Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καναδο-Ταϊβανέζοι στην Κάλυμνο για την αφαλάτωση Κύριο

Θα γίνει προκήρυξη, λέει ο δήμαρχος - Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα… 

 

Η κατασκευή μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης στην Κάλυμνο υπήρξε μια από τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις του δημάρχου κ. Δ. Διακομιχάλη, από την προηγούμενη του θητεία. Δηλαδή προ εννέα ετών. Και τώρα, επί το έργον.

Το Σάββατο, 22.10.11, το μεσημέρι, τηλεφώνημα από το γραφείο δημάρχου καλούσε τα ΜΜΕ σε κατεπείγουσα συνάντηση, στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ. Το θέμα άγνωστο, ωστόσο προβλέψιμο. Και τα «αποκαλυπτήρια» έγιναν στην αίθουσα συνεδριάσεων της επιχείρησης.

Παρόντες, στη μία πλευρά της οβάλ τραπεζαρίας, ένας Καναδός, τρεις Ταϊβανέζοι και ο κ. Γιάννης Κάννης, ο Καλύμνιος τέως βουλευτής και υπουργός Βιομηχανίας Καναδά, ο οποίος ανέλαβε και καθήκοντα διερμηνέα. Στην άλλη πλευρά παρακάθισαν ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Γ. Κοπανέζος, μέλη του διοικ. σ/λίου και στελέχη της επιχείρησης.

Ο σκοπός του κ. δημάρχου

Η δημοσιοποίηση των επαφών αυτών ήταν ο σκοπός του κ. δημάρχου στη συνάντηση αυτή, προφανώς για να μην κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι διεξάγει κρυφές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για ένα τόσο μεγάλο έργο. Έως εδώ. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων θεωρήθηκαν περιττές ή πρόωρες λόγω της μη προετοιμασίας για τις κατάλληλες απαντήσεις.  

Κατά συνέπεια, ο ρόλος των ΜΜΕ (που μπόρεσαν να είναι παρόντα στην αιφνιδιαστική αυτή πρόσκληση) τελείωσε με τη λήψη πλάνων από τους σύντομους χαιρετισμούς και τα καλωσορίσματα  προς τους καλεσμένους από τον κ. πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, τον κ. δήμαρχο και στο ξεκίνημα από τον κ. Κάννη. Αντιφώνηση από τους Καναο-Ταϊβανέζους δεν προβλεπόταν, ούτε και ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Β΄ Στήλη

Ποια τα κριτήρια των προσφορών;

Η δημ. Αρχή δεν είναι ακόμη έτοιμη για δηλώσεις σαφείς, με συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτά θα προκύψουν στην πρόοδο των επαφών και διαπραγματεύσεων και με τη συγκεκριμένη εταιρία και, πιθανόν, με άλλη εταιρία που, λογικά, θα πρέπει να περιμένουμε στην Κάλυμνο. Η αντιπροσωπεία της καναδο-ταϊβανέζικης εταιρίας είχε ολιγοήμερη παραμονή στην Κάλυμνο, αλλά τι ακριβώς συζήτησε με τον κ. Διακομιχάλη και τους συνεργάτες του, είναι άγνωστο κι ούτε θα γίνει καμιά σχετική ενημέρωση, απ’ ό,τι καταλάβαμε.

Προς το παρόν, ο κ. δήμαρχος και ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ βρίσκονται στη διαδικασία «αναγνώρισης του εδάφους» και δοκιμής επιχειρηματικών επαφών. Γι’ αυτό χαιρετίζοντας τους ξένους επιχειρηματίες (μεγαλοεργολάβους, θα λέγαμε) τους προειδοποίησαν με σαφήνεια ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για να αναδειχθεί η καλύτερη, η πιο συμφέρουσα προσφορά.

