Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νέα ευκαιρία αμοιβαίας οικονομικής ωφέλειας Ελλάδας-Τουρκίας (φωτο & video) Κύριο

Τα νησιά μας έχουν μπροστά τους μια μεγάλη ευκαιρία-πρόκληση για άλμα στον τουρισμό, που είναι πια και ο κύριος, αν όχι ο μοναδικός, τομέας ανάπτυξης για τη χειμαζόμενη τοπική - και εθνική μας - οικονομία. Και αυτή την ευκαιρία τη δημιούργησε αποκλειστικά και μόνον ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης, με τη νέα του πρωτοβουλία.

 

Πρακτικός, ουσιαστικός και αποτελεσματικός στην πολιτική του ο κ. Γ. Νικητιάδης,, μέσα σε ένα τριήμερο, 9-11/12/11, άνοιξε τη μεγάλη πόρτα εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών από την Αττάλεια, για τη νότια Δωδεκάνησο, και από το Μπόντρουμ και Τουρκούτ-Ρεϊς, για τα βόρεια Δωδεκάνησα, αφού προφανώς είχε προηγηθεί πολλή και μεθοδική δουλειά του υφυπουργού στην Ελλάδα και στην Τουρκία.  

Ρόδος, Κως Κάλυμνος

Την Παρασκευή, 9/12, στη Ρόδο, μέσα σε μια εορταστική εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος και όλοι οι παράγοντες του ροδιακού τουρισμού: ιδιοκτήτες και δ/ντές ξενοδοχείων, τουριστών πρακτορείων και γραφείων, ο κ. Νικητιάδης υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την κα. Κρίσταμπελ Σίλβα, γενική διευθύντρια της VFW Global. Πρόκειται για διεθνή εταιρία-κολοσσό που αναλαμβάνει την ταχύτατη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας. Οι υπογραφές Γ. Νικητιάδη-Κρίσταμπελ Σίλβα αφορούσαν τη λειτουργία του γραφείου που άμεσα θα ιδρύσει η εταιρία στην Αττάλεια, την απέναντι από τη Ρόδο μεγάλη πόλη της Τουρκίας.  

Την επομένη, 10/12, επαναλήφθηκε στην Κω το ίδιο πολιτικο-επιχειρηματικό σκηνικό, με την παρουσία και πάλι των δημοτικών αρχών του νησιού και όλων των παραγόντων και επιχειρηματιών του Κωακού τουρισμού. Στην Κω ο κ. Νικητιάδης υπέγραψε με την κα. Κρίσταμπελ Σίλβα τη συνεργασία το γραφείο στο Μπόντρουμ. Άξιο αναφοράς είναι ότι μαζί με την κα. Κρίσταμπελ Σίλβα ήταν και η κα. Κίγκντεμ Σάρι Φράσερ, γενική γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων του Μπόντρουμ και μέλος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας. Παρών, επίσης ήταν και Κώος τουριστικός πράκτορας κ. Παναγιώτης Κοκορομύτης, ο οποίος διαθέτει τριακονταετή πείρα στη διακίνηση ταξιδιωτών και τουριστών από και προς Μπόντρουμ.

Την τρίτη ημέρα του ιστορικού αυτού οδοιπορικού ελληνοτουρκικής συνεργασίας, την Κυριακή 11/12, ο κ. Νικητιάδης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του γραφείου του κ.κ. Γ. Ρούσσο, Παν. Καλκατζάκο και Σεβαστό Μανιά, έφερε στην Κάλυμνο τις δύο Τουρκάλες επιχειρηματίες. Σκοπός της εδώ επίσκεψης τους ήταν η ενημέρωση των δημοτικών αρχών και των τοπικών επιχειρηματιών του τουρισμού, αλλά και, μέσω των τοπικών ΜΜΕ, του λαού της Καλύμνου. Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, στις 10:30. Στο τραπέζι των ομιλητών ήταν ο κ. Νικητιάδης, οι γυναίκες επιχειρηματίες από την Τουρκία, ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού κ. Γ. Κοπανέζος.

