Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το σκάνδαλο «ξεφούσκωσε», νέες «βόμβες» (3 φωτο, 3 video) Κύριο

Η Κάλυμνος περίμενε περίπου 8 μήνες την περιβόητη συνέλευση, η οποία τελικά έγινε στις 26/6/11, Κυριακή βράδυ διάρκεσε 6,5 ώρες  – μετά αγρυπνίας… Τελικά, τζάμπα... ξενύχτησε.

 

Το κλίμα ήταν καλό με λίγες, περιοδικές, εκρήξεις που έσερναν το θέμα πέρα δώθε, καθώς κάποιοι ενώ μιλούσαν για τον απολογισμό του 2010, επικαλούνταν και στοιχεία του 201ι. κι αυτό γινόταν άλλοτε ηθελημένα και άλλοτε αθέλητα, άλλοτε με πονηρία και άλλοτε από παρανόηση της υπόθεσης. Και μέσα σ’ αυτή τη συζήτηση που παράπαιε πολλοί μιλούσαν λογιστικά χωρίς να έχουν την ελάχιστη ιδέα από λογιστικά και διαχείριση εταιριών. Αποτέλεσμα, εκεί που μιλούσαν για το 2010, να επικαλούνται στοιχεία του 2011. Αυτό το αλαλούμ πάλεψε σκληρά να το βάλει σε κάποια τάξη ο τέως δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος ώστε να πρυτανεύσει η τάξη στη συζήτηση και η λογική. Αλλά και ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης έδειξε ότι είχε τη διάθεση να διεξαχθεί μια παραγωγική Γ.Σ., αλλά δεν τον άφηναν οι δικοί του «ν’ αγιάσει».

Επί της ουσίας όμως η ανατροπή ήταν πλήρης. Η αγωνία του κόσμου που περίμενε να ακούσει τις αποκαλύψεις-βόμβες, όπως είχε προειδοποιήσει ο τότε επικεφαλής της αντ/τευσης και νυν δήμαρχος κ. Διακομιχάλης, δυστυχώς για το κοινό που θέλει «αίματα» και νταβαντούρι (άσχετα παράλληλα, για το «φαίνεσθαι», κάνει και συστάσεις για νηφαλιότητα), αυτή η δίψα για θέαμα έπεσε στο κενό…. Το σκάνδαλο «ξεφούσκωσε» και υποβαθμίστηκε εκ μέρους της δημοτικής Αρχής. Αν το άφηνε και η παράταξη του κ. Γ. Ρούσσου, η οποία επί 8 μήνες τα «άκουγε» από τον κ. Διακομιχάλη και με κάτι τέτοια (ΧΥΤΑ, ΑΝΕΚ κ.λπ) έχασε τις εκλογές, η Γ.Σ. θα ήταν μια ανιαρή και «εκτός θέματος» αντιπαράθεση με νέες «βόμβες», στις οποίες έβγαλε από την «πυριτιδαποθήκη» του ο κ. Διακομιχάλης.

Αυτή η Γ.Σ. είχε μια σπάνια πρωτοτυπία: οι καταγγέλλοντες το μεγάλο σκάνδαλο της κατάχρησης €410.000 ενοχοποιώντας, με δήθεν πλάγιες αιχμές, την παράταξη του κ. Ρούσσου εγκατέλειψαν την καταγγελία, και οι καταγγελλόμενοι απαίτησαν να εξεταστεί η καταγγελία «εδώ και τώρα», μέσα στο δημ. σ/λιο, παρουσία ακροατών και μπροστά στις κάμερες και τα ΜΜΕ. Πλήρης η ανατροπή.