Όμως, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής και τεχνοκρατικής διαδικασίας: πρώτα θα ακούσει ο Δήμος τι προσφέρει η Α(λφα) και η Β(ήτα) εταιρία και μετά θα καθορίσει τα κριτήρια επιλογής της «καλύτερης» προσφοράς, ή πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Δήμος τι απαιτεί από τους υποψήφιους επενδυτές και μετά να συζητήσει μαζί τους; Αν και μια τέτοια συζήτηση μπορεί και να μην είχε νόημα.

Το πολιτικό, λοιπόν, ζήτημα που δημιουργείται είναι: Πώς θα συνταχθεί η προκήρυξη, ώστε να ανταποκρίνεται αποκλειστικά και μόνο στα συμφέροντα του λαού και να μην είναι «φωτογραφική» υπέρ της μιας ή της άλλης εταιρίας; Επομένως, πριν από αυτό το ερώτημα προηγούνται άλλα, τα οποία πρέπει να επεξεργαστεί το δημ. σ/λιο και να δώσει απάντηση παμψηφίας. Και τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει, περίπου, να είναι: 1) Με ποια κριτήρια όμως θα αξιολογηθούν οι προσφορές; 2) Ποιους όρους θα θέσει η δημ. Αρχή-ΔΕΥΑΚ; 3) Ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβει ο Δήμος - ΔΕΥΑΚ;

Προσκλήθηκαν κι ήρθαν…

Προφανώς οι φιλοξενηθέντες της Καναδο-Ταϊβανέζικης εταιρίας αφαλάτωσης δεν ήρθαν μόνοι τους, επειδή άκουσαν… (χωρίς να γίνει καμιά διεθνής ανακοίνωση ή προκήρυξη) ότι η Κάλυμνος πάει για αφαλάτωση και ψάχνει επενδυτές ή εργολάβους. Ήρθαν ασφαλώς με έμμεση πρόσκληση του Δήμου, διά του κ. Γ. Κάννη, τον οποίο το δημ. σ/λιο, με απόφαση της πλειοψηφίας πέρσι, τον εξουσιοδότησε να κάνει έρευνα αγοράς και να προσκομίσει στη δημ. Αρχή διευθύνσεις και ονόματα, δηλαδή εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αφαλάτωσης.

Να θυμηθούμε ότι στην ψηφοφορία εκείνη η μεν αξ. αντ/τευση καταψήφισε με ένταση την εξουσιοδότηση Κάννη, και η ελ. αντ/τευση είπε, για τους επικεφαλής της κ. Γιάννη Γαλουζή, ότι σήμερα μέσα από το διαδίκτυο μπορούμε να έχουμε πληρέστατη ενημέρωση για εταιρίες ανα τον κόσμο.  

Τι λέει η αξ. αντ/τευση

Και τώρα πάλι η αξ. αντιπολίτευση, διά του δημ. σ/λου Μ. Λελέκη, με δημόσια δήλωση, κατηγόρησε τον κ. Διακομιχάλη ότι δεν ενημέρωσε το δημ. σ/λιο, τους εκπροσώπους του λαού. Τον κατηγόρησε, επίσης ότι, αντίθετα με την ατάκα του ότι «δε συνομιλεί με εργολάβους» - επιλήψιμη πράξη για την οποία κατηγορούσε τον τέως δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο -, τώρα συνομιλεί με εταιρίες για ένα έργο πολύ μεγάλου προϋπολογισμού, χωρίς να έχει την άμεση ενημέρωση η αξ. αντ/τευση. Γεγονός που επιτρέπει να γίνονται πολλές υποθέσεις για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Από τι κινδυνεύει η δημ. Αρχή

Με τη συνεργασία αυτή – ή και με άλλες παρόμοιου τύπου – η δημ. Αρχή κινδυνεύει να συντάξει προκήρυξη, για διεθνή διαγωνισμό, καθ’ υπαγόρευση των εταιριών ή μιας εταιρίας. Κινδυνεύει να θέσει ως όρο στην προκήρυξη μια κατηγορία τεχνολογίας, που μπορεί να είναι στα μέτρα μιας εταιρίας και, έτσι, να μοιάζει ο διαγωνισμός με απευθείας ανάθεση διά της πλαγίας οδού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version