Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επέτειος της ναυμαχίας του Γέροντα με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου Κύριο

Η Κάλυμνος τίμησε την επέτειο της ιστορικής ναυμαχίας του Γέροντας,

η οποία έλαβε χώρα τέλος  Αυγούστου 1824 και κατά την οποία ο  ναύαρχος Α. Μιαούλης καταναυμάχησε τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, στον κόλπο του Γέροντα της Μικρασίας, απέναντι από την Κάλυμνο.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Αικ. Σακελλαροπούλου και την ευθύνη του πρωτοκόλλου είχε το Επαρχείο Καλύμνου, ενώ για τιμές προς την κ. Πρόεδρο συνεργάστηκαν Επαρχείο και Δήμος.

Η επίσημη Δοξολογία εψάλη στον ι.ν. Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Παϊσίου, πλαισιωμένου από ιερείς και με κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο την κα. Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές αρχές, εκπρόσωποι του στρατού των σωμάτων ασφαλείας, οι βουλευτές της ΝΔ κ. Κόνσολας και Υψηλάντης, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. βουλευτής κ. Καματερός, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα κ. Βασιλική Βενετούλη και, στο τέλος, ο μητροπολίτης προσέφερε στην κα. Πρόεδρο ένα ωραίο καπάδικο σφουγγάρι για δώρο αναμνηστικό της επίσκεψης.

Μετά τη Δοξολογία η κ. Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο στην κεντρική πλατεία και απέδωσε τιμές η Φιλαρμονική του Στρατού.

Τελετάρχης στη Δοξολογία και στο Ηρώο ήταν ο κ. Β. Διακομιχάλης με βοηθό τον κ. Γ. Κάππα.

Ακολούθως η κ. Σακελλαροπούλου επιβαίνουσα πολεμικού πλοίου έρριψε στεφάνι μνήμης και τιμής στη θάλασσα της ιστορικής ναυμαχίας.

Το καθαρώς τελετουργικό της επετείου έκλεισε με εθιμοτυπικές επισκέψεις της κας Προέδρου στο Επαρχείο και στο Δημαρχείο.

Μετά τα επετειακά, το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ξενάγηση της κ. Προέδρου στο γραφικό νησί της Τελέντου και το μεσημέρι προς τιμήν της παρατέθηκε δεξίωση στο πολυτελές Ξενοδοχείο Έλενα, στον Αρμεό.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε, στο λιμάνι της Καλύμνου, αναπαράσταση της πυρπόλησης της φρεγάτας του οθωμανικού στόλου, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας.  Την επομένη το πρωί το πρόγραμμα προέβλεπε, με τη συνοδεία των τοπικών Αρχών,  επίσκεψη της κας Προέδρου στην Ψέριμο, απ’ όπου και, μέσω Κω, θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version