Ο τ. νομικός σύμβουλος της ΑΝΕΚ κ. Δ. Καρδούλιας (η νέα δημ. Αρχή προσέλαβε στην ίδια θέση την κ. Νομ. Κυπραίου) εφάρμοσε τακτική απόλυτης σιωπής μέχρι την ημέρα της Γ.Σ. και όταν η πλευρά του κ. Διακομιχάλη υποχωρούσε διακριτικά και εγκατέλειπε το συγκεκριμένο θέμα, αντεπιτέθηκε η πλευρά του κ. Ρούσσου διά του κ. Καρδούλια, φέρνοντας στο φως συγκλονιστικά ντοκουμέντα που σοκάρισαν το ακροατήριο – των στοιχείων αυτών είχε λάβει γνώση ο κ. Διακομιχάλης, γι’ αυτό και, μόλις ανέλαβε την εξουσία, έριξε τους τόνους… κάθετα (όπως γράψαμε και σχολιάσαμε στο ΑΙΓΑΙΟ TV).

Τι λέει η αμαρτωλή αυτή ιστορία; Παίχτηκε απίθανο «παιχνίδι». Ο λογιστής της ΑΝΕΚ κ. Μιχ. Κουρούνης, αν και μόνιμος κάτοικος Αθήνας, εγκαίρως αντιλήφθηκε ότι κάτι πάει στραβά με τα οικονομικά της ΑΝΕΚ. Έψαξε το θέμα και διαπίστωσε ο κεντρικός πράκτορας της ΑΝΕΚ περί τα μέσα του 2010 δεν απέδιδε τις εισπράξεις στην εταιρία. Ειδοποίησε αμέσως το Δ.Σ. της ΑΝΕΚ με απανωτές επιστολές, αλλά αυτές ποτέ δεν έφταναν στα χέρια του προέδρου της ΑΝΕΚ κ. Μ. Λελέκη. Έκανε όμως και το λάθος να μην τηλεφωνήσει, από τη στιγμή που είδε ότι δεν έπαιρνε απάντηση στις επιστολές που έστελλε. Από την άλλη, η υπάλληλος των γραφείων της ΑΝΕΚ, σύμφωνα με τον κ. Μ. Κουρούνη, πήρε επάνω της την υπόθεση και είπε στον κ. Κουρούνη να μην ανακατεύεται στο θέμα. Όλα αυτά τα ομολογεί ο κ. Μ. Κουρούνης με επιστολές του προς τον πρόεδρο της ΑΝΕΚ και μάλιστα παραδέχεται ότι διέπραξε λάθη και παραλείψεις. Ε λοιπόν, αυτές οι επιστολές αναγνώστηκαν στη Γ.Σ., και πάγωσαν οι πάντες. Έτσι, αλλού απειλούνταν οι «βόμβες» κι αλλού έπεσαν, προκαλώντας μάλιστα και ισχυρό σεισμό, που γκρέμισε «παράγκες» και «υπόγεια κανάλια».

Το ΔΣ της ΑΝΕΚ, μόλις «έσκασε» το σκάνδαλο, μπήκε σε αγώνα δρόμου με ένα μια μοναδικό «σχέδιο μάχης»: να πιέσει τον πράκτορα να αποδώσει τα οφειλόμενα και ποτέ να μη μιλήσει στα ΜΜΕ – αντίθετα, ο κ. Διακομιχάλης και η παράταξή τους το έκαναν βούκινο. Η «μάχη», μέχρι σήμερα δεν απέδωσε. Για διάφορους λόγους ο οφειλέτης δεν απέδωσε ακόμη  στην ΑΝΕΚ όσα παρανόμως κατακράτησε (α) με ένα ποσό που το «εξαφάνισε» και (β) ένα δεύτερο που το… επέστρεψε με «πέτσινες» επιταγές. Προ του αδιεξόδου αυτού, το ΔΣ της ΑΝΕΚ, πριν παραδώσει την εταιρία στη νέα δημ. Αρχή, υπέβαλε μηνύσεις εναντίον του πράκτορα, της υπαλλήλου και του λογιστή. Αλλά και ο λογιστής, όπως ανακοίνωσε, υπέβαλε και αυτός μηνύσεις. Η Δικαιοσύνη θα βγάλει μια άκρη, αλλά η υπόθεση πολιτικά «προσάραξε», έκατσε στα αβαθή. Αυτή την εξέλιξη ο κ. Διακομιχάλης την αντιλήφθηκε εγκαίρως, πριν γίνουν ανακοινώσεις.

