Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η σκανταλόπετρα επέστρεψε στην Κάλυμνο (video – φωτο)

Στα πλαίσια φέτος του Καταδυτικού Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν αγώνες βουτιάς με σκανταλόπετρα. Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο Καλύμνιος γιατρός, που εργάζεται και μένει στη Θεσσαλονίκη, Νικ. Σ. Τρικοίλης, ειδικευμένος στις καταδύσεις και με πολυετή εμπειρία.

Η παραδοσιακή βουτιά των γυμνών σφουγγαράδων με τη βοήθεια της σκανταλόπετρας έχει ιστορία πάνω από 2,5 χιλιάδες χρόνια και στις μέρες μας την ανέδειξε ως πολιτιστικό θέαμα αθλητικού και τουριστικού ενδιαφέροντος ο κ. Νικ. Τρικοίλης με την εταιρία του.

Τα προηγούμενα χρόνια τους αγώνες σκανταλόπετρας, το φεστιβάλ σκανταλόπετρας το φιλοξενούσε ο Δήμος Λινδίων, στη Ρόδο και με τη νέα δημοτική αρχή στην Κάλυμνο, η σκανταλόπετρα επανήλθε στην πατρίδα της. Και είναι η Κάλυμνος πατρίδα της σκανταλόπετρας, γιατί πολλά μεν νησιά, στην ιστορική διαδρομή της σπογγαλιείας, χρησιμοποιούσαν την σκανταλόπετρα, αλλά μόνον η Κάλυμνος την «αγκαλιάζει» μέχρι σήμερα.

Στο φετινό Καταδυτικό Φεστιβάλ που συνδιοργάνωσε ο Δήμος με τους ξενοδόχους, 18-24 Ιουλίου, είχε ποικίλες εκδηλώσεις με αυτόνομες καταδύσεις, επισκέψεις μουσείων, καλλιτεχνική έκθεση κ.α., όμως τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η σκανταλόπετρα και τη γενική ευθύνη των εκδηλώσεων με την σκανταλόπετρα την είχε ο κ. Τρικοίλης, επικεφαλής της οργανωτικής και ιατρικής ομάδας που έφερε μαζί του στην Κάλυμνο.

Μετά τις ιατρικές εξετάσεις όσων ενδιαφέρονταν να δοκιμάσουν βουτιά με σκανταλόπετρα και τα διαδικαστικά προετοιμασίας, στις 21/7 τελέστηκε ο αγιασμός στα Θέρμα, όπου ήταν και η βάση των εκδηλώσεων. Ακολούθησε η επίδειξη κατάδυσης με σκάφανδρο και τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα είχε αγώνες δυναμικής άπνοιας, βραδιά σκανταλόπετρας, στην Πλατεία Χριστού, διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας κ.λπ. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τους  ημιτελικούς αγώνες στις 23/7 και τους τελικούς στις 24/7, για να κλείσει όλη αυτή η αθλητική και πολιτιστική με την απονομή των βραβείων.

Οι αγώνες σκανταλόπετρας είχαν επιτυχία οργανωτική και αγωνιστική. Οι προοπτικές της συνεργασίας των κ. Ν. Τρικοίλη – Δ. Διακομιχάλη είναι πολύ καλές. Είναι βέβαιο  ότι το φεστιβάλ σκανταλόπετρας  θα ανοίξει νέα εποχή για τον τουρισμό της Καλύμνου.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version