Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο ΞΕΝΑΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ- THE KALYMNOS GUIDE Κύριο

Ο «Ξεναγός της Καλύμνου» από τον Σακελλάρη Τρικοίλη είναι γραμμένος στα Ελληνικά και στα Αγγλικά,(μετάφραση από την Αγγελική Τρικοίλη)  πιστοποιημένος -ο μόνο πιστοποιημένος Ξεναγός- από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Είναι ένα βιβλίο-σύντροφος που σε πάει σε όλη την Κάλυμνο: σε κάθε ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό χώρο της Καλύμνου, σε όλους του οικισμούς, στα μουσεία, τις εκκλησίες και τις ιερές μονές, για να σου δώσει σύντομες, χρήσιμες και κυρίως έγκυρες πληροφορίες. Σε ξεναγεί με υπεύθυνες πληροφορίες για την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα της Καλύμνου.

Αποσπάσματα από τον Ξεναγό

18 τα νησιά της… 12νήσου

Η Δωδεκάνησος πήρε την ονομασία της στις αρχές του 20ου αι., αλλά, αν και λέγεται Δωδεκάνησος, αποτελείται από 18 νησιά. Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί και η έδρα του νομού. Δυτικά της έχει τη Χάλκη, νοτιότερα, την Κάρπαθο και την Κάσο. Στο απόμακρο νοτιοανατολικό άκρο της Δωδεκανήσου βρίσκεται το Καστελλόριζο. Φεύγουμε από τη Ρόδο και ταξιδεύοντας προς τα βόρεια συναντάμε τη Σύμη, την Τήλο (την Κνίδο στην Τουρκία), τη Νίσυρο (το Πετρούμι, στην Τουρκία, η αρχαία Α-Αλικαρνασσός) και την Κω. Έως εδώ έχουμε 9 νησιά.

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας και περνάμε στα νησιά της Επαρχίας Καλύμνου: Ψέριμος (η νησίδα Πλάτη), Κάλυμνος, Τέλενδος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκειοί, Αστυπαλιά. Σύνολο 9 τα νησιά της Επαρχίας Καλύμνου. Αλλά στο Δήμο της Καλύμνου ανήκουν και οι νησίδες Νερά, Αγ. Νικόλαος, Πλάτη, Καλόλιμνος, Ίμια, το νησί του Σαρρή, Αγ. Κυριακή κ.α.   

 

Ξεναγήσεις

Κάστρο Χώρας 

Βρίσκεται στα βόρεια του Χωριού, σαν πανύψηλος ορεινός πύργος με φυσική οχύρωση, που την εξασφαλίζουν οι πανύψηλοι γκρεμοί που το περιβάλλουν. Στη νότια πλευρά του Κάστρου η πλαγιά κατεβαίνει ομαλά και στο σημείο αυτό έγινε η είσοδος του Κάστρου.  Υπήρξε ένα απόρθητο φρούριο, που καλύπτει ένα επικλινές πετρώδες οροπέδιο, σαν στεφάνι σε βουνοκορφή. Το γεωμετρικό του σχήμα πλησιάζει το τραπέζιο: η βόρεια πλευρά του είναι 200μ., η νότια 90μ., το ανατολικό τείχος πάνω από  60μ., ενώ το δυτικό, με τις εσοχές και προεξοχές, φτάνει τα 220μ.

Είναι η μεσαιωνική πόλη της Καλύμνου, που κατοικήθηκε μέχρι και τους Νεότερους Χρόνους. Ήταν καστρόπολη 7 αιώνων.

Το Κάστρο κτίστηκε το 10ο αι. από τους βυζαντινούς και οι ιππότες (1314) το επέκτειναν  προς τη νότια πλαγιά. Μαζί με την επέκταση, επισκεύασαν τα τείχη και τις εκκλησίες, έκτισαν καινούριες εκκλησίες, και το κάστρο πήρε την έκταση και την εικόνα που έχει σήμερα.

 Μετά τη μερική αποκατάσταση των τειχών και την ανακαίνιση οικοδομημάτων και εκκλησιών που έγινε, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, το Κάστρο προσφέρεται για μια εξαιρετική περιήγηση.

Το Κάστρο της Χρυσοχεριάς 

Το φρούριο αυτό ξεκίνησε ως αρχαίο ελληνικό κάστρο, έγινε βυζαντινό και επί ιπποτών φρούριο του διοικητή ιππότη. Στην εξωτερική βάση της ανατολική πλευράς του τείχους υπάρχει το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το οποίο είχε υποστεί βανδαλισμούς από τους Οθωμανούς πειρατές.  Η προτίμηση να κτιστεί εκκλησία της Μεταμορφώσεως συνδέεται με τη Μεταμόρφωση του Κάστρου της Χώρας και με τη Μεταμόρφωση του μητροπολιτικού ναού Πόθιας.

