Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ετεροχρονισμένη και φέτος η… μνήμη των Ιμίων. Γιατί…; Κύριο

Φέτος η 29 Ιανουαρίου έπεσε Κυριακή και επομένως κακώς αναβάλαμε και φέτος, για την επόμενη Κυριακή, 5.2.12, την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους αδικοχαμένους αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού Π. Βλαχάκο, Χρ. Καραθανάση, και Ε. Γιαλοψό.  

 

Αν ακολουθήσουμε τους κανόνες της Εκκλησίας, τα μνημόσυνα μόνο μπροστά έρχονται από την ημέρα τους, ποτέ δεν πάνε πίσω. Αλλά δυστυχώς και φέτος η εθνική μας ευαισθησία και ο σεβασμός μας στη μνήμη των αδικοχαμένων αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού (που τους πήραμε στο λαιμό μας…), έκαναν λάστιχο την επέτειο.

Τις χρονιές που η επέτειος έπεφτε μεσοβδόμαδα, χώραγε κάποια δικαιολογία, αν και τις επετείους πρέπει να τις τιμάμε πάντα στην ημέρα τους και όχι όποτε μας διευκολύνει. Κάτι που πολύ σωστά κάνουμε με την 7 Μαρτίου, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτ5ωβρίου. Τις γιορτάζουμε πάντα στην ημερομηνία τους.

Η άνεση που δείχνουμε με τα Ίμια οδηγεί σταθερά στην υποβάθμιση της σημασίας της επετείου. Να ‘ναι τυχαία αυτή «στοχευμένη» η ετεροχρονισμένη μνήμη της τραγωδίας των Ιμίων; 

 

***

Τι γράψαμε πέρσι, 29.1.2011

Σήμερα δεν είναι η επέτειος των Ιμίων;

Αυτή ήταν η ερώτηση συμπολίτη μας που ήρθε στο Χριστό για να εκκλησιαστεί και να τιμήσει τους νεκρούς των Ιμίων.

Πίστευε ότι σήμερα ο Δήμος θα τελούσε το μνημόσυνο των αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού, που έπεσαν στη θάλασσα των Ιμίων, κατά τη μεγάλη εκείνη αναμέτρηση της χώρας μας με την τουρκική επιθετικότητα, τη νύκτα της 29ης προς 30 Ιανουαρίου, το 1996. Να θυμίσουμε τα ονόματά των αδικοχαμένων ηρώων μας: Παναγιώτης Βλαχάκος - υποπλοίαρχος, Χριστόδουλος Καραθανάσης – υποπλοίαρχος,  Εκτορας Γιαλοψός – σημαιοφόρος.

Ο συμπολίτης μας είχε την απαίτηση να δει να εκπληρώνεται η στοιχειώδης υποχρέωση της Καλύμνου, που «πρωταγωνίστησε» στην έναρξη της κρίσης. Και δεν ήταν ο μοναδικός που έδειξε αυτή την ευαισθησία. Πολλοί με ρώτησαν, αλλά απάντηση δεν υπήρχε, εκτός από την… καθησυχαστική υπόθεση ότι πιθανόν να τους τιμήσει ο Δήμος την επόμενη Κυριακή, στις 6/2/11, έστω και με καθυστέρηση μιας εβδομάδας.

Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο λόγος που και φέτος – δεν είναι η πρώτη φορά - δεν έγινε στην ημέρα του το μνημόσυνο αυτό, αλλά καμιά δικαιολογία δε χωράει. Όπως τιμούμε τις άλλες επετείους στην ημέρα τους, έτσι πρέπει και η θλιβερή επέτειος των Ιμίων να μη γιορτάζεται όλο ετεροχρονισμένα – σκέψου να περάσουν μερικές δεκαετίες! Μια τέτοια αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, που σημάδεψε με τον πιο ολέθριο τρόπο τη σύγχρονη εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων και «γκριζάρισε» την περιοχή μας, αποτελεί ασέβεια και ύβρη στην Ιστορία.

 

 

3 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Ευαγγελία Μπιλλήρη δημοσιεύθηκε από Ευαγγελία Μπιλλήρη

  Αγαπητέ Σακελλάρη,
  επειδή όλοι θυμόμαστε την ημερομηνία της πτώσης του ελικοπτέρου στα Ιμια, μια ημερομηνία η οποία παραμένει γραμμένη ανεξίτηλη στην μνήμη μας, για την οποία δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στο διαδίκτυο, υπάρχει πραγματικά θέμα ετεροχρονισμένου εορτασμού. Εσύ, πέραν του πολιτικού-εθνικού θέματος το οποίο ανέκυψε και σχολιάστηκε σε πανελλήνια κλίμακα, καλύτερα ασφαλώς από μένα γνωρίζεις από το τυπικό της εκκλησίας ότι τα μνημόσυνα ποτέ δεν γίνονται αργότερα από την ημερομηνία θανάτου.....Ετσι απλώς και για το "τυπικό" του θέματος. Το ουσιαστικό θα ήταν να μην είναι και άδεια η εκκλησία την συγκεκριμένη ημέρα.

 • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Τρικοίλης

  Αφού νομίζεις ότι δε θα είναι ετεροχρονισμένος ο εορτασμος της μαύρης επετείου των Ιμίων, στις 5 Φεβρουαρίου, εγώ πια τι να πω; Μου συνιστάς τη vikipedia, τη στιγμή που εχουν κράξει την κυβέρνση ένα σωρό ιστοσελίδες για την προκλητική σιωπή της 29.1.12.

 • Σύνδεσμος σχολίου ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ δημοσιεύθηκε από ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ

  Αγαπητέ Σακελλάρη,
  Οι αδικοχαμένοι αξιωματικοί μάλλον χάθηκαν στις 31 Ιανουαρίου, δηλ. ...μόλις σαν σήμερα, ημέρα Τρίτη.
  Μήπως ...βιάστηκες πάλι... κατά λάθος εννοώ;
  Από την ιστοσελίδα λοιπόν http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%99%CE%BC%CE%AF%CF%89%CE%BD
  προκύπτει ότι, στις 31 Ιανουαρίου στις 05:30 ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version