Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μεγάλη τιμή και επιτυχία γνώρισε στην Κίνα ο γλύπτης Σ. Κουτούζης Κύριο

Ο συμπατριώτης μας γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης έτυχε της ξεχωριστής τιμής να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνές συμπόσιο γλυπτικής, που διεξήχθη, για 14η χρονιά φέτος, στην πόλη Changchun της βορειοανατολικής Κίνας.

 

Το συμπόσιο αυτό έγινε στα πλαίσια της «EXPO Βορειο-Ανατολικής Ασίας» και συμμετείχαν γλύπτες από όλο τον κόσμο. Συνολικά προτάθηκαν 1300 δημιουργίες από μάρμαρο, μπρούτζο ή σίδηρο και από αυτές επιλέγησαν 107 και στήθηκαν στο κεντρικό πάρκο της πόλης. Μεταξύ αυτών είναι και ο «Δεόμενος Μοναχός» , από μπρούτζο,  του συμπατριώτη μας Σακ. Κουτούζη, ύψους των 4,80μ. (φωτο, ο Σακ. Κουτούζης με το γλυπτό του στο πάρκο της πόλης).

Η διάκριση αυτή του Καλύμνιου γλύπτη, εκτός του ότι τον καταξιώνει διεθνώς, αποτελεί τιμή για τη χώρα μας και, προφανώς, για την ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κάλυμνο, η οποία και τον τιμά με πολλές δημιουργίες του στημένες σε κεντρικά σημεία της Πόθιας.

Η ΑΡΓΩ συγχαίρει θερμά τον αγαπητό μας Σακελλάρη.

Η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, η οποία και στήριξε τον συμπατριώτη μας στη διεθνή αυτή «αναμέτρηση», ενθουσιασμένη από την επιτυχία της εθνικής μας εκπροσώπησης εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ KAI ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Πεκίνο, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου

«Ο Δεόμενος Μοναχός»της Ελλάδας προσεύχεται

στο CHANGCHUN στην ΚΙΝΑ

Στα πλαίσια της «EXPO Βορειο-Ανατολικής Ασίας» στην πόλη Changchun της  Β.Α. Κίνας, η Ελλάδα δίδει το παρόν με την επιλεγείσα - από την οργανωτική Επιτροπή Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής για 14η χρονιά - συμμετοχή της, με την  γλυπτική παράσταση ενός «Δεόμενου Μοναχού»,  του γνωστού Έλληνα εικαστικού,  Σ α κ ε λ λ ά ρ η    Κ ο υ τ ο ύ ζ η.

Από τις 1300 διεθνείς προτάσεις, σε μπρούντζο, μάρμαρο ή σίδηρο, 107 συνολικά - μεταξύ των οποίων και η ελληνική - έχουν επιλεγεί και στηθεί ήδη στο μεγάλο κεντρικό πάρκο της πόλεως  για τα εγκαίνεια στις 3 Σεπτεμβρίου.

 Στον πανύψηλο μπρούτζινο «Δεόμενο Μοναχό» των 4,80 μέτρων, ο γλύπτης αποδίδει έναν ορθόδοξο ασκητή μοναχό με το φαρδύ ράσο και τα χέρια στη θέση της δέησης, στραμμένα προς τα άνω, να προσεύχεται. Η προσευχή, που είναι μιά καθημερινή εμπειρία εκατομμυρίων θρησκευόμενων ανθρώπων, αποτελεί μιά πνευματική και ψυχολογική μετάβαση από τη γήινη πραγματικότητα στην επουράνια αναζήτηση του Θείου, με διαλογισμό με τον εσωτερικό τους εαυτό.

Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι οι φωτισμένοι, τόσο από το δυτικό ρεύμα πολιτισμού όσο και από το ανατολικό, οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην προσέγγιση του Θείου, αναζήτησαν τη «Θέληση», τον «Νόμο» και την «Πορεία»  μέσα από την απαλλαγή τους από τα «γήινα πάθη», την εσωτερική τους ηρεμία και την προσευχή. Είναι λοιπόν ένα έργο του Δυτικού Πολιτισμού το οποίο αναδεικνύει τον Ορθόδοξο Χριστιανό Ασκητή «εν νηστεία και προσευχή» που στήνεται μπρούτζινο, με επιβλητικό ύψος, σε ένα γιγαντιαίο πάρκο γλυπτικής της Κίνας. Αναδεικνύει, όμως, την προσευχή που είναι διαδικασία εύληπτη και παράλληλα αποδεκτή από τον Ανατολικό Πολιτισμό, και έτσι  λειτουργεί ως γέφυρα πολιτιστικής επικοινωνίας Ανατολικών και Δυτικών ρευμάτων Πολιτισμού.