Γι’ αυτό και νωρίς-νωρίς έκανε «στροφή». Μείωσε στο μηδέν την ένταση των «ηχείων» του και «γέμισε» νέες «βόμβες», τις οποίες επικαλούνταν τον τελευταίο καιρό, αλλά όλοι περίμεναν να ακουστούν πάνω στην υπόθεση της κατάχρησης των €41.000. Οι νέες «βόμβες», μπήκαν στο «οπλοστάσιο» αποκλειστικά για «την τιμή των όπλων». Ήταν «βόμβες» χωρίς «υλικό». Δεν έκαναν ούτε τον ελάχιστο θόρυβο. Γιατί η άποψη του κ. Διακομιχάλη ότι η ΑΝΕΚ ως Ανώνυμη Εταιρία δεν έχει το δικαίωμα να κάνει χορηγίες είχε μεν μια λογική και επιχειρηματική αντίληψη, αλλά η παράβαση αυτού του κανόνα που θέτει ο κ. Διακομιχάλης δεν αποτελεί παράβαση νόμου, δεν είναι ούτε υποψία σκανδάλου.

Αν, π.χ., ο Δήμος έκανε τραπέζι στους ομογενείς της Αυστραλίας, όταν κατέβηκαν στην Κάλυμνο για την αδελφοποίηση Καλύμνου-Ντάργουιν, αυτό δεν συνιστά σκάνδαλο. Η δημ. Αρχή δεν έβρισκε άλλο νόμιμο τρόπο (λόγω επιτρόπου) να κάνει ένα τραπέζι φιλοξενίας στην αντιπροσωπεία των Καλύμνιων του Ντάργουιν και πέρασε τη δαπάνη μέσα από την ΑΝΕΚ. Παρένθεση: θα φτάσουμε στο σημείο να προσέχουν οι απόδημοί μας όταν έρχονται στην Κάλυμνο: να αποφεύγουν τα κεράσματα και τα τραπέζια του Δήμου, γιατί θα βρεθούν και χρεωμένοι. Τέτοια μιζέρια μας δέρνει, εξαιτίας του πάθους της μικροπολιτικής. 

Άλλη μια «βόμβα» ήταν οι περίπου €48.000, με τις οποίες η ΑΝΕΚ, ως υγιής εταιρία συμφερόντων κυρίως του Δήμου, επιχορήγησε την Καθαριότητα του Δήμου, για να ‘ναι καθαρή η Κάλυμνος- όπως έκανε και με την προσφορά ασθενοφόρου στο απογυμνωμένο νοσοκομείο, όπως έκανε με τα καλάθια σκουπιδιών στην παραλιακή κ.α. Και βέβαια η ΑΝΕΚ, από τη στιγμή που δεν είναι εταιρία καθαρά λαϊκής βάσης, όπως τόνισε και ο πρώην δήμαρχος κ. Μ. Ζαΐρης στην τοποθέτησή του που είχε πολύ εύστοχες παρατηρήσεις, καθώς μέτοχοι είναι και άλλοι δήμοι της Δωδεκανήσου (Ρόδου, Αγαθονησίου κ.α.), θα έλεγε κανείς ότι προβαίνοντας σε τέτοιες χορηγίες δεν συμπεριφέρεται αυστηρά σαν εταιρία Α.Ε. Όμως ούτε αυτά είναι σκάνδαλα, δεν είναι «βόμβες».

Ποιο ήταν λοιπόν αποτέλεσμα της συνέλευσης;  1) Η κατάχρηση των περίπου €410.000, ως «βόμβα», σαν βόμβα που θα χτυπούσε τον  κ. Λελέκη, το ΔΣ της ΑΝΕΚ και τη δημαρχία Ρούσσου, αποδείχτηκε αυτοσχέδιος μηχανισμός που άφησε θόρυβο ηχηρού… ξεφυσήματος. 2) Από την άλλη, οι νέες «βόμβες» είναι απλώς μια διαφορετική πολιτική στη διοίκηση και τη διαχείριση της ΑΝΕΚ. Ο κ. Διακομιχάλης μαζί με τον πολύ σοβαρό και υπεύθυνο νέο πρόεδρο της ΑΝΕΚ κ. Σ. Μαΐλλη έχουν όλο το δικαίωμα να βάλουν τέλος στις χορηγίες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η απελθούσα διοίκηση έβλαψε τόσο φοβερά την ΑΝΕΚ.

