Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από το Συνέδριο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στη Λέρο Κύριο

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ & ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

 

Γράφει η Αγγελική Τρικοίλη

 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Ιουνίου στη  Λέρο το 2ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων .

 Με πρωτοβουλία του δραστήριου συμπατριώτη μας δημοσιογράφου κου Παντελή Μαραβέλια, με τη συνδρομή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα καθώς και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η Λέρος έγινε για δεύτερη συνεχή φορά, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πόλος έλξης σημαντικών προσωπικοτήτων από όλη την Ευρώπη.

 Η θεματολογία του Συνεδρίου είχε ως κεντρικούς άξονες την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στο τουρισμό της χώρας μας, καθώς και τις ανατροπές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι οποίες σημειώνονται  ως συνέπεια του Μεταναστευτικού κύματος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

 Στο συνέδριο παρέστησαν εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Τουρισμού και  Πολιτισμού κος Γιώργος Νικητιάδης,  οι  Βουλευτές  Δωδ/σου κος Νίκος Ζωίδης και κα Μίκα Ιατρίδη, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κος Νικολόπουλος, και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κος Α. Κολοκοτρώνης. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρέστη ο Γεν. Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε  και ο Δήμαρχος Λέρου κος Μιχ. Κόλλιας.

 Εισηγητές στην  πρώτη θεματική ενότητα που αφορούσε την οικονομική κρίση και τον τουρισμό, ήταν ο Υφυπουργός Τουρισμού κος Γιώργος Νικητιάδης, ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου κος Δημ. Καστής, η Δ/ντρια του περιοδικού «Τουριστική αγορά» κα Μαργαρίτα Μανούσου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λέρου κος Μιχ. Κοντραφούρης και ο ειδικός σύμβουλος έκδοσης της εφ/δας «Κόσμος» κος Μιχ. Κωτσάκος.  Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κος Φώτης Σιούμπουρας.

 Στη δεύτερη θεματική ενότητα όπου αναλύθηκε το θέμα των ανατροπών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ως συνέπεια του Μεταναστευτικού ρεύματος,  κατέθεσαν τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους ο Βουλευτής Δωδ/σου κος Νίκος Ζωίδης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου της Lille κος Ίλιος Γιαννακάκης, ο Πρόεδρος της Εν. Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κος Θ. Παπανδρόπουλος, ο Πρόεδρος του Ινστ. Μετανάστευσης κος Αλ. Ζαβός, ο δημοσιογράφος των Financial Times κ. Barry Moore και ο Τibor Maccak πρόεδρος των  ΜΜΕ της Σλοβακίας. Την ενότητα έκλεισε με την λεπτομερή και εμπεριστατωμένη εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΝΕΤ κα Πηνελόπη Γαβρά (φωτο με την Αγγελική).

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, καθώς παρουσίαζαν έντονο ενδιαφέρον με την αρτιότητα  και επιστημονική τους τεκμηρίωση. 

 Σε σχέση με την πρώτη θεματική ενότητα τονίστηκε σχεδόν από όλους τους εισηγητές του Συνεδρίου η  αναγκαιότητα ύπαρξης μιας συντονισμένης πολιτικής στον χώρο της τουριστικής προβολής της χώρας μας, η αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, η ορθολογική διαχείριση του τουριστικού προϊόντος καθώς και η υιοθέτηση  μιας συγκεκριμένης τουριστικής ταυτότητας με άξονα πάντα  την ποιότητα και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η οικονομική κρίση θα μπορούσε  ακόμα και να αξιοποιηθεί ως  ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη.

 Από τους φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό τονίστηκαν ιδιαίτερα οι δυσκολίες πρόσβασης στα νησιά μας λόγω των προβλημάτων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το κέντρο, η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και της ύπαρξης περισσότερων επιδοτούμενων ενδοδωδεκανησιακών δρομολογίων .

 Ο κ. Νικητιάδης, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός στα θέματα του τουρισμού, τόνισε στην ομιλία του τις ενέργειες που γίνονται εκ μέρους του Υπουργείου για την τουριστική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, μέσω της συμμετοχής σε εκθέσεις και διαφημίσεις σε μεγάλα δίκτυα του εξωτερικού όπως το BBC. Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της τάξεως του 10% στην εισροή τουριστών στη χώρα μας για τη φετινή χρονιά καθώς και σε μια σειρά μέτρων που προωθούνται με στόχο την τόνωση του τουρισμού στη χώρα μας, όπως είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις διανυχτερεύσεις, ο νόμος για την τουριστική κατοικία, η δημιουργία καταδυτικών πάρκων , με ειδική αναφορά στην αξιοποίηση των ναυαγίων της Λέρου, καθώς και η δρομολόγηση προγράμματος εκσυγχρονισμού μικρών τουριστικών μονάδων. 

  Σχετικά με τα θέματα της μετανάστευσης, επισημάνθηκε η έλλειψης σαφούς ιδεολογικής πλατφόρμας που να διέπει τις πολιτικές των κομμάτων στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ τονίστηκε το γεγονός της συμβολής των μεταναστών ως ζωτικό και δυναμικό κομμάτι στις κοινωνίες όπου εντάσσονται. Επίσης κρίθηκε απαραίτητη η αναμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου δράσης μέσω της διαμόρφωσης μεταναστευτικού χάρτη, της ανακατανομής των μεταναστευτικών βαρών και της αποφυγής των μαζικών νομιμοποιήσεων. Προϋποθέσεις που θα συμβάλουν σημαντικά στην ομαλή ένταξη του υγιούς κομματιού των μεταναστών στις χώρες υποδοχής, μιας και τα κατασταλτικά μέτρα δεν αποτελούν ασφαλή και σίγουρη λύση.  

 Κλείνοντας πρέπει να σημειώσουμε, πέρα από την τόσο ενδιαφέρουσα ανταλλαγή  απόψεων  στα σημαντικά αυτά θέματα από ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου, την άψογη φιλοξενία των συμμετεχόντων στο συνέδριο από πλευράς της οργανωτικής επιτροπής και του κου Π. Μαραβέλια προσωπικά, όπως και του Δημάρχου κου Μ. Κόλλια, στους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την γενικότερη εντύπωση που άφησε σε όλους αυτή η συνάντηση.  Τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες αξίζει να επιβραβεύονται και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

 

Υ.Γ.  Από την Κάλυμνο προσκλήθηκε και έλαβε μέρος στο συνέδριο Η ΑΡΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

με τις δημοσιογράφους της Αγγελική και Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Έκθεση εικόνων

1 σχόλιο

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση