Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επανεντάσσεται(;) ο Δήμος στο Πρόγραμμα Κοιν. Εργασίας (video) Κύριο

Ο δήμαρχος στην ΑΡΓΩ για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, τη Σχολή Δυτών, την Πυροσβεστική και τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού.

Ο Δήμος Καλύμνου συνεργάστηκε με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλύμνου και υπέβαλε μελέτη στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας για 150 θέσεις εργασίας. Η μελέτη όμως απορρίφθηκε, αλλά η δημ. Αρχή επανέρχεται.

 

Την εξέλιξη αυτή πάνω στο Επιχ. Πρόγραμμα ανακοίνωσε ο δ.σ. της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Μαύρος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση. Εις απάντηση ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης ανακοίνωσε, επίσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι το πρόγραμμα δε χάθηκε. Παρουσιάστηκε πρόβλημα με τον Εμπορικό Σύλλογο, γιατί στο Καταστατικό του δεν περιλάμβανε υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τα συναφή. Όμως ο Εμπορικός Σύλλογος αναθεώρησε το Καταστατικό του και τώρα ο Δήμος επιδιώκει να ξαναμπεί στο πρόγραμμα, διεκδικώντας αυτή τη φορά περί τις 40 θέσεις εργασίας.

Για το θέμα αυτό η ΑΡΓΩ ζήτησε λεπτομερέστερη ενημέρωση από το δήμαρχο κ. Δ. Διακομιχάλη, καθώς με τα όσα είπε στην τηλεοπτική του παρουσία δεν είχε δώσει σαφείς εξηγήσεις για την απόρριψη του Δήμου. Η συνέντευξη πάνω σ’ αυτό το θέμα διεξήχθη μέσα από ένα ζωντανό διάλογο που φώτισε επαρκώς πτυχές του θέματος.

Ο κύριος δήμαρχος επιμένει ότι το πρόγραμμα δε χάθηκε και ότι ο κ. Γ. Μαύρος βιάστηκε να μιλήσει απώλεια 150 θέσεων εργασίας. Μας είπε ότι βγήκε επιθετικά και απαίτησε να επανεξεταστεί ο φάκελος της Καλύμνου, και είναι βέβαιος ότι η Κάλυμνος θα μείνει μες στο πρόγραμμα. Αυτό προφανώς είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, που… προσδοκά ο Δήμος.

Γεγονός είναι ότι ο κύριος Διακομιχάλης αυτή την περίοδο τρέχει αγωνιωδώς, όμως τρέχει γιατί η πρόταση που υπέβαλε μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο «έμπαζε» - και εδώ δεν μπορεί να καταγγείλει καμιά ένσταση κανενός. Επομένως, όταν ο κύριος Μαύρος μίλησε για  χαμένες 150 θέσεις εργασίας, μιλούσε πάνω στο δεδομένο της απόρριψης του προγράμματος. Άσχετα αν από κει και πέρα ο κύριος δήμαρχος διεκδικεί, σε δεύτερη πια φάση, κάποιες 40 θέσεις εργασίας (όλες 5μηνης διάρκειας<). Αυτό αποτελεί νεότερη εξέλιξη, που κι αυτή η εξέλιξη δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει.

 

*

Συμπληρωματικά προς τη συνέντευξη, θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλύμνου βγήκε μπροστά μαχητικός στη διεκδίκηση του προγράμματος, αλλά όπως αποδείχτηκε, δε διέθετε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και τα τυπικά προσόντα, για να αναλάβει το βάρος του φορέα υλοποίησης – το πρόγραμμα απαιτούσε οι Δήμοι που θέλουν να καταθέσουν μελέτη, να εξασφαλίσουν πρώτα πιστοποιημένο φορέα υλοποίησης. Τι συνέβη λοιπόν; Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν ήξερε γιατί δε μελέτησε τους όρους του προγράμματος ή τα έδωσε μες στα όλα και όπου βγει; Όπως και να έχει η υπόθεση, η ουσία είναι ότι ο Εμπορικός Σύλλογος ζημίωσε την Κάλυμνο με την εμπλοκή του  στο πρόγραμμα.

2.  Ο Δήμος Καλύμνου, ρωτάμε, μελέτησε τους όρους του προγράμματος ή τα έδωσε κι αυτός μες στα όλα, όπως έκαναν και άλλοι δήμοι της χώρας μας; Και εδώ ένα είναι το αντικειμενικό γεγονός: Ο Δήμος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι στερείται επιστημονικού προσωπικού, κατάλληλου να ελέγξει τους όρους του προγράμματος και την πληρότητα του φακέλου, πριν υποβληθεί. Όμως προχώρησε «ξυπόλυτος» σε ένα πρόγραμμα «αγκαθωτό» (όπως θα είναι στο εξής όλα τα προγράμματα, ελληνικά και ευρωπαϊκά) με… ψυχραιμία άγνοιας.  