Μετά το καλωσόρισμα του κ. Κοπανέζου και του κ. Διακομιχάλη, ο κ. Νικητιάδης ενημέρωσε αναλυτικά τους (δυστυχώς λιγοστούς) παρόντες και τους εξήγησε τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει στην Κάλυμνο η νέα τουριστική πύλη Μπόντρουμ και Τουρκούτ-Ρεϊς. Στη συνέχεια χαιρέτισαν τη συνάντηση οι δύο επιχειρηματίες γυναίκες από την Τουρκία και ο Κώος τουριστικός πράκτορας κ. Παν. Κοκορομύτης.   

Πύλη ανάπτυξης

Είναι, αναμφίβολα, ιστορική αυτή η πύλη τουριστικής ανάπτυξης που άνοιξε ο κ. Νικητιάδης. Χωρίς βίζα, ως γνωστόν, δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα νησιά μας τουρίστες από τις γειτονικές μας παράλιες πόλεις της Τουρκίας (πρώτο εμπόδιο), αλλά και αυτή η έκδοση της βίζας συνθλίβονταν, ίσαμε τώρα, στα γρανάζια της τουρκικής γραφειοκρατίας (το δεύτερο εμπόδιο), καθώς, για τον έλεγχο των μετακινούμενων από Τουρκία προς τα νησιά μας η έκδοση βίζας γινόταν στη Σμύρνη – αντίθετα, η είσοδος στην Τουρκία ταξιδιωτών και τουριστών από τα νησιά μας ήταν πάντοτε πολύ… εύκολη. Μια τόσο περιπετειώδης έκδοση βίζας καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη τη μετακίνηση στα νησιά μας τουριστών που παραθέριζαν στα απέναντι μας τουρκικά θέρετρα. Και βέβαια, αυτή η τροχοπέδη ήταν, επίσης, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για τους Τούρκους τουριστικούς πράκτορες. Στο εξής η έκδοση της βίζας θα είναι υπόθεση2-3 ημερών, το πολύ, από τα γραφεία έκδοσης της βίζας στην Αττάλεια και στο Μπόντρουμ. Και για τα νησιά μας, εκτός από το Μπόντρουμ που στέλλει τουρίστες σε Κω και Κάλυμνο, το γραφείο βίζας του Μπόντρουμ θα εξυπηρετεί και την τουριστική πόλη Τουρκούτ-Ρεϊς, με την οποία η Κάλυμνος έχει αναπτύξει δεσμούς φιλίας στο πρόσφατο παρελθόν.

Να θυμίσουμε, επί Δημαρχίας Ρούσσου, οι σχέσεις του Δήμου Καλυμνίων με τους Δήμους Μπόντρουμ και Τουρκούτ-Ρεϊς είχαν ξεκινήσει μια ειλικρινή συνεργασία, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε λόγω των προαναφερόμενων γραφειοκρατικών εμποδίων στην Τουρκία. Σήμερα το τοπίο άλλαξε. Νέα εποχή με νέες ευκαιρίες άνοιξε ο κ. Νικητιάδης.

Ευκαιρία με προϋποθέσεις

Αλλά, προς γνώση και (δημιουργική) συμμόρφωση, κάθε ευκαιρία δε σημαίνει και έτοιμο χρήμα. Αυτή την τεράστια λεωφόρο τουριστικής ανάπτυξης που ανοίγει μπροστά μας θα μπορέσει να την «τρέξει» η Κάλυμνος (για την Κω δε τίθεται ζήτημα, είναι από χρόνια στην πρώτη γραμμή ετοιμότητας), μόνο αν Δήμος και επιχειρηματίες σηκώσουν τα μανίκια και αρχίσουν τη σκληρή, συστηματική και υπεύθυνη δουλειά. Να φέρουν σύντομα αποτελέσματα στην πράξη - όχι στα λόγια από τηλεοράσεων.

