Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η επέτειος της Ναυμαχίας του Γέροντα (29.8.1824) Κύριο

Την Κυριακή, 4//9/2022, η Κάλυμνος ολοκλήρωσε τις επετειακές εκδηλώσεις

του Επαρχείου και του Δήμου για τη Ναυμαχία του Γέροντα, με την επίσημη Δοξολογία στον Ι.Μ.Ν. του Σωτήρος Χριστού και, ακολούθως, την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον.

Στις 11πμ. τελέστηκε η επετειακή Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, υπό τη χοροστασία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, αιδ/λογιωτάτου Αμφιλόχιου Σακαλέρου συμπαραστατουμένου από τους ιερείς Ισ. Γλυνάτση, Νικ. Καζαβούλη και Κων. Σμαλιό.

Στην ιερή τελετή παρέστησαν ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, ο έπαρχος κ. Μ. Μουσελλής, ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου «ΑΗΤΤΗΤΟΣ», που ελλιμενίστηκε στην Κάλυμνο λόγω της μεγάλης επετείου, ο λιμενάρχης κ. Θ. Τσαγκάρης-πλωτάρχης και λοιπές πολιτικές αρχές, καθώς και αξιωματικοί του στρατού και του ναυτικού και των σωμάτων ασφαλείας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα κ. Νομική Καζαβούλη τέμνοντας την ουσία της μεγάλη νίκης του ελληνικού ναυτικού (29 Αυγούστου 1824) υπό το ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, που καταναυμάχησε και καταδίωξε τον τουρκικό στόλο.

Ακολούθησε η μετάβαση της ακολουθίας των επισήμων στο Ηρώον για το  τρισάγιο υπέρ των ηρωικώς πεσόντων ναυμάχων κατά τη θρυλική εκείνη ολοήμερη ελληνοτουρκική αναμέτρηση  στον κόλπο του Γέροντα που έληξε με την ιστορική ήττα του τουρκικού στόλου.  

Το πολιτικό μνημόσυνο στο Ηρώο ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές, τους αξιωματικούς του στρατού, του ναυτικού, του λιμενικού, τον πρόεδρο του Δημ. Σ/λίου κ. Ν. Γαβαλά και τον πρόεδρο των εφέδρων κ. Γιάννη Νομικάριο. Στέφανα κατέθεσαν Και οι τοπικοί εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων: από τη ΝΔ – Α. Καλαθιανάκης, ΣΥΡΙΖΑ- Αγγ. Τρικοίλη. – ΠΑΣΟΚ – Μικές Ζηρούνης, Ελληνική Λύση – Ιω. Γαβαλάς.

Η τελετή έληγε με τον Εθνικό Ύμνο που ανέκρουσε η Δημ. Φιλαρμονική και έψαλαν οι στρατιώτης της τιμητικής φρουράς και οι παριστάμενοι πολίτες.

 

Υ.Γ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

            Στην κατάθεση στεφάνων έδωσαν ζωηρό «παρών» τούρκοι τουρίστες που έτρεχαν δεξιά-αριστερά, από απόσταση, κυρίως από την παραλιακή του επαρχείου, φωτογράφιζαν σαν φωτορεπόρτερ και μιλούσαν μεταξύ τους έκπληκτοι. Θέματά τους η τελετή στο Ηρώο και ο λιγοστός… παριστάμενος κόσμος.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version