Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΔΑΝ. ΖΕΡΒΟΣ: Διατιμήσεις διαφόρων ειδών το 1864

Στις μικρές και σχεδόν απομονωμένες κοινωνίες, όπως ήταν η Κάλυμνος τον 19ο αιώνα, εύκολα δημιουργούνται στην αγορά των τροφίμων και άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών ολιγοπωλιακές συνθήκες, που έχουν αποτέλεσμα την κερδοσκοπική υπερτίμησή τους. Έτσι η Διοίκηση για την προστασία των καταναλωτών επιβάλλει υποχρεωτικές τιμές πώλησης (διατίμηση).

 

Σε ένα από τα βιβλία πράξεων της Δημαρχίας Καλύμνου, που τον 19ο αιώνα είχε σημαντικές διοικητικές, αστυνομικές, δικαστικές κ. ά. αρμοδιότητες και εξουσίες, είδα τρεις αποφάσεις του Ιουλίου 1864 για την επιβολή υποχρεωτικών τιμών πώλησης στα κρέατα, στα περιβολικά και στα κεραμικά. Επειδή πιστεύω ότι έχουν ενδιαφέρον τις παραθέτω στη συνέχεια.

 

Οι αποφάσεις

118

 Η Δημαρχία της Νήσου Καλύμνου, λαβόντες και την γνώμην του Δημοτικού Συμβουλίου διατάττομεν. 1ον. Το βωδινόν κρέας εις το εξής να πωλείται προς γρόσια τρία και ήμισυ η οκά, αριθμός 3:20(1). 2ον. Το μουνουχάρι(2) ομοίως τρία και ήμισυ, 3:20. 3ον. Τα εριφιακά και αιγιδινά τρία, 3. 4ον. Όστις ή πωλήση ή αγοράση(3) πλέον της ανωτέρω τιμής θέλει τιμωρείσθαι με φυλακήν και με πρόστιμον.

Εν Καλύμνω, τη 2 Ιουλίου 1864(4). Οι Δήμαρχοι

 

119

 Η Δημαρχία της Νήσου Καλύμνου, θεωρούντες, ότι εκ της υπερτιμήσεως των διαφόρων περιβολικών οι πτωχοί ζημιούνται ουσιωδώς, λαβόντες και την γνώμην του Δημοτικού Συμβουλίου, κανονίζομεν τας τιμάς αυτών ως εφεξής. Α΄. Αι μελιτζάναι του λοιπού να πωλώνται μία εις τον παράν. Αι μπάμναι δύο, αριθμός 2, εις τόν παράν(5). Αι ντομάται η οκά παράδες τριάκοντα αριθμός 30(6). Τα φασόλια γρόσι εν(7), αριθμός 1. και τα σταφύλια γρόσι εν(7), 1. Β΄. Ο παρά ταύτην την τιμήν πωλήσει ή αγοράσει θέλει τιμωρείσθαι με φυλακήν καθυποβαλλόμενος και εις πρόστιμον.

Εν Καλύμνω, τη 4 Ιουλίου 1864. Οι Δήμαρχοι

 

124

 Η Δημαρχία Καλύμνου, θεωρούσα ότι εκ της υπερτιμήσεως των πηλίνων αγγείων ζημιούνται οι πτωχοί(8), εκ των οποίων ακούονται καθ’ εκάστην παράπονα, προς κατάπαυσιν των ζημιών τούτων και θεραπείαν των παραπόνων, λαβόντες και την γνώμην των προκριτωτέρων(9), διατάττομεν: Α΄. Εις το εξής τα μεν λαγήνια να πωλώνται έκαστον ανά παράδες δεκαπέντε, αριθμός 15, αι δε φαρδολαγήναι ομοίως ανά [παράδες] δεκαπέντε 15. Αι μεγάλαι στάμναι γρόσια 2:20 αι δεύτεραι 1:10, τα λαγηνοπούλια [παράδες] 30, τα μουγούρια γρόσια 2:20, οι πήλινοι οι μεγάλοι [παράδες] 15, οι δεύτεροι [παράδες] 10, οι πίθοι των 5 κοιλών(10) γρόσια 20, των 4 κοιλών γρόσια 15, των 3 κοιλών γρόσια 12, των 2 κοιλών γρόσια 8. Β΄. Οφείλουν οι κεραμείς άπαντες να συμμορφωθούν με την παρούσαν διάταξιν. Ο δε φωραθείς, ότι πωλεί περισσότερον της ανωτέρω τιμής, θέλει υποβάλλεσθαι εις πρόστιμον.

Τη 24 Ιουλίου 1864, εν Καλύμνω. Οι Δήμαρχοι

Παρατηρήσεις και σχόλια

(1) 3:20 = 3 γρόσια και 20 παράδες. Δεδομένου ότι το γρόσι είχε 40 παράδες, οι 20 παράδες ήταν μισό γρόσι. (2) μουνουχάρι = ευνουχισμένο ενήλικο αρσενικό ζώο, συνηθέστερα τράγος. (3) Αξιοπρόσεκτο ότι θεωρείται παραβάτης και όποιος αγοράζει σε ψηλότερη τιμή. (4) Αξιοπρόσεχτο ότι στον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται αρνίσιο κρέας. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι είχε την ίδια τιμή με το κατσικίσιο, ή ίσως στο ότι την εποχή που εκδίδεται η απόφαση (Ιούλιος) δεν υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα αρνιά. (5) Αξιοπρόσεκτο ότι οι μελιτζάνες και οι μπάμιες πουλιόντουσαν με το κομμάτι! (6) Μια οκά ντομάτες στοίχιζε όσο 30 μελιτζάνες, που δεν θα ζύγιζαν πιστεύω λιγότερο από 5 οκάδες. (7) Προφανώς πρόκειται για φρέσκα φασολάκια και εννοείται ότι η τιμή αφορά μια οκά, που στοίχιζε όσο 40 μελιτζάνες!!. (8) Τότε τα πήλινα αγγεία, στάμνες, κανάτια, πιθάρια κ.λπ., ήταν είδη πρώτης ανάγκης και στην Κάλυμνο λειτουργούσαν βιοτεχνικά εργαστήρια, τα ‘‘Τσουκαλιά’’, που τα παρήγαν. Φαίνεται όμως ότι ο ανταγωνισμός δεν ήταν αρκετός για να κρατάει χαμηλά τις τιμές και έτσι επιβλήθηκε διατίμηση. (9) Αξιοπρόσεκτο ότι ενώ οι αποφάσεις για τα κρέατα και τα περιβολικά, είκοσι μέρες νωρίτερα πάρθηκαν μετά από γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, για τα κεραμικά ζητήθηκε η γνώμη των πιο σημαντικών από τους ‘‘προκρίτους’’!! (10) κοιλό (αρχ. κοίλον) = μονάδα όγκου, για την μέτρηση κυρίως σιτηρών, οσπρίων, ελιών, ξηρών καρπών κ. τ. ό., ίση περίπου με 35 λίτρα (2 τενεκέδες).

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version