Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η «Θεατρική Σχολή Κατ. Κλωνάρη» διδάσκει… (φωτο 10, video) Κύριο

Το βράδυ της Δευτέρας 1.8.2011 είχα την ευκαιρία και την καλή τύχη παρακολουθήσω την 5η  παράσταση που έδινε η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου, με το έργο «Η Δωδέκατη Νύχτα» του Ουΐλιαμ Σαίξπηρ, στο ανοικτό αμφιθέατρο του Χωριού, στον Πρόδρομο. 

 

Οι εντυπώσεις μου ξεπέρασαν και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. Εκπληκτική παράσταση, πρότυπο για υποδειγματική διδασκαλία θεατρικού έργου. Ήταν μια παράσταση που δεν είχε, καθόλου ανάγκη από την επιείκεια που ζητάνε οι επαρχιακοί θίασοι. Ήταν ένα θεατρικό «όλον» επιτυχίας όλων των συντελεστών: της σκηνοθεσίας, της σκηνογραφίας και των κουστουμιών, των ερμηνειών, μέχρι και της ρύθμισης ήχου και φωτισμού.

Η σφραγίδα της Κατερίνας

Η Κατ. Κλωνάρη, αν και έχει στη θεατρική της συντροφιά ερασιτέχνες ηθοποιούς χωρίς συνεχόμενη τριβή στη θεατρική σκηνή (επιλέγει κάθε φορά την κατάλληλη ομάδα για το συγκεκριμένο έργο που ανεβάζει) προχώρησε στο πολύ τολμηρό βήμα να ρίξει τα παιδιά στα «βαθιά νερά» του Σαίξπηρ. Η είδηση «Σαίξπηρ στην… Κάλυμνο», δημιουργούσε κάποιο σκεπτικισμό. Αλλά και ευχάριστη αδημονία στους περισσότερους, γιατί η μέχρι σήμερα εμπειρία των θεατών της Κατ. Κλωνάρη… διδάσκει: Κατερίνα και μέτρια απόδοση, δε γίνεται. Η επιτυχία είναι πάντα δεδομένη… εκ των προτέρων και χωρίς επιφυλάξεις.

Και πράγματι, για άλλη μια φορά διακρίναμε στην παράσταση αυτή πολύ έντονη και συνάμα τολμηρή τη σφραγίδα της Κατερίνας. Με δεξιότητα μεγάλης δασκάλας της υποκριτικής τέχνης διοχέτευσε το ταλέντο των ερασιτεχνών της ηθοποιών της σε μια ερμηνεία που ξεπερνούσε «στεγνά» όρια των διαλόγων και έπαιρνε ξεκάθαρα θέση για το πώς πρέπει να γίνει η «ανάγνωση» του έργου. Η ερμηνεία της εδράζεται, προφανώς, στην εποχή και την κοινωνία που έζησε ο Άγγλος συγγραφέας (άθλος και αυτό), με στόχο όμως να αγγίξει τη σημερινή πραγματικότητα. Θα λέγαμε την ελληνική πραγματικότητα των κωμικών εκφράσεων και συμπεριφορών από τις οποίες πλημμυρίζουν τα σαλόνια των κοινωνικά προβεβλημένων προσώπων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων. Η Κατερίνα δεν πήγε να καλυφθεί σκηνοθετικά-ερμηνευτικά πίσω από τους διαλόγους και τις υποκριτικές «αντοχές» των ηθοποιών της, αλλά βγήκε δυναμικά μπροστά με άποψη πεντακάθαρη, την οποία έβαλε στις κινήσεις, τις εκφράσεις και στο «ήθος» των ηθο-ποιών. Έδωσε στην παράσταση το νόημα που εκείνη «ανέγνωσε», έχοντας ασφαλή «εργαλεία» την πλατιά θεατρική της παιδεία και την πολυετή σκηνοθετική της εμπειρία και γνώση.

Οι ερμηνείες των ρόλων

Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τις καλύτερες ερμηνείες, όλοι τους ήταν υπέροχοι, γιατί υπερείχαν κατά πολύ από τις δυνατότητες που συνήθως έχει ένας ερασιτέχνης ηθοποιός. Και αυτό ήταν, επίσης, επίτευγμα της Κατερίνας, γιατί με τα μέσα έκφρασης και την κίνηση των ηθοποιών στη σκηνή, καλλιέργησε τη σχέση αλληλεπίδραση των ρόλων και των ερμηνειών, έτσι ώστε ο ένας να «παρασύρει» τον άλλο, να τον απελευθερώνει ψυχολογικά και να τον ανεβάζει σε ανώτερα επίπεδα ερμηνείας και το γενικό αποτέλεσμα να είναι η ισόρροπη ερμηνείας όλων των ρόλων.

