Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Εύρωστη» η ΣΑΤΑ. Παράπονα τέλος, τώρα, δουλειά…(video) Κύριο

Το πρόβλημα της «κουτσουρεμένης» ΣΑΤΑ, που σκέπαζε την πολιτική επικαιρότητα όλο το 2011, τέλειωσε. Ο Δήμος έκανε ταμείο με ΣΑΤΑ ίση ή και μεγαλύτερη από αυτήν που πήρε το 2010 η δημαρχία Γ. Ρούσσου.

 

Η είδηση αυτή ανέβηκε στην επιφάνεια ως όψη της αντικειμενικής πραγματικότητας, στις 29.12.2011, κατά τη συνεδρίαση του δημ. σ/λίου, μέσα από το θέμα του πινακίου για αποδοχή χρημάτων από τη ΣΑΤΑ και την ανακοίνωση του κ. δημάρχου (φωτο: αριστερά – δεξιά ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Γαβαλάς).

«Απόψεις»

Ο επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης κ. Γ. Γαλουζής παρατήρησε ότι το ποσό της ΣΑΤΑ του 2011, όπως διαμορφώθηκε τελικά, είναι ίσο ή και μεγαλύτερο από αυτό που είχε εισπράξει η προηγούμενη δημ. Αρχή του κ. Γ. Ρούσσου, γύρω στο 1,3 εκ. ευρώ. Επομένως τα παράπονα πια για τη ΣΑΤΑ δεν στέκουν.

Ακολούθως ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος τόνισε ότι η πρόφαση της δημ. Αρχής ότι είχε κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ, έπαψε να έχει βάση. Επισήμανε μάλιστα ότι, ενώ κατά πάγια τακτική η τελευταία δόση της ΣΑΤΑ ερχόταν αρχές του επόμενου έτους, φέτος ήρθε εντός του έτους. Ο κ. Ρούσσος παρατήρησε, επίσης, ότι  ο κ. δήμαρχος έχει πια την άνεση να ασκήσει την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική που υποσχέθηκε στο λαό.

Ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης όμως διαφώνησε με τις εκτιμήσεις της αντ/τευσης και μίλησε για «θέατρο του παραλόγου». Κατά τη δική του «οπτική», τα ποσά για τα οποία γίνεται λόγος δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, γιατί τα χρήματα αυτά δεν εισέρρευσαν ακόμη στα ταμεία του Δήμου, αλλά αποτελούν, προς το παρόν, αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.

Η αλήθεια

Αλλά η αλήθεια κάπως… διαφορετική. Ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε στον τύπο και όχι στην ουσία. Η γραφειοκρατική διαδικασία προβλέπει πρώτα να αποφασίσει ο Δήμος, διά του δημ. σ/λίου, την «αποδοχή των χρημάτων» και μετά θα τρέξει το χρήμα στα ταμεία του Δήμου. Δηλαδή, ο κ. δήμαρχος χρησιμοποίησε ένα επιχείρημα μόνο για τη βραδιά εκείνη. Επιχείρημα χωρίς αύριο, αφού η ΣΑΤΑ είναι καθ’ οδόν.

Εκείνο όμως που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι ο ίδιος ο κ. δήμαρχος, καθ’ όλο το 2011, κατά τις εμφανίσεις του στα τοπικά κανάλια είχε ως μόνιμη επωδό (ρεφρέν) την «κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ». Πίστευε ότι έτσι δικαιολογούσε  την ακινησία του Δήμου. Συνωδά… (συν+ωδή= με την ίδια φωνή, με το ίδιο «τραγούδι», στο ίδιο μήκος κύματος) και η φιλικά προσκείμενη στον κ. δήμαρχο δημοσιογραφία, επαναλάμβανε το ίδιο επιχείρημα περί λειψής ΣΑΤΑ, που «δεν επέτρεπε στο Δήμο» να παράξει έργο.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έφυγαν αρκετοί μήνες με τη ΣΑΤΑ να μένει περίπου στις 250.000€ και, μετά, 390.000€. Αλλά αυτή η ταμειακή κίνηση της ΣΑΤΑ μες στο οικονομικό έτος δεν ήταν πρωτοφανής και πρωτόγνωρή. Ωστόσο, η ιστορία αυτή έφτιαχνε κλίμα, έστω και «εποχικό». Οι εποχές όμως αλλάζουν και μαζί τους αλλάζει το κλίμα. Η ΣΑΤΑ και πάλι «εύρωστη».