Στην εποχή του κ. Λελέκη η ΑΝΕΚ μεγαλούργησε. Παρέλαβε ένα καράβι, το Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ, που πήγαινε για δέσιμο, αφού είχε καταντήσει σαπιοκάραβο, και σήμερα παρέδωσε στη νέα δημ. Αρχή ένα Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ καμάρι της Καλύμνου: επισκευασμένο πλήρως, καινούριες μηχανές Βάρτσιλαρ κ.λπ. Παρέδωσε προπάντων δύο ταχύπλοα, πλοία διαμάντια, τα KALYMNOS STAR  KALYMNOS DOLPHIN, που γεφύρωσαν την Κάλυμνο με την Κω, ώστε το νησί μας να αξιοποιεί τις αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού της Κω, καθώς σε 20΄λεπτά οι επιβάτες έρχονται στην Κάλυμνο – ενώ για να πάνε στην πόλη της Κω θέλουν διπλάσιο χρόνο. Αυτά τα καταπληκτικά πλοία είναι μια πολύτιμη προίκα για τη νέα δημ. Αρχή, (α) για τον τουρισμό της Καλύμνου, (β) για τους Καλύμνιους που πηγαινοέρχονται από την Κω και, γενικότερα, (γ) για την οικονομία της Καλύμνου.

Το νέο διοικ. σ/λιο της ΑΝΕ και η νέα δημ. Αρχή έχουν από κοινού ένα ύψιστο πατριωτικό χρέος: να συνεργαστούν με τους προκατόχους της ΑΝΕΚ, ώστε να φέρουν στα ταμεία της εταιρίας τις €410.000. Και πάνω απ’ όλα να προστατέψουν τον κύρος της εταιρίας, η οποία με το νέο πρόεδρο, τον ικανό και έντιμο Σακ. Μαΐλλη, μπορεί και πρέπει να ασκήσει αναπτυξιακή επιχειρηματικότητα. Οι «βόμβες» και τα… «βαρελότα» για την εταιρία είναι ζημιογόνα πολιτική, ενώ ταράσσουν επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα της Καλύμνου.    

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

3 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

  Αγαπητε κ. Λελεκη θα σας παρακαλεσω, μιας και απευθυνεστε σε εμενα προσωπικα, να διαβασετε εκτενως τα οσα εχω γραψει για την Α.Ν.Ε. Καλυμνου.
  1. Εαν νομιζετε οτι αυτο που εχει γινει μεχρι τωρα ειναι χρηστη διαχειρηση ΔΗΜΟΣΙΟΥ χρηματος και σωστη διοικηση μιας Α.Ε. τοτε εχουμε προβλημα επικοινωνιας μιας και εχουμε ΤΕΛΕΙΩΣ αντιθετη αποψη.
  2. Απο ΠΟΥΘΕΝΑ σε οτι εχω γραψει μεχρι τωρα για αυτο το θεμα δεν προκυπτει οτι θεωρουσα οτι η διοικηση προ του 2002 ηταν σε "δρόμο των επιτυχιών" οπως γραφετε, καθε αλλο μαλιστα.

 • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάριος Λελέκης δημοσιεύθηκε από Σακελλάριος Λελέκης

  Καλησπέρα, είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στην διαδικασία δημοσίας συζήτησης και θα ήθελα να συγχαρώ την Αργώ που δίνει την δυνατότητα στους απανταχού Καλύμνιους να συζητήσουν για την Κάλυμνο και τα προβλήματα της!
  Θα ήθελα να γράψω μερικές λέξεις για την ΑΝΕΚ.

  Καταρχήν νιώθω εντυπωσιασμένος από την ικανότητα που έχουν μερικοί δημοσιογράφοι να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και φυσικά να την κρύβουν.
  Διαβάζω τις τελευταίες μέρες για χρέος που αγγίζει το 1,2 με 1,5 εκατομμύριο.