Ωστόσο, «μπροστελάτες» σ’ αυτό το «θεατρικό χορό» ήταν οι Στέλλα Χαραμαντά (πλημμυρίδα συναισθημάτων και έκφραση που ανέβαζε εσωτερικές συγκρούσεις), Σπ. Ζαΐρης (επιβλητική παρουσία του ρομαντικού και ονειροπόλου), Μιχ. Γερακιός (εκρηκτικός με κίνησε που γέμιζε το θέατρο), Ευ. Μανιά (ηφαιστειακές εκρήξεις συναισθημάτων), Μ. Μακρυλλός (κινητήρια δύναμη στην παράσταση), Θάνος Παστρικός (δημιουργική πλαστικότητα στην ηθοποιία του) Ν. Κουκουβάς (με χαριτωμένη αφέλεια), Κ. Ιερομονάχου (πηγαία ερμηνεία). Μαζί τους, είχαν εξαιρετική παρουσία οι Άρης Γιαννακόπουλος, Γ. Καλλικάτζαρος, Γ. Κλήμης, Γιάννης Λισγάρης (τραγούδι), Πόπη Κλειδαρά (χορεύτρια), Σέβη Πανάτου, Νομ. Μεϊμάρη, Σκ. Καμπούρης, Σωτ. Βαγιανός και Μικές Γαβαλάς.

 

«Θεατρική Σχολή Κατερίνας Κλωνάρη»

Πριν 30 χρόνια η Κατερίνα Κλωνάρη είχε ιδρύσει τη «Θεατρική Ομάδα Καλύμνου», η οποία ουσιαστικά ήταν προέκταση των θεατρικών παραστάσεων που έδινε στα πλαίσια της διδασκαλίας Αγγλικών στο Φροντιστήριο της. Σήμερα ο τίτλος «Θεατρική Ομάδα» είναι πολύ φτωχός και μικρός μπροστά στο τεράστιο έργο που επιτελεί η μεγάλη Καλυμνιά δασκάλα του  Θεάτρου. Δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής αν πούμε ότι η Κατ. Κλωνάρη έχει ανεβάσει τη «Θεατρική Ομάδα» σε «Θεατρική Σχολή». Στα 30 χρόνια της ηγεμονικής παρουσίας της στα θεατρικά πράγματα της Καλύμνου, έχει ανεβάσει στο «σανίδι» και έχει εκπαιδεύσει στη θεατρική τέχνη εκπληκτικά μεγάλο αριθμό ερασιτεχνών ηθοποιών, Καλύμνιων αλλά και νέων ανθρώπων που η επαγγελματική τους πορεία τους είχε φέρει – ή και τους κρατάει ακόμη – στην  Κάλυμνο.

Η Κατερίνα έχει θεσμοποιήσει την παρουσία της μέσα στο χρόνο με την ποιότητα και το μέγεθος της δουλειάς της. Εργάζεται αθόρυβα, με πρόγραμμα, σύστημα και πάρα πολύ κόπο αφιερώνοντας την προσωπική της ζωή στην υπηρεσία της θεατρικής Τέχνης. Και ξαφνικά, μετά από μήνες μόχθου, ανακοινώνει πάντα χαμηλόφωνα και με σεμνότητα πραγματικά πνευματικού ανθρώπου το ανέβασμα ενός έργου. Και όλα αυτά σε μια Κάλυμνο που εύκολα εκθειάζει το ανώδυνο, εύπεπτο και (πολιτικά, «πολιτιστικά») διαχειρίσιμο «Τίποτα», ενώ πολύ δύσκολα μπορεί και «βλέπει» τη σοβαρή, υπεύθυνη δουλειά.

Αλλά η «Θεατρική Σχολή» της Κατ. Κλωνάρη μάς διδάσκει και κάτι άλλο: Να εργάζεσαι για την ποιότητα στον πολιτισμό, με πρώτο στόχο να απολαύσεις την εσωτερική πληρότητα και ικανοποίηση ότι προσφέρεις στην κοινωνία σου, ακόμη κι αν είναι σαν να μην υπάρχεις για την κοινωνική ομάδα των πολιτικών - που δυσκολεύονται απίστευτα να συνειδητοποιήσουν ότι η Κάλυμνος έχει μεγάλη ανάγκη από αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η «Θεατρική Σχολή» της Κατερίνας (σκηνοθέτρια, συνεργάτες και ηθοποιοί) υπηρετεί την κοινωνία, μέσω του θεάτρου, με ένθεο ζήλο, αφοσίωση και ιδεαλισμό. (ΣΝΤ) 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

5 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Κατερίνα Κ. Αδαμοπούλου δημοσιεύθηκε από Κατερίνα Κ. Αδαμοπούλου

  Θερμά Συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου στην Κ. Κλωνάρη, όλους τους συντελεστές, ηθοποιούς, τεχνικούς, όλην την ΘΟΚ και όλους τους εθελοντές που ακούραστοι και με κατάθεση ψυχής εκτελούν ένα όραμα αγάπης ταπεινά, αθόρυβα μα τόοοοοσο αποτελεσματικά.