Ο μονόδρομος

Τώρα που η ΣΑΤΑ, παρά τη φοβερή κρίση που μαστίζει τη χώρα, ολοκληρώθηκε στο ίδιο ή και μεγαλύτερο ύψος της περσινής, χωρίς να γίνει καμιά ξεχωριστή μεταχείριση της Καλύμνου (και χωρίς να «λειτουργήσει» καμιά προσωπική γνωριμία του κ. δημάρχου), το «επιχείρημα-ΣΑΤΑ» πρέπει να πάψει. Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες δεν έχουν πια χώρο να σταθούν. Nα τελειώσουν τα λόγια και να αρχίσουν τα έργα.

Ο Δήμος έχει μπροστά του το μονόδρομο της πολλής δουλειάς και του συντονισμού της ρεταρισμένης «μηχανής» του Δήμου. Η σκληρή πραγματικότητα λέει ότι ο Δήμος Καλυμνίων, ως «Καλλικρατικός», πήρε στους ώμους του διοικητικές αρμοδιότητες και Υπηρεσίες που δεν είναι για τα «κυβικά» του. Προς το παρόν, αδυνατεί ακόμη και να τις εποπτεύσει τυπικά. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να τις ελέγξει ούτε και να τις κατευθύνει σε παραγωγική λειτουργία. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα ο κ. δήμαρχος «ξεθύμαινε» στη ΣΑΤΑ… που βιάστηκε να την πει «κουτσουρεμένη», αλλά και στους «βαρβάρους».

Τώρα, οι «βάρβαροι» έφυγαν ο κ. δήμαρχος βλέπει μπροστά του την Κάλυμνο που μαραζώνει και τη διοικητική μηχανή του Δήμου να μη πηγαίνει ούτε με σπρώξιμο. Επίσης, βλέπει ότι με  το πολύκροτο σκάνδαλο του ΧΥΤΑ (ακόμη να αποδειχτεί!!!) που έβαλε μπροστά σαν «βιομηχανική δράση», άνοιξε ένα τεράστιο χάος επαφής και συνεργασίας με τους μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών. Ζητείται «γεφυροποιός», γιατί μόνη της η διοικητική επιβολή δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι δεν είναι εξαρτήματα μηχανής.

Από την άλλη, ο ευγενικός, φιλότιμος και πάντα καλών προθέσεων αντιδ/ρχος κ. Ηλ. Τσέρος μόνος του είναι αδύνατο να κυβερνήσει το σαπιοκάραβο του Δήμου. Θέλει δε θέλει ο κ. Διακομιχάλης, θα υποχρεωθεί (α) να βάλει τάξη στο διοικητικό χάος του Δήμου, και (β) αντί τρέχει σε νυκτερινές ανασκαφές για ανακαλύψεις «σκανδάλων», να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για τα «καυτά» τοπικά προβλήματα ανάπτυξης.

ΣΑΤΑ, τέλος συζήτησης. Πάμε για άλλα…        

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου δημοσιεύθηκε από Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου

    Ας ευχηθούμε να κάνουν την αποδοχή των χρημάτων και όχι να την παραβλέψουν (όπως παραβλέφθηκαν και άλλες απαραίτητες ενέργειες σε άλλα κονδύλια που χάθηκαν), έτσι απλά και μόνο για να έχουνε να λένε για «κουτσουρεμένη» ΣΑΤΑ.
    Κάποιους θα βόλευε μια χρεοκοπημένη ΣΑΤΑ, όχι πάντως τους Καλύμνιους. Μακάρι να κάνουνε τα στοιχειώδη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version