Η Ελλάδα του Πολιτισμού πάντα παρούσα και δημιουργική ακόμα και σε αυτήν την απομακρυσμένη γωνιά της Κίνας!

Χρήστος  Γ.  Φαϊλάδης

Σύμβουλος Τύπου και Επικοινωνίας

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο

Press & Communication Office

Embassy of Greece of Beijing

 

(το δ.τ. εστάλη στο δήμαρχο κι εκείνος το προώθησε, μαζί με το... διαβιβαστικό σημείωμα, στα ΜΜΕ)

Τελευταία τροποποίηση στις

3 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Ένας Καλύμνιος δημοσιεύθηκε από Ένας Καλύμνιος

  Δάσκαλε ένα μεγάλο μπράβο μέσα από την καρδιά μου, τόσο για την απίστευτη σε μέγεθος διάκριση, όσο και για το συνολικό σου σιωπηλό, ταπεινό, αλλά μεγαλοπρεπές έργο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σαν Καλύμνιος...
  Το σημαντικότερο απ'όλα που μας πρόσφερες πάντως και να το ξέρεις είναι οτι μετά από πολύ καιρό ακούσαμε και μια καλή είδηση από τα τοπικά ΜΜΕ, όπως επίσης ακούσαμε να λέγονται καλά λόγια για κάποιον απ'όλους τους "αφεντάδες" του τόπου.
  Επιτέλους έγιναν υπέρ σου δηλώσεις και τοποθετήσεις χωρίς να κατηγορεί ο ένας τον άλλο οτι η προηγούμενη Δ. Αρχή φταίει για το ένα, η νυν για το άλλο, και πρώτοι εμείς τον αναγνωρίσαμε, ναι αλλά εσείς δεν του εγκρίνατε το τάδε όταν το ζήτησε, ναι αλλά εμείς τον ξέρουμε περισσότερο από εσάς κτλ κτλ κτλ... Ακόμα τουλάχιστον.
  Ίσως να γίνουν και αυτά όταν θα αρχίσουν να τσακώνονται ποιός θα κάτσει πιο κοντά σου στη φωτογραφία.
  Δάσκαλε μας έκανες περήφανους και μας έβγαλες έστω και λίγο από τη μιζέρια. Ξανά μπράβο και πραγματικά ευχαριστώ!

 • Σύνδεσμος σχολίου Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων δημοσιεύθηκε από Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

  Συγχαρητήρια στον άξιο καλλιτέχνη μας και φίλο , κ. Κουτούζη Σακελλάρη. Μας γεμίζει όλους με περηφάνια για αυτήν την νέα , διεθνή καταξίωση του στην Πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου για το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός του πλανήτη για το 2011. Πολλοί οι συμβολισμοί και πολλές οι σκέψεις και τα συναισθήματα που προκαλεί το εντυπωσιακό έργο του "ΔΕΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ" τόσο στον κάθε επισκέπτη της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης την οποία πλέον κοσμεί μεατλά από επιλογή του , όσο και στον καθένα από εμάς που το θαυμάζει από τα ΜΜΕ και το Internet.

 • Σύνδεσμος σχολίου Εμμανουήλ Ν. Ολυμπίτης δημοσιεύθηκε από Εμμανουήλ Ν. Ολυμπίτης

  Σπάνιος, κορυφαίος συμπατριώτης ο Σακελλάρης, μας τιμά με την τέχνη αλλά και την προσωπικότητά του στα πέρατα του κόσμου.
  Ένας δημιουργικός, αθόρυβος καλλιτέχνης που δίκαια έχει ήδη κατακτήσει επάξια μια λαμπρή θέση στην ιστορία του τόπου αυτού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version