 • Σύνδεσμος σχολίου ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΡΑΜΑΝΤΑ δημοσιεύθηκε από ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΡΑΜΑΝΤΑ

  ti na pw....ena megalo euxaristw ek merous olwn twn paidiwn ths Omadas gia ta yperoxa logia sas....logia pou mas dinoun wthhsh na synexisoume thn prospatheia mas!fysika, tipota den tha htan to idio xwris thn sthrixh tou kosmou, pou toses meres mas timaei me thn parousia tou...sas euxaristoume enan enan kai olous mazi!
  ena terastio euxaristw sthn kyria Katerina Klwnarh, gia thn asteireuth energeia,agaph kai afosiwsh ths ston xwro tou politismou...pragmatika, einai polytimh h parousia ths sto nhsi kai stis zwes tis dikes mas!!
  kai fysika se olous tous anthropous pou vohthhsan pisw apo thn skhnh(skhnika, koustoumia, fwta,hxos),h vohtheia tous htan polytimh kai katalytikh, stous xorhgous mas pou aviasta prothymopoihthhkan na syndramoun sthn prospatheia mas!!
  kontra loipon stis dyskolies twn hmerwn, sthn politikh dienexh kai xwris ousia antipalothta, emeis tha eimaste edw na sas xarizoume estw kai liges stigmes geliou kai xegnoiasias!
  Sas euxaristoume olous apo kardias......

 • Σύνδεσμος σχολίου Νικόλαος Θ. Παπαδόπουλος δημοσιεύθηκε από Νικόλαος Θ. Παπαδόπουλος

  "...ώστε να μπορέσουμε να δείξουμε εκτός τοπικών συνόρων οτι η Κάλυμνος δεν είναι μόνο προβλήματα και "φαγωμάρα", αλλά με σωστή ομαδική δουλειά κάνει θαύματα.
  Εύχομαι να το δοκιμάσουν και σε άλλους τομείς οι τοπικοί παραγοντο-άρχοντες και να είναι σίγουροι οτι θα εκπλαγούν από τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η σύμπνοια."
  Μαζί με τα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ προς ΟΛΟΥΣ τους συντελεστές θα ήθελα να "συνυπογράψω" την προτροπή του αγαπητού κ. Μιχάλη Γερακιού. Αν και ΟΧΙ ΑΜΙΓΩΣ Καλύμνικο "προνόμιο" , η "φαγωμάρα" επισκιάζει πολλές φορές κάθε τι καλό και θετικό. Πάντα επιτυχίες !

 • Σύνδεσμος σχολίου Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων δημοσιεύθηκε από Γιώργος Α Ρούσσος , τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

