικονομικά του Δήμου, να δει τις αντοχές του και να εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας του Δήμου χωρίς την είσπραξη φόρων, ειδικά αυτή την περίοδο που κουρεύονται συνεχώς οι οικονομικές ενισχύσεις από το κεντρικό κράτος. Η στάση του προέδρου ήταν γνήσια πολιτική.

     Ο δήμαρχος δεν απέρριψε το ψήφισμα αλλά ούτε και το υιοθέτησε. Δήλωσε απλώς ότι «είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση» και μετέθεσε τη λύση: Μες στη βδομάδα να συγκεντρωθούν και πάλι οι φορείς μαζί με τις παρατάξεις του δημ. σ/λίου, για να εκλέξουν συντονιστική επιτροπή αγώνα.  

Επιπρόσθετα, απέναντι στα αιτήματα των φορέων, ο δήμαρχος υπερακόντισε ανακοινώνοντας ότι στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) με δική του πρόταση αποφασίστηκε η διεκδίκηση των αποζημιώσεων που οφείλουν οι Γερμανοί στη χώρα μας.

    Για την ενημέρωση των αναγνωστών μας , παραθέτουμε το ψήφισμα της συνέλευση των φορέων, στις 21.2.12:

 

« Εμείς, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι γονείς και μαθητές της Καλύμνου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, σε λαϊκή συνέλευση, διαπιστώνουμε ότι η χώρα έχει παραδοθεί άνευ όρων στους τοκογλύφους του ΔΝΤ και τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., με πρόσχημα ένα χρέος που δεν ωφέλησε σε τίποτα το λαό μας και που ωστόσο το έχει αποπληρώσει στο πολλαπλάσιο.

Το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται τις τύχες του λαού μας, με αφορμή αυτό το χρέος και την απειλή μιας χρεοκοπίας που είναι ήδη δεδομένη:

• Έχουν προχωρήσει σε νέα υπερχρέωση που υποθηκεύει τις ζωές πολλών επόμενων γενεών, με μόνο στόχο τη στήριξη του τραπεζικού κατεστημένου.

• Έχουν ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο, με τέτοιους όρους ώστε η επαναπόκτησή του να είναι σχεδόν απαγορευτική.

• Έχουν αφανίσει τη στοιχειώδη εργασιακή αξιοπρέπεια και τη βασική κοινωνική πρόνοια που κερδήθηκαν με αίμα

• Έχουν συντρίψει κάθε έννοια δημοκρατίας, αφού πρώτα υπέκλεψαν τη ψήφο του ελληνικού λαού με ψέματα, συγκρότησαν μια κυβέρνηση-παρωδία, που καταπατεί κάθε συνταγματική αρχή και διογκώνει επικίνδυνα τις δυνάμεις καταστολής.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ο λαός μας εξουθενώνεται, με μισθούς και συντάξεις πείνας, με μαζικές απολύσεις και εφεδρείες και τη μικρομεσαία επιχείρηση να βάζει λουκέτο.

Η νέα γενιά συντρίβεται μέσα από την ανεργία, τη φτώχεια, τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, ενώ οι διαρκείς άγριες φοροεπιδρομές σκορπούν την εξαθλίωση και την απελπισία.

Η δημόσια υγεία μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα, απλησίαστο για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει καν στη στοιχειώδη επιβίωση.

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία διογκώνονται, τα χαράτσια για τις εξετάσεις αυξάνονται. Τα νοσοκομεία τα διοικούν managers, ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται σε ολοένα και εντατικότερες συνθήκες, με χαμηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη εργασιακή επισφάλεια.

Η δημόσια παιδεία, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, παραδίνονται ολοκληρωτικά στην πολιτική του μνημονίου, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές λειτουργικές ανάγκες, Με ένα νέο νομικό πλέγμα, μετατρέπουν τον εκπαιδευτικό όλων των βαθμίδων σε δουλικό διεκπεραιωτή μιας κατακερματισμένης, άχρηστης γνώσης, εξουθενώνουν το μαθητή με ένα βάρβαρο όγκο εξετάσεων, για ένα τίτλο χωρίς αντίκρισμα, οδηγώντας τον στην αμορφωσιά και την εγκατάλειψη του σχολείου και διογκώνουν την παραπαιδεία από τα πρώτα κιόλας χρόνια της σχολικής ζωής.

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ διαπιστώνουμε ότι αυτή η κατάσταση που οδηγεί μεθοδευμένα το λαό μας σε γενοκτονία, πρέπει επιτέλους να ανακοπεί.

Ο λαός μας οφείλει να επανεξετάσει τη σχέση του με τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. και να τολμήσει να διεκδικήσει μια εθνική πολιτική ανάπτυξης με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον.

ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Μονομερή διαγραφή του χρέους.

• Αναστολή της δοτής κυβέρνησης και εκλογές.

• Συγκρότηση κοινού μετώπου για την απαλλαγή της χώρας από την Τρόικα

• Αναδιάρθρωση της πολιτικής με στόχο την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής και της αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.

ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο:• να υιοθετήσει το ψήφισμά μας

• Να εμποδίσει με κάθε τρόπο πιθανή κατάσχεση ακινήτου και τη διακοπή του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

• Να μην υιοθετήσει καμία φορολογική επιβάρυνση, ή αύξηση του κόστους των παρεχόμενων από το Δήμο υπηρεσιών.

• Να εμποδίσει με κάθε τρόπο πιθανές απολύσεις και εφεδρείες

• Να μην αποδεχτεί την υποβάθμιση και πολύ περισσότερο την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών (Νοσοκομείο, ΙΚΑ, Εφορία, τελωνείο κλπ)

• .Να μην αποδεχτεί καμία συγχώνευση σχολείων

• Να προβεί τώρα σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς

• Να σταθεί συνολικά στο πλευρό του χειμαζόμενου λαού.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

• Να συσπειρωθεί σε μαζικές κινητοποιήσεις και δυναμικές δράσεις που θα υπερασπίζονται τους παραπάνω στόχους και στις οποίες εντάσσονται καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, αυτοδιοίκηση δημόσιων υπηρεσιών, διαδηλώσεις.

• Να συμμετάσχει σε μαζικό συλλαλητήριο που θα οριστεί άμεσα.

• Να αναπτύξει τη συλλογική αλληλεγγύη σ' αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τη σημερινή βαρβαρότητα.

• Να θεωρήσει ως ανεπιθύμητους στο νησί μας όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους που συναινούν σ' αυτή την πολιτική εξόντωσής του και να το κάνει αυτό φανερό με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία.

• Να διατρανώσει στην επέτειο της 25ης Μαρτίου την απόφασή του για μια Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη

ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version