Το 1445 ο ιππότης πρεκέπτορας Fantino Quirini παρέλαβε ερειπωμένο το κάστρο και απαίτησε από τους Καλύμνιους να του το ξαναχτίσουν για προσωπικό φρούριο. Οι Καλύμνιοι αρνήθηκαν, αλλά η δίκη στη Ρόδο υποχρέωσε τους Καλύμνιους να χτίσουν το φρούριο. Η σύγκρουση όμως με τον F. Quirini πήρε μόνιμη μορφή. Τελικά ο ιππότης έφτασε στο σημείο να αδυνατεί να εισπράξει φόρους, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς το Τάγμα.

Χριστός Ιερουσαλήμ

Είναι ο αρχαιότερος ιστορικός χώρος της Καλύμνου, στο οποίο σώζονται κάποια αρχαιολογικά ευρήματα. Στην κλασική εποχή εκεί ήταν το κέντρο του Ελληνισμού και στην πρώιμη Βυζαντινή  εποχή έγινε το κέντρο του Χριστιανισμού.

Σήμερα, ύστερα από τις περιορισμένες χωματουργικές εργασίες και τις μερικές ανασκαφές, βλέπουμε τα ερείπια δύο χριστιανικών ναών, του Χριστού της Ιερουσαλήμ (η παράδοση λέει ότι τον έχτισε η Αγ. Ελένη, όταν επέστρεφε από τα Ιεροσόλυμα, όπου  βρήκε τον Τίμιο Σταυρό)  και της Αγίας Σοφίας - ή της του Θεού Σοφίας, κατά μίμηση της Αγ. Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως - ή της Ευαγγελίστριας. Από το Χριστό της Ιερουσαλήμ σώζεται ο μισός θόλος του Ιερού και τμήματα από τα θεμέλια και τους τοίχους του. 

Η βαθιά ιστορικότητα του ναού και ιδεολογικός συμβολισμός βρίσκεται στα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν από το ιερό του Απόλλωνα, στον ίδιο χώρο. Βλέπουμε τη διαδοχή των αιώνων και των πολιτισμών. Πάνω στα μάρμαρα του χριστιανικού να-ού, μάρμαρα από το ναό του Απόλλωνα διαβάζουμε ψηφίσματα και αποφάσεις του αρχαίου ελληνικού Δήμου («Δάμου»).

Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται στην περιοχή της Αγ. Τριάδας. Στις αίθουσες και τις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου είναι συγκεντρωμένες μαρτυρίες για την ιστορία του νησιού. Καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους, από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους. 

Δεσπόζουσα θέση έχει η υπερμεγέθης χάλκινη «κόρη της Καλύμνου» , σε ειδική αίθουσα μαζί με άλλα χάλκινα: κεφαλή άνδρα, πόδι ιππέα και δελφίνι. Την «Κόρη» ανέσυρε Καλύμνιος ψαράς με τα δίχτυα, ανατολικά της Καλύμνου. 

Ναυτικό Μουσείο

Στον όροφο της πρώην Ναυτικής Επαγγελματικής Σχολής Βουβάλη, στην πλατεία Δημαρχείου (ανάμεσα Δημαρχείο-Επαρχείο), Στεγάζεται Το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο. Έχει θέα το λιμάνι και την ανοικτή  θάλασσα μέχρι την Κω. Στο Ναυτικό Μουσείο φυλάγονται αντιπροσωπευτικά αντικείμενα και φωτογραφίες από τη ζωή των σφουγγαράδων της Καλύμνου: σφουγγάρια, σκανταλόπετρες, καμάκια, στολές δυτών κ.α. Όλα, ενθυμήματα από τη ζωή των ηρωικών σφουγγαράδων και καπεταναίων, που έφεραν πλούτο στην Κάλυμνο και την έκαναν «το νησί των σφουγγαράδων». 

Λαογραφικό Μουσείο ΛΕΚ

Στον όροφο της Ναυτικής Επαγγελματικής Σχολής συστεγάζεται με το Ναυτικό Μουσείο και το  Λαογραφικό του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου. Εκεί ο επισκέπτης θα δει πολλές και ποικίλες φορεσιές και, βέβαια, όλες τις αντιπροσωπευτικές της Καλύμνου: καββάδι, καλύμνικο φόρεμα, ασπρόρουχα, (εσώρουχα) κ.α., μεγάλη ποικιλία κεντημάτων, σεντόνια, κουρτίνες, φίνα μάλλινα κλινοσκεπάσματα, αστικά έπιπλα, πορσελάνες κ.α. Το Καλοκαίρι το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει ωραίες αγορές.  

 

Πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση του :  τηλ/νο 2243047355

MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version