Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απόλυτη η επιτυχία του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Κάλυμνο (video 5 φωτο 6) Κύριο

Την Τετάρτη, 21.9.21, η επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος Ευγενίδου ολοκλήρωσε το τριήμερο της στην Κάλυμνο (19,20 & 21.9.11) με επιδείξεις πειραμάτων φυσικής (η πίεση του αέρα, διάθλαση φωτός) και χημείας σε μαθητές των δημοτικών και λυκείων της Καλύμνου.

 

Οι νεαροί επιστήμονες: Μαρία Τσίπη-βιολόγος, Γιάννης Αλεξόπουλος-φυσικός και Γιάννης Κοντογιάννης-φυσικός επέλεξαν πολύ ενδιαφέροντα πειράματα, αλλά και ο τρόπος παρουσίασης ήταν εξαιρετικός. Και οι τρεις τους ήταν φιλικοί προς όλους και πολύ ευχάριστοι στα παιδιά. Η όλη τους παρουσία ήταν απόλυτα επιτυχής

Πρόγραμμα & Οργανωτικά

Στην Κάλυμνο έφθασαν Κυριακή απόγευμα (18.9.11) προερχόμενοι από Λειψούς, στα πλαίσια του προγράμματος που είχε καταστρώσει το Ίδρυμα για τα νησιά μας Λειψούς, Κάλυμνο και Κω, υπό τον τίτλο: Διαδραστική Έκθεση Επιστήμη και Τεχνολογία του. Τους φιλοξενούμενους των σχολείων της Καλύμνου υποδέχτηκε ο δ/ντής του 2ου Δημ. Σχολείου Πόθιας κ. Γιάννης Θεοφιλίδης, ως συντονιστής του τοπικού προγράμματος εκτέλεσης πειραμάτων στα δημοτικά σχολεία που είχαν οριστεί, αρχικά, ως κέντρα, του 2ου Δ.Σ. Πόθιας, του 6ου Δημ. Σχολείου, στο οποίο δ/ντής είναι ο κ. Ιω. Μουζουράκης, και του 1ου Δημ. Σχολείου Χώρας όπου δ/ντής είναι ο κ. Ιω. Μαστροκούκος.

Το οργανωτικό έργο του κ. Θεοφιλίδη βοήθησε καθοριστικά, ώστε στα ως άνω δημ. σχολεία-κέντρα να προσέρχονται και μαθητές από άλλα τα σχολεία της Καλύμνου. Επιπλέον, εμβόλιμα προστέθηκε το 2ο Λύκειο ως τέταρτο κέντρο, ενώ στα μαθήματα του 6ου Δημ. Σχολείου συμμετείχε και ένα τμήμα μαθητών του 1ου Λυκείου συνοδευόμενο από δύο καθηγητές.

Με αυτές τις συμμετοχές στα μαθήματα το πρόγραμμα είχε την εξής ροή: 19/9: 2ο Δημ. Σχολείο Πόθιας, 20/9: 6ο Δημ. Σχολείο (κεντρική φωτο, από δεξιά: Αλεξόπουλος, Τσίπη, Κοντογιάννης, Μουζουράκης). Την ίδια ημέρα 1ο Δημ. Σχολείο Χώρας (στο άλμπουμ οι 3 πρώτες φωτο είναι από το 6ο Δ.Σ. και οι 3 επόμενες από το 1ο Δ.Σ. Χώρας) και 21/9/: 2ο Λύκειο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η επιστημονική ομάδα αναχώρησε για Κω, όπου την περίμενε και εκεί ανάλογο πρόγραμμα μαθημάτων.

Ευκαιρία & Επιτυχία

Η παρουσία του Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μαθητές και δασκάλους-καθηγητές. Αν και ο σκοπός του προγράμματος που υλοποιεί το Ίδρυμα είναι η ευρύτερη επαφή μαθητών, γονιών και δασκάλων με τις επιστήμες της Φυσικής και Χημείας, η καλυμνιακή εκπαιδευτική κοινότητα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, θα λέγαμε, υποδειγματικές διδασκαλίες και να δώσει ερεθίσματα, πειστικά και εφαρμόσιμα, για ανανέωση της τετριμμένης διδακτικής μεθοδολογίας. Ηταν, επίσης, και επιτυχία για την Κάλυμνο το κατέβασμα του Ιδρύματος στην ακριτική μας γωνιά.

Για την ιστορία…

Για την ιστορία, θα πρέπει να πούμε ότι το θέμα το ξεκίνησε η εφημερίδα μας, η ΑΡΓΩ, με δημοσίευμά της, πέρυσι. Το Ιδρυμα Ευγενίδου είχε ευαισθητοποιηθεί και μας τηλεφώνησε άμεσα η υπεύθυνη του γραφείου τύπου κ. Πανταζοπούλου. Κλείσαμε τότε μια καταρχήν συμφωνία, πιο σωστά: κερδίσαμε υπόσχεση εκ μέρους του Ιδρύματος. Σε επόμενο τηλεφώνημα δώσαμε στο Ιδρυμα τις αναγκαίες πληροφορίες για δημοτικά σχολεία που μπορούσαν να διαθέσουν αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων (2ο Πόθιας, 6ο & 1ο Χώρας), αλλά και τις προτάσεις μας που θα συνέβαλλαν στον καλύτερο προγραμματισμό της καθόδου του Ιδρύματος στα νησιά μας: Λειψούς, Κάλυμνο, Κω για μια εβδομάδα.

