Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΤΜΗΜΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ : Εν έτει 2022 δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω Κύριο

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τμ. Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Οι πρόσφατες αδιανόητες, αναχρονιστικές και φασίζουσες δηλώσεις του αμετανόητου Μητροπολίτη Δωδώνης, περί απαγόρευσης των αμβλώσεων ακόμα και σε περίπτωση βιασμού και πως «δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει», δίκαια προκάλεσαν την κοινωνική οργή και αγανάκτηση, διότι όχι μόνο προσέβαλαν όλες τις γυναίκες, θρησκευόμενες και μη, αλλά ήρθαν σε αντίθεση με την υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία στην οποία ο βιασμός θεωρείται έγκλημα, ενώ είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος τους, το δικαίωμα στην άμβλωση και στην ελεύθερη δική τους επιλογή να γίνουν μάνες ή όχι.

Οι μισογύνικοι και σεξιστικοί αυτοί ισχυρισμοί που δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένοι αλλά ακούγονται και από άλλους ιεράρχες, εκτός του ότι παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και μας θυμίζουν διαχρονικά το ρόλο πολλών θρησκειών στη διαιώνιση της κατωτερότητας και της υποτέλειας των γυναικών, «ξεπλένουν» κάθε βιαστή και μάλιστα σε μια περίοδο που στην πατρίδα μας γίνονται σημαντικές δίκες βιαστών επειδή γυναίκες και νέοι βρήκαν τη δύναμη και το κουράγιο να καταγγείλουν το βιασμό τους.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή που από εκπροσώπους της εκκλησίας επιχειρείται η επιστροφή σε σκοταδιστικές αντιλήψεις με την ενοχοποίηση των γυναικών – θυμάτων βιασμού, η Εθνική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή 2/9 ένα «ιστορικό» ψήφισμα που προτρέπει τα κράτη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα, στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας τους και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τα ένδικα μέσα και την αρωγή, όσων υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η προβολή του αμετανόητου ιερωμένου από συγκεκριμένο κανάλι, έγινε λίγες ημέρες μετά την σκοταδιστική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας να αναγνωστεί σε όλες τις εκκλησίες κήρυγμα κατά των αμβλώσεων την ημέρα της εορτής της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Για μια ακόμα φορά, η Ιερά Σύνοδος ανοίγει το χρονοντούλαπο στον Μεσαίωνα και προσπαθεί να επαναφέρει τις αντιεπιστημονικές και ύποπτες θεωρίες «του αγέννητου παιδιού» ενοχοποιώντας πάλι τις γυναίκες. Και παρά το γεγονός ότι καταδίκασε τους ανάλγητους και εξοργιστικούς ισχυρισμούς του μητροπολίτη - όμως μόνο για το βιασμό - είναι μια ένδειξη για το τι μπορεί να ακουστεί στις εκκλησίες.

Εν έτει 2022 δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω!

Ο βιασμός είναι έγκλημα και η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα!

Καλούμε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας:

·         Να σεβαστεί τα γυναικεία δικαιώματα και τους νόμους της πολιτείας και να μην παρεμβαίνει στο δικαίωμα κάθε γυναίκας για το πώς θα διαχειριστεί το σώμα της, δημιουργώντας σε πολλές γυναίκες ενοχές για την επιλογή τους.

·         Να καταδικάσει τις γυναικοκτονίες και τη βία κατά των γυναικών και με ουσιαστικές παρεμβάσεις να βοηθάει όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας.

·         Να ασχοληθεί ουσιαστικά με όσα γεννημένα παιδιά υποφέρουν, ελληνάκια ή προσφυγάκια.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας:

·         Να διαχωρίσει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες της πολιτείας και της εκκλησίας και να πάψει να συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπός της.

·         Να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια παρέμβασης στη σχολική μάθηση με την αντιεπιστημονική-προβληματική θεωρία «του αγέννητου παιδιού» και να αναπτύξει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

·         Να εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί και ο γονέας του, έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν λόγους συνείδησης και να απαλλαγούν από το μάθημα των Θρησκευτικών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη

Αγγελική Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Argo Kalymnos