  Σακελλάρη είναι η δεύτερη φορά που με όσα γράφεις κριτικά δεν μας αφήνεις κανένα περιθώριο να συμπληρώσουμε τίποτα. Συνεπώς το μόνο που μένει για εμένα είναι να συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΟΥ.
  Συγχαρητήρια με όλη την ένταση νου σε όλα τα παιδιά , σε όλους τους συντελεστές και βέβαια στην ίδια την Κατερίνα. Λείπει από την πολιτική σκηνή η θεατρικότητά της , ως πράξη ειλικρίνειας , αγωνίας και πάθους σε βαθμό αντιστρόφως ανάλογο με την αυξανόμενη κυριαρχία του κυνισμού που γελοιοποιείται ως θεατρινισμός , ως πράξη υποκρισίας , αναισθησίας και στημένης εκρηκτικότητας
  Όσον αφορά τα σχετικά με τις θεατρικές υποδομές επιτρέψτε μου να πω ότι εμείς μπορέσαμε όσα οι συσχετισμοί των αντιλήψεων (για τις προτεραιότητες) ανέχθηκαν….. και δεν είναι νομίζω μικρό. Αλλά επίσης είναι αλήθεια ότι εμείς οι ίδιοι δεν μπορέσαμε να κατακτήσει η Κάλυμνος την ανατροπή των συσχετισμών όσο θα έπρεπε και το κλειστό παρέμεινε μακρινό όνειρο . Κάτι προσφέραμε όμως με την υποδομή αυτή. Στο Θέατρο , στο Χωριό , στην Κάλυμνο . Και η γενεσιουργός αιτία ήταν μόνο οι σημαντικές προσπάθειες που έγιναν και γίνονται στον χώρο του θεάτρου στην Κάλυμνο με ηγεμονεύουσα και καθορίζουσα την Θεατρική Ομάδα και την Κατερίνα που είχε την χαρά να συμμετέχει στις ζυμώσεις και τις αποφάσεις για αυτή την υποδομή αλλά και την λύπη να βιώνει την μη ολοκλήρωση του αγώνα της με την αντίστοιχη κλειστή υποδομή μαζί με την βελτίωση της υπάρχουσας ανοιχτής. Συνεχίζουν όμως όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού στην Κάλυμνο να μας υπενθυμίζουν με την τέχνη τους και την ευαισθησία τους την υποχρέωση μας να πετύχουμε αυτή την ανατροπή των συσχετισμών . Άλλωστε το χρωστάμε στους εαυτούς μας…. Τους ευχαριστούμε όλους και όλες για όλα αυτά και κυρίως για την τέχνη τους και την ανιδιοτέλειά τους στην σχέση τους με αυτήν.

 • Σύνδεσμος σχολίου Μιχάλης Γερακιός δημοσιεύθηκε από Μιχάλης Γερακιός

  Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια, τα οποία προσωπικά με κάνουν και νοιώθω μια ικανοποίηση για τους κόπους και τις θυσίες μας. Τόσο καλά μάλιστα που η κόπωση και η διαρκής τριβή με το έργο με κάνει και σκέφτομαι - εμείς τα πετύχαμε όλα αυτά, μήπως υπερβάλλει λίγο;
  Ωστόσο πρέπει εμείς οι ηθοποιοί να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που βοηθούν μια τέτοια προσπάθεια, αλλά δυστυχώς στο τέλος με το μη φαίνονται δεν εισπράττουν τη δέουσα αναγνώριση.
  Άνθρωποι που ασχολούνται με τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα φώτα και τον ήχο και με οτιδήποτε μικρό μικρό οδηγεί στο τελικό ανέβασμα μιας παράστασης.
  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Βασιλεία τη Νομικαρίου-Στοΐτσα και την Αΐντα την Ταυλαρίου (κοστούμια), την Ιωάννα την Αθανασίου και τη Θεμελίνα τη Γερακιού (σκηνικά), τον Παντελή τον Τρικοίλη και την Ειρήνη τη Λάμπρου (ήχος-φώτα), το Χρήστο και την Ελευθερία Μανιά (εργάτες παντός καθηκόντων), τη Liz από την Αγγλία για τις κατασκευές της, τη Μαριάνθη τη Χαλίκου (μακιγιάζ), όλα τα μέλη της ομάδας που κάθονται στα εισητήρια καθημερινά σε βάρος του προσωπικού τους χρόνου και γενικά σε όλους όσους στηρίζουν ένα έργο μέχρι να "βγει". Εάν ξεχνάω κάποιον ζητάω συγγνώμη.
  Φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας, μικρούς και μεγάλους (αναφέρονται όλοι στο πρόγραμμα της παράστασης), διότι δεδομένης της άσχημης οικονομικής συγκυρίας και της αδυναμίας του Δήμου να μας στηρίξει όπως έκανε τόσα χρόνια, πραγματικά ζοριστήκαμε πολύ. Ξοδέψαμε πολλές εργατοώρες, αλλά αυτό που εισπράττουμε από το κοινό μας αποζημιώνει για όλα. Για τη σκηνοθέτιδά μας τα λόγια περισσεύουν, άλλωστε τα είπατε εσείς και με το παραπάνω.
  Ας ευχηθούμε να μην αναβληθεί λόγω έλλειψης κονδυλίων η ετήσια συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που έχει προγραμματιστεί φέτος για τη Χίο, ώστε να μπορέσουμε να δείξουμε εκτός τοπικών συνόρων οτι η Κάλυμνος δεν είναι μόνο προβλήματα και "φαγωμάρα", αλλά με σωστή ομαδική δουλειά κάνει θαύματα.
  Εύχομαι να το δοκιμάσουν και σε άλλους τομείς οι τοπικοί παραγοντο-άρχοντες και να είναι σίγουροι οτι θα εκπλαγούν από τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η σύμπνοια.
  Ένα ταπεινό ευχαριστώ σε όλους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version