Η κάθοδος της επιστημονικής ομάδας πέρσι στην Κάλυμνο ήταν αδύνατη, όπως μας είπαν, γιατί ο οργανωτικός και οικονομικός προγραμματισμός δεν επέτρεπε τέτοιες παρεκκλίσεις. Έτσι, η δέσμευση του Ιδρύματος μετατέθηκε για το επόμενο έτος, το 20111, κάτι που και έγινε πραγματικότητα.

Με την πρώτη αυτή «μεσιτεία» μας, η ΑΡΓΩ είχε ολοκληρώσει την αποστολή της και το «μπαλάκι» των οργανωτικών σε τοπικό επίπεδο το ρίξαμε, ως οφείλαμε, στο δ/ντή του 2ου Δημ. Σχολείου Πόθιας (δώσαμε στο Ίδρυμα το τηλέφωνο του σχολείου και στον κ. Θεοφιλίδη το τηλέφωνο του Ιδρύματος), ο οποίος συνέχισε τις επαφές. Είχε πολλή δουλειά. Αν τον βοήθησαν κι άλλοι δεν γνωρίζαμε και ούτε ήταν της αρμοδιότητάς μας η εμπλοκή μας σε τέτοιες πτυχές του θέματος.

Ένα «ευχαριστώ» από το Δήμο;

Ανεξάρτητα όμως από το ποιοι βοήθησαν, το θετικό για την Κάλυμνο είναι ότι είχε την τύχη και φιλική αντιμετώπιση να την επισκεφτεί το Ιδρυμα Ευγενίδη και να μείνει στο νησί μας για τρεις ημέρες, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από το Ίδρυμα. Ήταν μια επιτυχία της Καλύμνου – και ελπίζουμε «σε άλλα με υγεία»…

Δεν γνωρίζουμε αν ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου πήραν είδηση… αυτή την επίσκεψη και αν προσέφεραν κάτι ή βοήθησαν κάπου για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος – η αλήθεια είναι ότι, τουλάχιστον εκ μέρους μας, κρατήσαμε το θέμα μυστικό από πέρσι μέχρι και φέτος, από φόβο μη μας το «κάψουνε». Πάντως, οι τοπικοί άρχοντες και παράγοντες της εκπαίδευσης κ.λπ. το πληροφορήθηκαν από την ηλεκτρονική ΑΡΓΩ και από τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών μας σταθμών… Καλύτερα έτσι. Να υπάρχουν πρωτοβουλίες από τη…βάση. Είδαμε τους δ/ντές των προαναφερόμενων τριών δημ. σχολείων να φιλοξενούν τους τρεις επιστήμονες του Ιδρύματος Ευγενίδη με τον καλύτερο τρόπο τους νέους φίλους μας (ο κ. Θεοφιλίδης τους έκανε και ξενάγηση) , και τα τοπικά κανάλια ΑΙΓΑΙΟ TV  και  TV12 να προβάλλουν με εξαιρετική επάρκεια το γεγονός.

Ωστόσο, ένα «ευχαριστώ» από το Δήμο προς το Ίδρυμα Ευγενίδη δεν θα πείραζε…      

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

 • Σύνδεσμος σχολίου Μαρία Μπιλλήρη δημοσιεύθηκε από Μαρία Μπιλλήρη

  Όταν ήμουνα μικρή, έστυβα βουκαμβίλιες για να βγάλω χρώμα.Αργότερα, στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου,πειραματιζόμουν στην ταράτσα του σπιτιού μου, με το εργαστήρι του μικρού χημικού που μου είχε χαρίσει κάποια Χριστούγεννα ο πατέρας μου (καίγοντας και 2 μπλόυζες απο απρόσεκτες αναμείξεις υλικών).
  Θα ήθελα πολύ να είχα την τύχη να παρακολουθώ τα πειράματα των 3 αυτών χαρισματικών επιστημόνων του Ιδρύματος Ευγενίδου όταν ήμουνα παιδί.Σίγουρα, θα αγαπούσα περισσότερο τη φυσική και τη χημεία!
  Πολλά συγχαρητήρια στην ΑΡΓΩ για το δώρο που έκανε στη νεολαία του νησιού μας.Είμαι βέβαιη ότι "ξύπνησε" αρκετά μυαλά, κι όχι μόνο των μικρών μαθητών...

  Μαρία Μπιλλήρη,
  ζωγράφος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version