Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Σ. ΚΥΠΡΑΙΟΣ: Το πολιτικό τραγούδι πιο επίκαιρο από ποτέ

Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας, τραγουδούν οι αγανακτισμένοι της Ελλάδας, που ξεχύθηκαν στις πλατείες, από το Σύνταγμα ως τον Λευκό Πύργο, φωνάζοντας ΟΧΙ στο μνημόνιο και στη Τρόικα.

Το πολιτικό τραγούδι, επίκαιρο όσο ποτέ, έρχεται όχι ως μνήμη αλλά ως ανάγκη έκφρασης της σύγχρονης κοινωνίας και υπάρχει στο βαθμό που υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις. Τα πολιτικά τραγούδια αποτελούν ανάγκη έκφρασης  αλλά και συνείδηση της εκάστοτε εποχής.

Αν ψηλαφίσουμε λίγο την έννοια του πολιτικού τραγουδιού, στην ιστορική του διαδρομή, θα καταλήξουμε ότι, αυτό που κρίνει ένα τραγούδι ως πολιτικό είναι οι ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννιέται η ποιότητα και το εύρος της αλληλεπίδρασής του με το κοινό και αναδεικνύεται ως τέτοιο, στο βαθμό που εκφράζει κοινωνικές ανησυχίες. Προφανώς, και οι ίδιοι οι δημιουργοί παίζουν το ρόλο τους, καθώς οφείλουν να αφουγκράζονται τις κοινωνικές "φωνές".

Μεταπολιτευτικά, το χτύπημα του νεοελληνικού πολιτισμού, με την εξάλειψη από την εθνική σκηνή των επιτευγμάτων των δεκαετιών 60 - 70, δηλαδή της άνθισης της Τέχνης, της Ποίησης και της Μουσικής και την αντικατάστασή τους με τα σκουπίδια της διεθνούς και της ντόπιας υποκουλτούρας, αλλά και η μοιραία κομματικοποίηση του αναγνωρισμένου πολιτικού τραγουδιού, άρχισαν  βαθμιαία να ασθενούν το πολιτικό τραγούδι.

Η συνεχής, αυτή αφάνιση του, κατά την γνώμη μου, οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον επιχειρησιακό βραχίονα της σύγχρονης εξουσίας, που είναι το ‘’θέαμα’’, που προβάλλεται από τα περισσότερα κομματικοποιημένα ΜΜΕ, δισκογραφικές εταιρίες κλπ. Όπου απώτερο σκοπό, για ευνόητους λόγους, έχουν την συσκότιση του νου, την προώθηση των δικών τους ανθρώπων, του ευτελούς, καθώς και των προσωπικών τους συμφερόντων, αναπόδραστα εκμαυλίζοντας, διαφθείροντας και προσεταιρίζοντας το ανυποψίαστο ‘’φιλοθεάμον’’ κοινό.

Έτσι το πολιτικό τραγούδι σήμερα δεν μπορεί να αγγίξει τον επιτηδευμένα πολύπλοκο μηχανισμό της εξουσίας, εάν δεν χτυπήσει το ‘’θέαμα’’, αν δεν συγκρουστεί ευθέως και δεδηλωμένα με τη λογική του καθεστώτος. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί πολιτικοί και διάφοροι εντεταλμένοι δημοσιογράφοι μιλούν συχνά-πυκνά, δήθεν φορτισμένοι συναισθηματικά για την παράδοση και τα έντεχνα άσματα, αποβάλλοντας, έτσι, εσκεμμένα το πολιτικό τραγούδι που είναι φορέας ανατρεπτικών ιδεών και πράξεων και που τους ‘’μποϊκοτάρει’’ το ‘’σύστημα’’ την εικόνα και τη λογική, που διαλύει τους κατεστημένους μύθους και ταυτότητες, διεκδικώντας όχι την ανοχή αλλά το δημοκρατικό μας δικαίωμα στη αντίδραση και στο εναλλακτικό.

Στην σύγχρονη μεταπολιτευτική Ελλάδα, οι περισσότεροι κυνηγούν το “greek dream” της κοινωνικής ανόδου και ευημερίας. Αρκετοί νεοέλληνες, χαμένοι  στην καθημερινότητά τους, στα μουσικά τους ακούσματα θέλουν απλώς να είναι ‘’in’’, κατά τη νεανική γλώσσα, ακολουθώντας το σύστημα, χωρίς στο βάθος να τους πολυενδιαφέρει η ποιότητα του στίχου και της μελωδίας. Τα πολιτικά τραγούδια, μελοποιημένης ποίησης, όπως “της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ’’ ή ‘’ένα το χελιδόνι η άνοιξη ακριβή’’, αλλά και τόσα άλλα ίδιου βεληνεκούς, δυστυχώς, ηχούν, πλέον, παράταιρα στα αυτιά αρκετών νέων, όπου οι μουσικές επιλογές τους περιλαμβάνουν τα πάντα, (καψουροτράγουδα, ποπ, ροκ, έντεχνα, μέταλ, κατά πλειοψηφία ξένα), όλα εκτός από το πολιτικό τραγούδι. Προσωπικά πιστεύω, ότι πολλά από τα πολιτικά τραγούδια της περιόδου ’60-’80 του Θεοδωράκη, Μικρούτσικου, Σαββόπουλου και άλλων, εξακολουθούν να έχουν λόγο ακρόασης.

Εντούτοις, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στη σαθρή κοινωνία που ζούμε, με όλες τις κοινωνικές αναταράξεις, όπως οι καιροί το απαιτούν και πάλι, υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα, με επίκαιρα μηνύματα που να αγγίζουν τη νεολαία, με νέα ηχοχρώματα, νέους ρυθμούς και μοντέρνες μελωδίες, για να την αφυπνίσουν και να την ξεσηκώσουν από το λήθαργο του συστήματος για σύγχρονους αγώνες.

 

Σωτήρης Κυπραίος

Σωτήρης Κυπραίος

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version