  Μου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να καταλάβω πως παρουσιάζετε σαν πραγματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης, μόνον οι υποχρεώσεις της εταιρίας, υπάρχουν και οι απαιτήσεις που όμως για τις "ελεγχόμενες φωνές" δεν υφίστανται, και υπάρχει μόνο χρέος!
  Περίεργο επίσης είναι, σε βαθμό που σε κάνει να πιστεύεις ότι όλα είναι στημένα, μιας που είναι και της μόδας τελευταία, το γεγονός της αποφυγής σχολιασμού του θετικού πρόσημου του ισολογισμού του 2010. Με αλλά λόγια η εταιρία δεν μπαίνει μέσα είναι κερδοφόρα!
  Αλλά μια και λέμε για τον ισολογισμό του 2010 ο οποίος είναι θετικός με 9χιλ ευρώ κέρδη, πόσο θα ήταν αν δεν είχε γίνει η επένδυση του Κάλυμνος Ντόλφιν το 2010;
  Μήπως θα είχαμε κέρδη μερικές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ;

  Ακόμα σκέφτομαι με το μικρό μου μυαλό ότι μια εταιρεία που κατάφερε και είχε κέρδη, το έτος 2010 (την χρόνια που επένδυσε το 1/3 του τζίρου της) και παρόλα αυτά έκλεισε με θετικό πρόσημο πως μπορεί να παρουσιάζεται ως τελειωμένη;

  Με άλλα λόγια, η ΑΝΕΚ έχει την δυνατότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις της, αν απλά συνεχίσει να δουλεύει όπως σήμερα με τις ίδιες δαπάνες, τα ίδια έσοδα αλλά χωρίς επενδύσεις για το τρέχον έτος!

  Αν στην οχταετία δεν κάνανε τις επενδύσεις που έκαναν πολύ απλά θα υπήρχαν στα ταμεία πάνω από 1 εκατομμύριο! Αποτυχημένη διοίκηση κ. Ρήγα αφού ο στόχος δεν ήταν τα κέρδη αλλά η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα της εταιρείας!

  Το 2002 η ΑΝΕΚ είχε ζημίες 260χιλ και νομίζω ότι το 2001 η ζημίες ξεπερνούσαν τις 600χιλ, τι σημαίνει αυτό; Ότι η εταιρεία σε 2 χρόνια μπήκε κοντά στο εκατομμύριο μέσα και με το μοναδικό πλοίο τις εταιρείας σε άθλια κατάσταση, μαυρισμένη σε όλες τις τράπεζες και το νήσος Κάλυμνος έτοιμο για κατάσχεση. Κύριε Ρήγα με όλο τον σεβασμό αυτό εννοείτε τον δρόμο των επιτυχιών;

  Τέλος, επειδή μάλλον μακρηγόρησα, κάτι άλλο που με προβληματίζει είναι ότι ορισμένα από τα ΜΜΕ του τόπου μας, απέφυγαν ή τελοσπάντων δεν σχολίασαν ούτε καν αναπαρήγαγαν τα λόγια του τέως Προέδρου!
  Είπε πολλά ο κ. Λελέκης και όλοι τα πέρασαν στο ντούκου, αν θέλετε ακούστε τα προσεκτικά και εκεί θα βρείτε τις πραγματικές βόμβες μεγατόνων ‘πατριωτικές’!!

 • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

  Για να μην καταντησω γραφικος και κουραζω, καταγραφω την αποψη μου μια τελευταια φορα:
  Τα νουμερα αποδεικνυουν οτι παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες και αναμφισβητητη τιμιοτητα του κ. Λελεκη, η απερχομενη διοικηση απετυχε οικτρα.
  Για το μεγεθος του ελλειματος ειχα γραψει σε σχολιο μου της 18 Ιουνιου και δυστυχως βγηκε αληθινο. Εκει πρεπει να σταθουμε και οχι στις πομπωδεις δηλωσεις του κ. Διακομιχαλη περι βομβων και σκανδαλων. Η διοικηση του κ. Λελεκη απετυχε να ελεγξει και να διοικησει την Α.Ε.
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο κ.ΜΑΙΛΛΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version