Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΔΑΝ. Α. ΖΕΡΒΟΣ: Διευθέτηση μιας οικογενειακής υπόθεσης.

Το περασμένο καλοκαίρι στην Κάλυμνο είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω μερικά Καλύμνικα έγραφα του 19ου αιώνα, που είχε την καλοσύνη να μου διαθέσει για φωτογράφιση και ενδεχόμενη δημοσίευση ο εξάδελφος της συζύγου μου Νικόλας Ι. Κουτελλάς, τον οποίο θερμότατα ευχαριστώ.

 

Από τα έγγραφα αυτά μου έκαμε εντύπωση ένα, τρόπον τινά, συμφωνητικό για την διευθέτηση οικογενειακής υπόθεσης, σε σχέση με ορφανά από μητέρα μικρά παιδιά, των οποίων ο πατέρας ξαναπαντρεύτηκε και, όπως φαίνεται, η οικογένεια της μητέρας πρόβαλε αξιώσεις για την επιμέλεια των ορφανών και τη διαχείριση της προίκας της μητέρας τους. Το ζήτημα παραπέμφθηκε στη διαιτησία των προεστών και των ‘‘νοικοκυρών’’ οι οποίοι αποφάσισαν ότι από τα παιδιά τα μεν αγόρια θα μείνουν με τον πατέρα τους, το δε κορίτσι με τον από μητέρα παππού του, ο οποίος θα διαχειρίζεται και την προίκα της πεθαμένης κόρης του. Η λύση αυτή ήταν σύμφωνη με τα ήθη, τα έθιμα και τη νοοτροπία της εποχής, κατά τα οποία τα προικιά της μάνας, κινητά και ακίνητα, ανήκαν στην θυγατέρα, ενώ εθεωρείτο μεγάλη δυστυχία να μεγαλώσει ένα κορίτσι με μητριά διότι θα το βάζει να κάνει δουλειές και ‘‘θα το κάμει δούλα’’, ενώ η μάνα θα το έβαζε βέβαια κι εκείνη να κάνει δουλειές, αλλά ‘‘για να μαθαίνει και να γίνει καλή νοικοκυρά’’!!

Το έγγραφο

1818, Οκτωβρίου 30, Κάλυμνος

Την(1) σήμερον, κατέμπροστεν των κατά καιρόν τιμιοτάτων προεστώτων και λοιπών παρευρεθέντων αξιοπίστων υποκειμένων, δηλοποιώ και φανερώνω εγώ ο κάτωθεν υπογεγραμμένος Αντώνης Θεμελάκη, ότι με το να ήθελεν πληρώσει το κοινόν χρέος(2) η μακαρίτισσα η ομότιμός(3) μου Ελένη, ο Θεός να την αναπαύση εν κόλποις Αβραάμ, και αφήνοντάς μου τρία ορφανά παιδιά ανήλικα, τα δύο αρσενικά και εν θηλυκόν, και μη δυνάμενος εγώ ο Αντώνης όπου να διαφεντεύσω τα παιδιά, επήγα λοιπόν και επαντρέφθηκα.

Ερχόμενος λοιπόν με τον πεθερόν μου εις τους νοικοκυρούς(4) δια να θεωρήσωμεν την υπόθεσιν των παιδιών(5), εις ποίον μέρος είθελον σταθούν τα παιδιά.

Λοιπόν την σήμερον ευρέθη εύλογον παρά των νοικοκυρών δια να πάρω τα αρσενικά παιδιά εις τα χέρια μου.

Εγώ λοιπόν, ως πατέρας τα παίρνω σήμερον εξ όλης μου καρδίας, όπου να τα θρέφω με δίχως έξοδον, και η προίκα της γυναικός μου να είναι εις το χέρι του πεθερού μου, ως καθώς διαλαμβάνει η αγκλαβή(6), όπου να θρέφη και η τιμιότης του το θηλυκόν παιδί με δίχως έξοδον και αυτό.

Όθεν εις ένδειξιν αληθείας έγινεν το παρόν μου σεβαστικόν(7) και βεβαιωτικόν γράμμα και έδωσά το εις χείρας του πεθερού μου δια την της αληθείας βεβαιοτέραν ένδειξην. Χρ.(8)

Εγώ ο Αντώνης Θεμελάκη υπόσχομαι εις τα γραφόμενα.

Διάκο Μιχάλης Χατζή Νομικού υιός, κατά καιρόν Γέροντας.

Χατζή Νικόλαος Σφουγκαρέλη, κατά καιρόν Πρώτος.

Διάκο Μιχάλης Χατζή Γεώργη υιός, κατά καιρόν Γραμματικός.

Παπά Μιχάλης Μαζόρος και βεκίλης(9) του ταβλαρίου(10) έγραψα και μαρτυρώ.

Παρατηρήσεις και σχόλια

(1) Στο χειρόγραφο η κατακόρυφη γραμμή του «Τ» είναι πολύ μακρύτερη του συνήθους και περίπου στο πάνω 1/3 του μήκους της έχει μικρή κάθετη γραμμή ώστε να παραπέμπει στο σημείο του Σταυρού. (2) ‘‘πλήρωσε το κοινό χρέος’’ = πέθανε. (3) ομότιμος = σύζυγος. (4) Οι ‘‘νοικοκυραίοι’’ μαζί με τους Προεστούς, που ήσαν μεν αιρετοί αλλά στην πράξη οριζόντουσαν από τους νοικοκυραίους, ασκούσαν την ουσιαστική διοίκηση της Καλύμνου. (5) Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η γνώμη των νοικοκυραίων, δηλαδή των προυχόντων της μικρής Καλύμνικης κοινωνίας, ήταν καθοριστική για την διευθέτηση οικογενειακών προβλημάτων, όπως το που θα μένουν και ποιος θα συντηρεί τα ανήλικα παιδιά, των οποίων η μεν μητέρα πέθανε ο δε πατέρας ξαναπαντρεύτηκε. (6) αγκλαβή = προικοσύμφωνο (εκλαβή). (7) σεβαστικόν = γραμμένο με σεβασμό. (8) Χρ = Συνηθισμένο μονόγραμμα στο τέλος τέτοιων εγγράφων, ιδίως όταν ο γραφέας είναι ιερωμένος. Προφανώς παραπέμπει στο ‘’Χριστός’’. (9) Βεκίλης = Εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος (τουρκ. vekil = εκπρόσωπος). (10) Ταβλάριος = Νοτάριος, Συμβολαιογράφος (Λατιν. Tabularius).

Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version