Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ν. Σαντορινιός: Ελλείψεις υλικών και υποστελέχωση, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της Ορθοπεδικής κλινικής του Νοσοκομείου Καλύμνου Κύριο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει η Ορθοπεδική Κλινική του Βουβαλείου Νοσοκομείου Καλύμνου κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. 

Όπως συγκεκριμένα υπογραμμίζει στην Ερώτησή του ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η Κυβερνητική πολιτική της υποβάθμισης του ΕΣΥ αλλά και η παντελής αδιαφορία για τις υγειονομικές ανάγκες των νησιών, φέρνουν για μια ακόμη φορά το Βουβάλειο Νοσοκομείο Καλύμνου στο προσκήνιο. Πέραν της ήδη σοβαρής υποστελέχωσης σε σημαντικές ειδικότητες, που το μοναδικό Νοσοκομείο του νησιού, βιώνει, σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει και στην λειτουργία της Ορθοπεδικής Κλινικής.

Ειδικότερα, η Ορθοπεδική Κλινική του ΓΝΚ εδώ και αρκετό καιρό λειτουργεί με την μισή δύναμη από αυτή που ορίζει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, δηλαδή με έναν ορθοπεδικό γιατρό. Και αν και πρόσφατα προσελήφθη άλλος ένας ορθοπεδικός, μέσω της «πολιτικής» μετακινήσεων που ακολουθεί το Υπουργείο, για να καλύψει τα οργανικά κενά στο Σύστημα Υγείας, το Νοσοκομείο καλείται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κλινικής…πάλι με ένα γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας! Ενώ κάθε προσπάθεια κάλυψης των αναγκών μέσω γιατρών που μετατίθενται για 15 μέρες και μετά επιστρέφουν στις οργανικές τους, το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι ως εμβαλωματική.

Περαιτέρω, σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, οι πολίτες της Καλύμνου που χρήζουν άμεσων ορθοπεδικών επεμβάσεων (πχ. αρθοπλαστικές) υποχρεώνονται να περιμένουν αρκετούς μήνες καθώς καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε κατάλληλα υλικά- εμφυτεύματα. Παράλληλα, παρά τα συνεχή αιτήματα, ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί η συντήρηση και αντικατάσταση του ιατροτεχνικού εξοπλισμού της Κλινικής, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την περίθαλψη των ασθενών.

Η ανησυχία για την κατάσταση λειτουργίας της Ορθοπεδικής κλινικής του νησιού διογκώνεται και λόγω του γεγονότος ότι το νησί προσελκύει πολλούς ενδιαφερόμενους επισκέπτες για τον ορειβατικό τουρισμό, που χρόνια τώρα έχει αναχθεί σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό, για την ανάπτυξη της Καλύμνου, τομέα αλλά που όμως υπονομεύεται από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτή η βασική Κλινική του ΓΝΚ.   

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά από τον Υπουργό να απαντήσει, αρχικά, με ποιο τρόπο σκοπεύει το Υπουργείο να λύσει το ζήτημα της υποστελέχωσης της ορθοπεδικής κλινικής του Νοσοκομείου και επίσης, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η πραγματοποίηση επεμβάσεων ολικής αρθροπλαστικής γονάτων, η οποία φαίνεται να έχει σταματήσει εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω έλλειψης των κατάλληλων ορθοπεδικών υλικών;

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει πως για μια ακόμη φορά η Κάλυμνος αντιμετωπίζει την ανασφάλεια για την τύχη των κλινικών του Νοσοκομείου της. Η αδιαφορία του Υπουργείου για την Υγεία των νησιών οδηγεί σε ερημοποίηση των νησιωτικών Νοσοκομείων και σε συνεχείς δαπανηρές μετακινήσεις τους νησιώτες. Οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν από την Πολιτεία να στηρίξει την Υγεία στο νησί και να αντιληφθεί ότι η Νησιωτικότητα απαιτεί στελεχωμένες δομές, γιατρούς και μια συνεκτική πολιτική στήριξης του ΕΣΥ. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version