Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο αντιδ/ρχος κ. Τσέρος στο κυνήγι των εσόδων του Δήμου (video) Κύριο

Εχει κλείσει ένα χρόνο στη θέση του αντιδημάρχου ο κ. Ηλίας Τσέρος, με τις αρμοδιότητες του υπεύθυνου στα διοικητικά και τα οικονομικά θέμα του Δήμου. Τον βρήκαμε να έχει βγει  στο κυνήγι των εσόδων που «πετάνε» και δεν φτάνουν τα ταμεία του Δήμου. 

 

Η ΑΡΓΩ πριν από μήνες είχε πάρει συνέντευξη από τον κ. Τσέρο για το φλέγον θέμα των οικονομικών του Δήμου και επανήλθε στις 19.1.12 από καθαρή δημοσιογραφική περιέργεια αλλά και για την ενημέρωση του κόσμου. Να δει ποια βήματα έχει κάνει ο Δήμος και ειδικά ο κ. Τσέρος. Ήταν στο πόστο του πρωί-πρωί και πάλευε με τα θέματα των τομέων του.

*

Αυτή την περίοδο, πρώτος και κύριος στόχος του κ. αντιδ/ρχου, τον οποίο υπηρετεί με επιμονή, απ’ ό,τι είδαμε, είναι η αναδιοργάνωση και η τάξη στον τομέα των οικονομικών του Δήμου. Προς το σκοπό αυτό, από τις πρώτες του κινήσεις ήταν η μετακίνηση στην Οικονομική Υπηρεσία μιας ικανής και εργατικής υπαλλήλου, οικονομολόγου, η οποία «χανόταν» στο Ληξιαρχείο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του από την αισθητή αναβάθμιση της παραγωγικότητας αυτής της κρίσιμης για το Δήμο υπηρεσίας. Γενικότερα, ο κ. Τσέρος ψάχνει, ως υπεύθυνος επί των διοικητικών, για υπαλλήλους με γνώσεις και ικανότητες, αλλά οι επιλογές είναι πολύ λίγες, όπως διαπιστώνει με απογοήτευση…

Το πρόβλημα που δεν τον αφήνει ήσυχο είναι τα οικονομικά του Δήμου, με πρώτο και κεντρικό ζήτημα τη διαφυγή εσόδων από το δημοτικό φόρο και από τα ενοίκια.

 

Ο δημοτικός φόρος

Έδωσε εντολή, με συγκεκριμένες και πρακτικές οδηγίες, όχι γενικά και αόριστα, για καταγραφή της εικόνας. Να δει ποιοι επαγγελματίες και επιστήμονες, ενώ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν δημοτικό φόρο, ξεφεύγουν. Αυτή η φοροδιαφυγή θέλει να ελεγχθεί και να διαπιστωθεί τι βάθος χρόνου έχει. Αυτός ο τομέας πιστεύει ότι κρύβει μεγάλα μυστικά και σκοτεινούς διαδρόμους, στους οποίους όμως είναι αποφασισμένος να βάλει δυνατά φώτα.

Προφανώς, αυτό είναι ζητούμενο. Το κατά πόσο θα φτάσει στον τελικό στόχο του, είναι ένα άλλο θέμα, γιατί το συγκεκριμένο οικονομικό πρόβλημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτική και μικροπολιτική παρουσία πολλών προσώπων και μηχανισμών εξουσίας.

 

Τα οφειλόμενα ενοίκια

Δεύτερο μέτωπο μάχης του κ. Τσέρου είναι τα διαφεύγοντα έσοδα από τα ενοίκια καταστημάτων του Δήμου. Εκφράζει την απορία πώς γίνεται, επί παραδείγματι, να έχουν περάσει πάνω εννιά χρόνια και ακόμη να μην έχει ξεκαθαριστεί το καθεστώς ενοικίασης των καταστημάτων στο ισόγειο του δημοτικού μεγάρου. Κάποιοι επαγγελματίες, που στεγάζονται σ’ αυτά, κάποτε ξόδεψαν λεφτά για να τα ολοκληρώσουν κατασκευαστικά και να τα διαμορφώσουν ως επαγγελματική στέγη, όμως στα χρόνια που πέρασαν ποτέ έγινε η καταμέτρηση: να υπολογιστούν πόσα ξόδεψαν, πόσα όφειλαν να είχαν καταβάλει στο Δήμο ως ενοίκια, και να βρεθεί αν ο Δήμος τους χρωστάει ή αν έχει να λαβαίνει. Για το θέμα αυτό, μας είπε, έδωσε εντολή στους δικηγόρους του Δήμου να ξεκινήσουν την καταγραφή.

Κατά πόσο και πότε θα φέρει αποτέλεσμα στο μέτωπο αυτό ο κ. αντιδ/ρχος, είναι συζητήσιμο. Θα το παλέψει με επιμονή, όπως τόνισε, και ελπίζει…

Αλλά και εδώ υπάρχει διαπλοκή συμφερόντων, πολιτικών και άλλων, που δημοσίως εμφανίζουν πρόσωπο δήθεν πολιτικής αντικειμενικότητας και μαχητικής αμεροληψίας, αλλά στο παρασκήνιο, στην «πολιτική κουζίνα», δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Όμως, επειδή πέρασαν πολλά χρόνια εκκρεμότητας, πολύ πιθανόν να έφτασε το πλήρωμα του χρόνου.

*

Η συζήτησή μας με τον κ. Τσέρο έγινε σε κλίμα φιλικό (γνωριμία από τα μαθητικά χρόνια) και μας μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Για το ίδιο θέμα θα τον επισκεφθούμε, αυτή τη φορά,  μετά από μικρό χρονικό διάστημα αυτή τη φορά.  

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version