The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Στα 40 του Σακελλάρη Τρικοίλη, του Πρωτοψάλτη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού. Κύριο

Γιάννης και Πόπη Μαύρου.

Μετά την οδύνη που βιώσαμε για τον ξαφνικό θάνατο του αγαπητού φίλου και συναδέλφου Σακελλάρη Τρικοίλη, φιλολόγου και συγγραφέα, ήλθε η ενδεκάτη Ιανουαρίου, τα 40 του, ζήσαμε ξανά τη θλίψη για το γεγονός και την αίσθηση της απώλειας.

Ατυχώς, δεν μπορέσαμε να παραστούμε στην Εκκλησία, την ημέρα αυτή, για λόγους υγείας. Νοερά όμως ήμασταν παρόντες.

Εφέτος, Σακελλάρη, το Τριώδιο ανοίγει πολύ νωρίς. Δεν θα είσαι βέβαια στο στασίδι, που τίμησες 57 ολόκληρα χρόνια. Όμως, θα σ’έχουμε κοντά μας και θα σε απολαύσουμε την Κυριακή του Ασώτου. Ο καλός και άξιος συνεργάτης σου, Κουμπαράς Ατσάς σε μαγνητοφώνησε στο κινητό του και μας έφερε το δοξαστικό που έψαλλες.

Πράγματι, χαρήκαμε πολύ και εντυπωσιαστήκαμε για την εκτέλεση του.            

Το περιλάλητο δοξαστικό του Ασώτου, ως γνωστόν, αναφέρεται στην παραβολή που μας διέσωσε, μόνος από τους Ιερούς Ευαγγελιστές, ο Λουκάς. Οι πολλοί των ανθρώπων ερμηνεύουν την παραβολή "κατά κόσμον". Περιορίζονται δηλ. στην κατασπατάληση της πατρικής περιουσίας από τον άσωτο υιό. Όμως τα λόγια του Θεού δεν βρίσκονται στην επιφάνεια . Ο υμνογράφος αναφέρεται, επιτυχώς, στο πνεύμα του Ευαγγελίου, δηλ. στην πνευματική απογύμνωση του Ασώτου με τα λόγια: "Πάτερ αγαθέ, εμακρύνθην από σου. Ο εχθρός ο παμπόνηρος εγύμνωσέ με, και ήρε μου τον πλούτον, της ψυχής τα χαρίσματα ασώτως διεσκόρπισα.. ".

Ο υμνογράφος βάζει τον άσωτο να απευθύνεται στο Θεό πατέρα και να του λέει ότι έφυγε μακράν του Θεού, γιατί ο εχθρός ο παμπόνηρος, δηλ. ο διάβολος, τον εγύμνωσε και του πήρε τον πλούτο που είναι όχι τα υλικά αγαθά, αλλά της ψυχής τα χαρίσματα που τα διεσκόρπισε ασώτως. Και καταλήγει: "Ο δι εμέ εν σταυρώ τας αχράντους σου χείρας απλώσας, ίνα του δεινού θηρός αφαρπάσης με και την πρώτην καταστολήν επενδύσας με". Απευθύνεται στο Χριστό που σταυρώθηκε για τις αμαρτίες του και τον παρακαλεί να τον αρπάξει από το φοβερό θηρίο, δηλ. τον διάβολο, και να τον επαναφέρει στην πρώτη "ενδυμασία" όταν ήταν κοντά στο Θεό.

Αυτά τα υψηλά νοήματα, για να τα καταλάβει και να συγκλονισθεί ο κόσμος, θα πρέπει ο ψάλτης να τα τονίσει ευκρινώς και με τη δέουσα τεχνική και την καλή άρθρωση όπως έψαλλε ο Σακελλάρης.

Ο Σακελλάρης, ανήσυχος μελετητής των μεγάλων ψαλτάδων της Πόλης και της Σμύρνης, μας άφησε ένα διανθισμένο με πλούσιες "θέσεις" δοξαστικό, χάρη στη μαγνητοφώνηση που αναφέραμε. Θεωρούμε ότι είναι από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια που ακούσαμε στα 57 χρόνια της ψαλτικής διαδρομής του.

Ο καλός και άξιος συνεργάτης του, Κ. Ατσάς, έχει μαγνητοφωνήσει και άλλους ύμνους της βυζαντινής μας υμνογραφίας από την ψαλτική του Σακελλάρη, που αξίζει να ακούγονται από τον τοπικό μας   ραδιοφωνικό σταθμό, ειδικά στις άγιες μέρες. Αυτό θα είναι και το καλύτερο, το αιώνιο μνημόσυνο στη μνήμη του.

Γιάννης και Πόπη Μαύρου.

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη

Αγγελική Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Ημερολόγιο Blog

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Argo Kalymnos