*

Και προχωρούμε: Ο κύριος δήμαρχος επεξέτεινε τη συνέντευξη (διά της ολισθήσεως από θέμα σε θέμα, το συνηθίζει) και έβαλε στην κουβέντα θα θέματα: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Σχολή Δυτών & Πυροσβεστική. Έτσι, και η ΑΡΓΩ πρόσθεσε το θέμα της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού. Αφορμή στάθηκε η δήλωση του κυρίου δημάρχου στην τηλεόραση ότι θα προχωρήσει ο Δήμος στην ίδρυση Δημοτικής Σχολής Ε.Ν.

 • ·        
 • ·         Τη Σχολή Δυτών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με μόνιμο προσωπικό, τη θεωρεί δεδομένη ο κύριος δήμαρχος. Η ΑΡΓΩ παρατήρησε ότι Πυροσβεστική θα είναι δεδομένη μόνον όταν ανοίξει και λειτουργήσει με δικό της προσωπικό, όχι με αποσπασμένους.
 • ·         Τη Δημ. Σχολή Εμπορικού Ναυτικού που προτίθεται ο Δήμος να ιδρύσει σε σύμπραξη με ιδιώτες, τη θεωρεί ο κύριος δήμαρχος και αυτή κατάκτηση της παρούσης δημ. Αρχής.

Στο θέμα της Σχολής Ε.Ν. επισημάναμε στον κύριο δήμαρχο δύο πράγματα:

Πρώτο:  Η ΑΡΓΩ λοιδορήθηκε, όταν έγραψε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ιδρύσει το κράτος Σχολή Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, για τους λόγους που τόνισε τότε: 1) συρρικνώνονται και συνενώνονται οι σχολές και τα πανεπιστήμια, 2) μεγάλος προϋπολογισμός οι κτιριακές υποδομές, η υλικοτεχνική υποστήριξη μιας τέτοιας σχολής, και 3) όνειρο ο διορισμός καθηγητών ειδικότητας, πανεπιστημιακού επιπέδου κ.λπ. Τώρα ο κ. δήμαρχος ομολογεί ότι το κράτος απέρριψε το αίτημά του και γι’ αυτό θα ιδρύσει δημοτική σχολή.

Δεύτερο: Δημοτική Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, ισότιμη με τις κρατικές, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να λειτουργήσει στην Κάλυμνο. Για μια δημοτική σχολή είναι πολύ περισσότερο δυσεπίλυτα τα ίδια προβλήματα: 1) κτιριακό, 2) υλικοτεχνική υποδομή, 3) διδακτικό το προσωπικό πανεπιστημιακού επιπέδου με μεταπτυχιακούς τίτλους στην ειδικότητα που χρειάζεται μια σχολή Ε.Ν.  Αυτά τα προβλήματα, αντικειμενικά, είναι αδύνατο  να τα αντιμετωπίσει ο Δήμος, τη στιγμή που κάθε μήνα ψάχνει πού θα βρει λεφτά να πληρώσει τους υπαλλήλους του. Ο Δήμος Καλύμνου είναι μια επιχείρηση που υστερεί σε προσωπικό επιπέδου, δεν έχει χρήμα και ονειρεύεται πολυτέλεια σαπουνόπερας. 

Πολλά τα θέματα της συνέντευξης μέσα σε λίγο χρόνο. Ο κ. Διακομιχάλης είχε και πάλι ροπή προς τον διδακτισμό και τις υποδείξεις για τη «σωστή» δημοσιογραφία, αλλά αυτά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται εύκολα.  Ωστόσο, τέθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις, που σε καμιά από τις συνηθισμένες μαζικές συνεντεύξεις δεν θα «έτρεχαν».  

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

 • Σύνδεσμος σχολίου Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου δημοσιεύθηκε από Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου

  "ΘΑ πάρουμε αυτές τις 40 θέσεις εργασίας"
  όπως λέμε:
  "ΘΑ πάρουμε τις 150"
  "ΘΑ διορίσουμε 400 από τον πρώτο μήνα"
  "ΘΑ βάλουμε τέλος στο ενοικιάζεται και πωλείται"
  "ΘΑ κάνουμε αντιπλημμυρικά"
  "ΘΑ κάνουμε έργα"
  και πάρα πολλά άλλα ΘΑ, που από αυτά, ΘΑ πάρουμε ... κάτι άλλο
  και που αυτά τα ΘΑ, ΘΑ μας τα ΘΑ πάλι σε δύο χρονάκια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version