Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να πούμε τα λιγοστά μας λόγια Κύριο

Από την Αγγελική Τρικοίλη.

Συντονισμένο το μυαλό μου στη δίνη των ημερών, των όσων συμβαίνουν και δεν λέγονται και των όσων χωρίς να συμβαίνουν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ένας στίχος του Σεφέρη επανέρχεται σταθερά.

 

«Είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια, γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά.(…) Να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε (…), να λογαριάσουμε κατά πού προχωρούμε(…) Να αισθάνεσαι δεν φτάνει, μήτε να σκέφτεσαι, μήτε να κινείσαι, μήτε να κινδυνεύει το σώμα σου στην παλιά πολεμίστρα, όταν το λάδι ζεματιστό και το λιωμένο μολύβι αυλακώνουνε τα τειχιά». ( Γ. Σεφέρης «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά» Κάϊρο 1942)

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Και ποια είναι τα λιγοστά μας λόγια;

Είναι η ευθύνη που έχει και που πρέπει να νιώθει ο καθένας από εμάς όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσει.

Να αποφασίσει σε ποιους ανθρώπους θα εμπιστευτεί την τύχη του, τη ζωή του.

Ποιοί θα είναι αυτοί που θα πάρουν την εντολή να τον εκπροσωπήσουν και να ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων, όταν το ζεματιστό λάδι και το λιωμένο μολύβι συνθλίβουν τα τείχη της ζωής του.

Ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν από τον ιδιο την εξουσία να τον εκπροσωπήσουν σε επίπεδο τοπικό, περιφερειακό, εθνικό .

Και εξηγούμαι .

Οι περίοδοι κρίσης οδηγούν συνήθως σε μεταβάσεις και κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Μέσα όμως από τη φωτιά των γεγονότων, χαρίζουν σε όλους όσους εμπλέκονται πολύτιμη εμπειρία και σημαντικά μαθήματα ζωής.

Μέσα από τις κρίσεις αναδεικνύονται οι ηγέτες . Αυτοί που οδηγούν το λαό, που θέτουν το όραμα και το υπηρετούν με την παρουσία και τη δράση τους.

Οι κρίσεις ξεσκεπάζουν τους καιροσκόπους και τους ιδιοτελείς. Απογυμνώνουν τους λιποτάκτες και εκθέτουν τους δειλούς.

 

Εκεί αποδεικνύεται πως όλα είναι πολιτική. Όχι μικρο-πολιτική. Όχι ψευτο-πολιτική και όχι φθηνή προπαγάνδα. Έχει διαφορά.

Οι επιλογές είναι πολιτική, η δράση είναι πολιτική, η μη δράση είναι κι αυτή δείγμα πολιτικής τοποθέτησης και κοσμοθεωρίας.

Εκεί που χρειάζεται κάποιος να αναλάβει το βάρος και την ευθύνη των χειρισμών, και να πάει τα πράγματα ένα βήμα πιο κάτω εκεί ακριβώς είναι που η εφαρμοσμένη πολιτική συναντά την καθημερινότητά μας και την επηρεάζει καταλυτικά.

Γιατί η εφαρμοσμένη πολιτική αφορά τη ζωή όλων μας .

 

Είτε πρόκειται για τη λειτουργία μιας δομής σε τοπικό επίπεδο, (βλέπε ΑΕΝ, καληνύχτα Εφορία) που θα δώσει τόνωση στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Είτε πρόκειται για τη διαχείριση μιας πανδημίας και των όσων αυτή συνεπάγεται σε επίπεδο πρόληψης, ετοιμότητας, συντονισμού, γενικότερης αντιμετώπισης των συνεπειών της.

Είτε πρόκειται για τη λειτουργία θεσμών -ακρογωνιαίων λίθων της κοινωνίας μας όπως είναι η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη και τα αντανακλαστικά της. Ποιους τιμωρεί στερώντας τους στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα  και ποιους περιθάλπει υπό την σκέπη της.

Είτε τέλος αφορά την είδηση που φθάνει στους δέκτες μας, (το διαδίκτυο είναι ακόμα -δυστυχώς για κάποιους- «ανεξέλεγκτα» ελεύθερο) και το πόσο απαλλαγμένη λογοκρισίας είναι αυτή.

Αλήθεια μετά από πολύ καιρό αυτή η έννοια είναι ξανά επίκαιρη. Είχα την εντύπωση ότι είχε ξεπεραστεί μετά τη μεταπολίτευση, αλλά τελευταία κάποιοι με φιλότιμες προσπάθειες της ξαναδίνουν σάρκα και οστά.

 

Είναι όλα θέμα πολιτικής . Και η πολιτική αφορά και επηρεάζει καθοριστικά τις ζωές όλων μας.

 

Όταν λοιπόν φθάνει κάθε τέσσερα χρόνια εκείνη η ώρα της απόφασης, δεν χρειάζεται να δείχνουμε με την επιλογή μας συμπάθεια ή ελεημοσύνη στον φίλο, τον συγγενή, τον "παράγοντα" της γειτονιάς.

Πρέπει να λογαριάσουμε κατά πού πάμε και πώς θέλουμε να πάμε .

 

Κι αυτό γιατί ο φίλος, ο συγγενής, ο "παράγοντας" της γειτονιάς, ίσως την περίοδο της κρίσης, αποδειχθεί τραγικά λίγος και αδύναμος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν φταίει ίσως γι αυτό.

 

Εμείς έχουμε την ευθύνη που τον φορτώσαμε με ένα ρόλο δυσανάλογο του αναστήματός του.

 

Δεν είναι όλοι για όλα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη

Αγγελική Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

Argo Kalymnos