Και αυτό απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις: Να οργανωθεί σωστά η επιχειρηματικότητα της Καλύμνου στο μοναδικό πια τομέα που δίνει ελπίδα στο νησί: στον Τουρισμό, αφού βλέπουμε ότι και η αλιεία, μπροστά στην προϊούσα ερήμωση των θαλασσών από ψάρια και σφουγγάρια, καταφεύγει στον «αλιευτικό τουρισμό». Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, η Κάλυμνος θα μαραζώσει ακόμη περισσότερο. Δεν αρκεί το έτοιμο χρήμα από Αυστραλία, Αμερική και από τα καράβια, για να θρέψουν το νησί. Ούτε μπορεί ο εμπορικός κόσμος να περιμένει τους «κοντοκουρεμένους» μισθούς και τα ανύπαρκτα δώρα των υπαλλήλων, για να επιβιώσει.      

Εθνικής σημασίας

Αλλά εκτός από μεγάλη σπουδαιότητα που έχει η πρωτοβουλία αυτή του κ. Νικητιάδη για την οικονομία των νησιών μας, εξίσου σημαντική είναι και η εθνική διάσταση αυτής της πόρτας επικοινωνίας και συνεργασίας που άνοιξε με τη γείτονα χώρα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία σκιάζονταν πάντοτε από την καχυποψία, την έλλειψη εκατέρωθεν εμπιστοσύνης και την απουσία του αμοιβαίου συμφέροντος, που μπορεί να ηρεμεί τα πνεύματα. Ο τουρισμός, στα χρόνια μας, φαίνεται να αποτελεί τη μοναδική τράπεζα αξιόπιστης διαπραγμάτευσης και συντονισμού της ανάπτυξης προς όφελος και των δύο χωρών. Επομένως, η πρωτοβουλία του κ. Νικητιάδη αποκτά εθνική διάσταση πολύ σημαντική.

Βέβαια η Ευρωπαϊκή συνθήκη Σένγκεν (1985), την οποία υπέγραψε η χώρα μας το 1992 (άρχισε να λειτουργεί το 1995), δε διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και τουριστών από και προς Τουρκία, καθότι η Τουρκία δεν είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τις δυσκολίες και να μεμψιμοιρούμε. Το γραφείο έκδοσης βίζας και η σύντονη δράση της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων του Μπόντρουμ, κάτι που εγγυήθηκε με την παρουσία της η κα. Κίγκντεμ Σάρι Φράσερ, αποτελούν μηχανισμούς υπέρβασης του δικτύου της Σένγκεν – πέραν του ότι εμείς προβλέπουμε, ας μας επιτραπεί αυτή η πρόβλεψη, ότι η χώρα μας σύντομα θα διεξάγει μεγάλο… εθνικό αγώνα για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ ως πλήρες μέλος.

Πλούσιος «σφουγγαρότοπος»

Στην Κάλυμνο (για να χρησιμοποιήσουμε και ορολογία της σπογγαλιείας) ο κ. Νικητιάδης άνοιξε έναν πλούσιο τουριστικό «σφουγγαρότοπο». Το νησί μας καλείται να εκσυγχρονιστεί στη «βιομηχανία» του τουρισμού χωρίς πολλά λόγια; Ο Δήμος να μάθει να μη βλέπει πρώτα την οικονομία στις δαπάνες για την προώθηση του τουρισμού (και να καυχιέται γι’ αυτή την «οικονομία»), αλλά να πρώτα να βλέπει την επένδυση στον τουρισμό. Επένδυση με μυαλό και γνώση αλλά και αποφασιστικότητα. Να γίνει ηγέτης της τοπικής ανάπτυξης.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ioannis N. Patellis δημοσιεύθηκε από Ioannis N. Patellis

    Pyli isodou exodou logika mporei na ginei i Kalymnos olo ton chrono, aksiopiontas horis idietera ypsilo kostos to yparhon limeniko prosopiko me ti sxetiki ekpedefsi. ke me elahista epi pleon mihanimata. I diadikasies prepi na aplousteftoun ke na ginoun ousiastikes gia to kalo tis anaptyksis. I Tourkia me ton tourismo pou sygkentronei ke me tous Tourkous pou theloun na episkeftoun tin Ellada parousiazei terastia efkeria gia diki mas anaptyksi. Tha chriastoume voithia apo pantou etsi i allios.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version