Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ζητούνται ξεκάθαρες απαντήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα Κύριο

Ζητούνται ξεκάθαρες απαντήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

 O υπ. Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης συνέχισε το «κρυφτό» για τις κυβερνητικές ενέργειες γύρω από το θέμα των Γλυπτών ● Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είχε συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο, αλλά ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως καμία συμφωνία»

● Μίλησε ωστόσο για την προσπάθεια επιστροφής των Μαρμάρων «υπό ένα νομικό ένδυμα» και με «δημιουργική λογική», χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι έννοιες Δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα για ορισμένο χρόνο, «δανεισμός αορίστου χρόνου», συμφωνία για την έκθεση κάποιων εξ αυτών στην Αθήνα, πολιτιστική ανταλλαγή, «υβριδική» λύση είναι λέξεις και έννοιες που πηγαινοέρχονται, εμφατικά πλέον, επιχειρώντας να αντικαταστήσουν τις λέξεις και τις έννοιες μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών και επανένωση με το μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που προϋποθέτει την αναγνώριση από τους Βρετανούς ότι μας ανήκουν.

Προσπάθησε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση να αλλάξει την εθνική στρατηγική επί του θέματος και τελικά αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί βλέποντας το τείχος που ορθώνει πάντα η βρετανική πλευρά; Είναι ερώτημα που οφείλει να απαντηθεί ξεκάθαρα καθώς οι χειρισμοί στους οποίους έχει επιδοθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για το ζήτημα που αναγνωρίζεται ως εθνικής σημασίας, είναι επικίνδυνοι και κανείς δεν μπορεί να μένει ήσυχος όταν με τις ψήφους της πλειοψηφίας πέρασε από τη Βουλή η συμφωνία για τη Συλλογή Στερν.

Επιπλέον η συμμετοχή λόμπι που πιέζουν για λύση win-win, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι μυστικές συναντήσεις με τον Τζορτζ Οσμπορν στις οποίες συμμετείχαν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης ευτελίζουν το αίτημα, καθηλώνουν την επίσημη πολιτιστική διπλωματία στην UNESCO και στα διεθνή φόρα και ακυρώνουν τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στον μακρύ δρόμο της διεκδίκησης για επιστροφή. Εσπασε τη σιωπή Επειτα από μπαράζ δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες, το πρωτοσέλιδο-παρέμβαση της «Εφ.Συν.» και σειρά ρεπορτάζ και άρθρων στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση έσπασε επιτέλους τη σιωπή της χθες το απόγευμα, με αποκλειστικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην εκπομπή της Βάλιας Πετούρη στην ΕΡΤ.

Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είχε απευθείας συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο αλλά ξεκαθάρισε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως καμία συμφωνία». Είναι σαφώς η φράση-κλειδί που δίνει μια απάντηση στις διαρροές περί του αντιθέτου που υπήρξαν κυρίως από τη βρετανική πλευρά από εκπροσώπους του Βρετανικού Μουσείου και τον διευθυντή Τζορτζ Οσμπορν, αλλά και Ελληνες αξιωματούχος που διατήρησαν την ανωνυμία τους. Μια έντονη φημολογία που η ελληνική κυβέρνηση άφησε να σέρνεται, ενώ ποτέ δεν διέψευσε την αποκάλυψη του Γιάννη Ανδριτσόπουλου στα «Νέα» περί μυστικών συναντήσεων Μητσοτάκη-Οσμπορν στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πάντως υποστήριξαν ότι επιχειρείται λύση ανάμεσα στον Τζορτζ Οσμπορν και στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν ενεπλάκη ποτέ σ’ αυτές τις συζητήσεις η βρετανική κυβέρνηση, παρ’ ότι θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή της με βάση τον βρετανικό νόμο του 1963. Σε πρόσφατο άρθρο μάλιστα η Daily Mail (6/1/23) υποστήριξε ότι ο Οσμπορν επιθυμεί διακαώς μια συμφωνία με τη χώρα μας προκειμένου να την κεφαλαιοποιήσει για να αναλάβει ρόλο διεθνούς πολιτικού και να αποκτήσει μια θέση διευθύνοντος συμβούλου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή να αναλάβει πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. «Θεωρητικά και αφηρημένα όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να επανενωθούν τα Μάρμαρα, να έρθουν στη γενέθλια γη και να μείνουν εδώ για πάντα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ δύσκολη επιχειρησιακά άσκηση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. «Το επιβεβαιώνω: Είμαστε σε επαφή με το Βρετανικό Μουσείο, σε πολύ δημιουργική συζήτηση [...] Από την άλλη πλευρά η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχθεί με οποιαδήποτε μορφή έναν δανεισμό ο οποίος θα γίνει προς την Ελλάδα, και τούτο διότι αυτό θα υπαινισσόταν ζήτημα ιδιοκτησίας.

Εκείνο το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας κατανόησης με το Βρετανικό Μουσείο είναι η επιστροφή των Γλυπτών υπό ένα νομικό ένδυμα το οποίο θα συζητήσουμε και συζητούμε στο πλαίσιο μιας δημιουργικής λογικής. Εχουμε όντως θέσει ένα θέμα να μπορούμε να στέλνουμε και ορισμένες από τις ελληνικές αρχαιότητες ή ακόμη και από άλλες περιόδους του Ελληνισμού, τη βυζαντινή περίοδο, στο Βρετανικό Μουσείο για περιοδικές εκθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσουμε το οποιοδήποτε δικαίωμα έχουμε απέναντι στα Γλυπτά που αποτελούν την ίδια την ταυτότητά μας... Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως καμία συμφωνία. Γίνονται συζητήσεις και ακόμη απέχουμε πολύ από το να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία...». Τα ερωτήματα Αναλύοντας τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη, αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε τη συμφωνία που δεν της βγήκε. Προφανώς ήταν τόσο προσβλητική και επικίνδυνη.

Τι εννοεί ο υπουργός όταν λέει για «νομικό ένδυμα» και «δημιουργική λογική»; Ο υπουργός Επικρατείας είχε παραδεχθεί τον Δεκέμβριο του 2022 ότι είχε προσωπικές συναντήσεις με τον Οσμπορν. Και ο πρωθυπουργός τι πρέσβευε σ’ εκείνες τις διαπραγματεύσεις; Συνέχισε να φλερτάρει με την ιδέα του δανεισμού, όπως είχε πει σε συνέντευξή του στον Observer τον Σεπτέμβριο του 2019 που ζητούσε να μας στείλουν οι Βρετανοί τα Γλυπτά δανεικά για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση; «Θα προτείνω στον Μπόρις: Ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο» ήταν η θέση του κ. Μητσοτάκη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τότε, πρωτίστως της τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά.

Σ’ αυτή τη βάση έκανε και συνεχίζει τις συζητήσεις η ελληνική κυβέρνηση; Φευ. Πάντως επί τρία χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει τον νέο φάκελο διεκδίκησης, ούτε έχει σημειώσει οποιαδήποτε πρόοδο σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, την οποία οφείλει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την αναγνώριση από την UNESCO ότι το αίτημα έχει διακρατικό χαρακτήρα.

πηγη EFSYN

Βασιλική Τζεβελέκου

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version